Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Corki - The Daring Bombardier

Perestil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

471194-bigthumbnail.jpg

Corki - The Daring Bombardier

Corki - Historia Dzielnego Bombardiera

"Po tym, gdy Heimerdinger oraz jego yordlyjscy przyjaciele wyemigrowali do Piltover, całe swoje życie poświęcili nauce. Bardzo szybko techmaturgiczna społeczność zawdzięczała im przełomowe odkrycia. Braki w posturze nadrabiali przedsiębiorczością. Corki zyskał przydomek Dzielnego Bombardiera po testowym locie jednym z tych wynalazków - innowatorsko zaprojektowanym Rozpoznawczym Operacyjnym Frontowcem Latającym, powietrznym pojazdem szturmowym, który stał się głównym wsparciem Bandle City Expeditionary Force (BCEF). Razem ze swoim szwadronem - Screaming Yipsnakes - Corki penetruje przestworza nad Valoran, badając krajobraz oraz wykonując powietrzne akrobacje ku uciesze widzów.

Corki jest najbardziej szanowanym członkiem Screaming Yipsnakes, który zasłynął niesłychanym opanowaniem podczas ostrzału oraz odwagą, która ociera się o szaleństwo. Przed przystąpieniem do League, wziął udział w wielu turach, często zgłaszając się na ochotnika do misji wymagających wypuszczenia się na tyły wroga, których celem było zebranie informacji wywiadowczych lub dostarczanie wiadomości za strefę walki. Niebezpieczeństwo przyprawia go o dreszczyk emocji, a walki powietrzne z samego rana napawają go dobrym nastrojem. Corki, który jest kimś więcej niż tylko mistrzem przestworzy, dokonał kilku modyfikacji swojej maszyny. Wyposażył ją w arsenał broni, choć niektórzy twierdzą, że ma ona raczej wartość estetyczną, a nie funkcjonalną. Gdy w następstwie porozumienia League ustały niekontrolowane walki, Corki czuł, że został zmuszony do przejścia na emeryturę oraz, że 'zgaszono mu silniki i podcięto skrzydła'. Próbował zapełnić sobie czas akrobacjami lotniczymi i przelotami przez kaniony, ale bez unoszącego się w powietrzu zapachu prochu to już nie było to samo. Nic dziwnego, że kiedy Heimerdinger dołączył do League of Legends, Corki poszedł w jego ślady. Chciał wystawić swoją siłę na próbę i stanąć do walki z najlepszymi zawodnikami. "

statystyki_napis.png

statl.png

Plusy i Minusy!

+Dobry Burst

+Aoe dmg

+Dobry escape

+dobry poke i harass

+Fajnie się farmi

-Mały zasięg tylko 550

-Niestety sra maną

-Mały bazowy speed.

Opis Skilli:

42-5.png-Szrapnele Hextech - Podstawowe ataki Corkiego zadają dodatkowe nieuchronne obrażenia stworom, potworom oraz bohaterom.

42-1.pngBomba Fosforowa - Corki strzela bombą błyskową w dane miejsce. Atak ujawnia nieukryte jednostki i bohaterów w pobliżu miejsca eksplozji przez 6 sek Zadaje 80/130/180/230/280

(+0.5) pkt. obrażeń magicznych wrogom na obszarze działania. Ponadto, wybuch pokazuje obszar i trafionych bohaterów na 6 sekund (nie ujawnia ukrytych istot).

Cena:

80/90/100/110/120 pkt. many

Zasięg:

600

42-2.pngWalkiria- Corki szybuje do wskazanej lokacji, zrzucając bomby zapalające i zadające obrażenia wszystkim przeciwnikom, którzy znajda się pośród płomieni.

Corki leci we wskazane miejsce, zadając

60/90/120/150/180

(+0.4) pkt. obrażeń magicznych na sekundę przeciwnikom przebywającym na podpalonym przez niego obszarze.

Cena:

100 pkt. many

Zasięg:

800

42-3.pngKarabin Maszynowy - Corki strzela ze swojego karabinu maszynowego na obszarze w kształcie stożka, zadając obrażenia i osłabiając pancerz przeciwników. Corki ostrzeliwuje cele przed sobą z karabinu maszynowego przez 4 sekund, zadając 20/32/44/56/68 (+0.4) pkt. obrażeń od ataku oraz zmniejszając pancerz o 2/4/6/8/10 pkt. co sekundę. Redukcja pancerza kumuluje się ze sobą i trwa 2 sekundy.

Cena:

60/70/80/90/100 pkt. many

Zasięg:

0

42-4.pngOgień Zaporowy - Corki wystrzeliwuje w wybranym kierunku rakietę, która wybucha przy trafieniu, zadając obrażenia wrogom wokół celu. Corki zyskuje jedną rakietę co 12 sekund, aż do maksymalnie siedmiu pocisków. Co 4. rakieta to Pocisk Burzący, który zadaje dodatkowe obrażenia.

