Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik pawno #1 Callback'i

Yamasaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym poradniku wyjaśnie Wam callback'i, czyli funkcje w języku programowania pawn.Jeżeli o jakimś zapomniałem to proszę o napisaniu tego w komentarzach. Callbacki będą dodawane kiedy będę miał czas.

OnPlayerConnect

Callback ten wykonuje się przy wejściu gracza na serwer. Przykładowo możemy dać tutaj informację, że gracz dołączył do serwera.

OnPlayerDeath

Callback ten wykonuje się przy śmierci gracza. Przykładowo możemy dać tutaj, że przy śmierci gracza resetują mu się pieniądze, score się zmniejsza itd.

OnPlayerDisconnect

Callback ten wykonuje się przy wychodzeniu gracza z serwera. Przykładowo możemy dać tutaj informację, że gracz wyszedł(normalnie,miał crasha,kicka/bana)

OnPlayerEnterVehicle

Callback ten wykonuje się przy wejściu gracza do samochodu. Przykładowo możemy tutaj dać jakiś tekst np. Aby otworzyć panel pojazdu wpisz /pojazd.

OnPlayerExitVehicle

Callback ten wykonuje się przy wychodzeniu gracza z samochodu. Przykładowo możemy dać tutaj jakiś tekst np. Upewnij się, że zamknąłeś pojazd.

OnPlayerExitedMenu

Callback ten wykonuje się przy wejściu do menu(domyślnie esc). Przykładowo możemy dać tutaj freeze(zamrożenie).

OnPlayerSpawn

Callback ten wykonuje się przy odrodzeniu się gracza. Można tutaj dać np. tekst gdy gracz się odrodzi.

Poradnik nadal jest tworzony. Z czasem będę dodawał kolejne callbacki.

Poradnik by Yamasaki, zakaz kopiowania bez mojej zgody.

Prosił bym moderatora o zmianę pawno na Pawn(literówka).

Pomogłem daj +

Opublikowano

@ref na dniach postaram się dodać kilka callback'ów.

//Poradnika się nie odświeża jeżeli nic nowego w nim nie zamieściłeś ;)

Pomogłem daj +

• Rayzer. zmienił(a) tytuł na Poradnik pawno #1 Callback'i

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...