Corki wystrzeliwuje w wybrane miejsce rakietę, która uderza w pierwszego napotkanego wroga. Każda rakieta zadaje 120/190/260 (+0.2) (+0.3) obszarowych obrażeń magicznych.

Corki zyskuje rakietę co 10.0 sek., aż do maksymalnie 7 rakiet naraz.

Co czwarta rakieta to Pocisk Burzący, zadający 50% obrażeń dodatkowych.

Cena:

30/35/40 pkt. many

Zasięg:

1225

Czary Przywoływacza!

Przeważnie nasz support bierze

exhaust.png dlatego bierzemy albo heal.png dla lepszego survi ew. ignite.png, ale najważniejsze żeby mieć flash.png,

podwójny escape jest bardzo dobry.

Masterki:

masteriesz.png

21/9/0 - mamy armor, magic resist + 30 hp z 2 drzewka

Runy:

dsaic.png

Ja mam dodane tak, można oczywiście pobawić się i pozmieniać jednak obowiązkowo 3x esencje pod obrażenia ataku

:)

Dodawanie skilli:

dsadar.png

Build - czyli to co kochamy!

Standardzik od

boots-of-speed.gifi 3x health-potion.gif -> dorans-blade.gif ->berserkers-greaves.gif-> phage.gif -> trinity-force.gif -> vampiric-scepter.gif->the-bloodthirster.gif->infinity-edge.gif->guardian-angel.gif->last-whisper.gif

O to cały build, oczywiście znajdą się ludzie którzy pierw złoża Infinity Edge, później Trinity Force, różnie można składać, nie zawsze po kolei, to jest zależne w dużej mierze od przeciwników, czy Cię focusują czy też nie, czy trzeba na przebicie bo tanky team czy też nie.

Przedmioty sytuacyjne:

banshees-veil.gif-Dodaje nam 375 HP/Many,50 resista i co 45s blokuje czar.

manamune.gif-Zmienia 2% twojej maksymalnej many w obrażenia od ataku.

Za każdym razem, gdy twój bohater zaatakuje, otrzyma 1 punkt many . Za każdym razem, gdy twój bohater użyje umiejętności, otrzyma 4 punkty many.

phantom-dancer.gif- Dodaje 55% attack speed, 12% movement speed oraz 30% trafienie krytyczne

Fazy Gry:

Early - Farmimy spokojnie, starając się nie tracić minionów przy możliwej okazji kogoś zabijamy, ale staramy się nie paść.

Mid - Farmimy, staramy się zrobić drake z teamem, w sumie nic się nie zmienia, nie pushujemy

Late - Jesteśmy wyfarmieni i może przyfeedowani, turret już powinien być down na bocie, zaczynają się tf'ty, staramy się trzymać z daleka od środka akcji, ale jednocześnie atakując ad carry i ap carry przeciwnika, w między czasie jak nie ma tf'ów staramy się farmić.

Kila słów o pozycji AD CARRY co robić by carrować team!

Corki - Jest to postać AD, nie AP, czemu? Gdy ma w miarę duże CD i nie wyciąga się z niej tego co z buildu AD.

Wiadomo, ma przeliczniki pod AP z q nawet 0.5. Jeżeli ktoś chce się pobawić i gra długo Corkim, nudzi mu się to może go zrobić pod AP, nie zabraniam, w końcu wszystkim można pograć pod AP/AD.

Last hittujemy, czyli czekamy aż minion będzie miał odpowiednią ilość hp by zabić go ostatnim hitem, zanim będzie miał małą ilość hp albo chodzimy sobie góra dół albo przytrzymujemy przycisk "s". Co nam da Last Hittowanie? Przede wszystkim - nie pushujemy lane'a, dzięki temu nasz jungler spokojnie będzie mógł przyjść do nas na gang oraz ich jungler będzie miał gorzej z gangiem, im więcej cs'a tym więcej kasy, a AD Carry potrzebuje tej kasy!

W tf'ach trzymaj się z daleka od rażenia, staraj się zrobić tak by przeciwnik Cię nie mógł sfocusować, oczywiście to także od teamu zależy, ale dobry AD CARRY się nie daje złapać w byle pułapki! Zbij ich AD Carry i Ap Carry w tf'ajcie - to droga do sukcesu, nie focusuj tanka, bo to nie ma sensu, w końcu może go zbijesz, ale przeciwnik was powinien do tego czasu wykosić.

Koniec

Dziękuje za przeczytanie poradnika - jest to mój poradnik, także proszę o wypisywanie błędów - na pewno poprawię, porady typu "czego bardziej w przyszłości powinienem się trzymać, czego unikać nt pisania" także mile widziane, nt Buildu wiem, że nie koniecznie musi być tak jak jest, dlatego komentarze typu "omg trinitka zamiast infinity" etc, etc. proszę zostawić dla siebie

;)

Opublikowano

A itemy sytuacyjne? Ogólnie nie ma się do czego przyczepić, lecz ja wole maxować najpierw "e"

Dzięki, dodane przemioty sytuacyjne :)

Od kiedy heal jest sla survi ahahuahahau

Wiem, że to nie jest itemek który pomaga przetrwać, ale heal wydłuża nam życie co wg. mnie jest = większemu survi :) Może inaczej pojęcie rozumiemy, ale każdy wie o co mi chodzi, także myślę, że naśmiewanie się z błędu czy innego rozumowania wyrazu jest zbędne ;)

Arcymistrz
Opublikowano

Hmm jak dla mnie wszystko wygląda dobrze, ale nie wiem czy 5 armor pene, dam nam tak dużo. To jest prawie nic, a lepiej byłoby zmienić to na coś innego, albo na armor penetration per lvl. Build ok, masterki też dobre, jednak Corki nie jest aż takim papierkiem, aby dawać mu HP w masterkach, ale jak kto woli, troszkę survi nie zaszkodzi :).

I tak jest dobrze.

Opublikowano

Napisales ze w tf focusujemy ap i ad carry. Tutaj masz racje, chyba wiesz ze nie mozna tak po prostu sobie wskoczyc na carry i go zabic. Chyba ze jest out of position. Do tego piszesz ze nie mozna atakowac tanka bo to nie ma sensu. Lepiej jest atakowac tanka zamiast nie atakowac niczego. W tf jako adc atakujesz wszystko co sie da, nawet jesli to jest tank. Potem droga do zabicia ad carry jest wolna.

;)

Opublikowano

Napisales ze w tf focusujemy ap i ad carry. Tutaj masz racje, chyba wiesz ze nie mozna tak po prostu sobie wskoczyc na carry i go zabic. Chyba ze jest out of position. Do tego piszesz ze nie mozna atakowac tanka bo to nie ma sensu. Lepiej jest atakowac tanka zamiast nie atakowac niczego. W tf jako adc atakujesz wszystko co sie da, nawet jesli to jest tank. Potem droga do zabicia ad carry jest wolna.

Wiadomo, że jeżeli w naszym zasięgu nie ma AD carry czy Ap carry to bijemy tanka, a nie stoimy i patrzymy, to raczej każdy wie :) Chodzi mi o to, że staramy się skupić na AD Carry i Ap Carry jeżeli to możliwe, rozumiesz o co mi chodzi :)

Opublikowano

Dzieki ! wkoncu wiem, ze Corki jest najbardziej szanowanym członkiem Screaming Yipsnakes.

Dzieki tez za build, masterki i runy ! Nadal nie wiem czemu takie a nie full ap, ale najwyzej powiem kolegom, ze tak ktos mial w poradniku !

Ten manamune to prze kox, zaczne go skladac, bo zawsze mam sytuacje gdzie brak mi many ;/

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Dzieki ! wkoncu wiem, ze Corki jest najbardziej szanowanym członkiem Screaming Yipsnakes.

Dzieki tez za build, masterki i runy ! Nadal nie wiem czemu takie a nie full ap, ale najwyzej powiem kolegom, ze tak ktos mial w poradniku !

Ten manamune to prze kox, zaczne go skladac, bo zawsze mam sytuacje gdzie brak mi many ;/

Mogę uzupełnić, ale napisane jest, że jest to postać AD CARRY zadająca obrażenia z dystansu, a jak nie ma wzmianki o tym, czemu nie AP to znaczy, że lepiej go robić pod AD, ale skoro nie wiesz, to mogę napisać :<

Manamune - Nigdy nie składałem, dałem bo kilka razy widziałem, dopełnienie do poradnika.

STOP TROLL PLS <3

@Up

Manamune jest op,co ty chcesz :X

Masz infinity mane i bijesz imba dmg z R w 80min

@Topic

LW bym wjebał przed GA

Tak jak napisałem, zależne od sytuacji co składamy, wiadomo, że jak mamy np. Trinitke/Infi/Blood i mają dobry focus na nas, a team nas ochronić nie umie + nie możemy się czasem ustawić w sam raz to lepiej złożyć GA pierwsze, ale to zależy od wielu czynników :)

Opublikowano

w obecnej mecie gra się raczej flash+ignite dla zwiększenia bursta, jednak heal w niektórych setupach się sprawdza. te 5 arm pene w runach do wymiany, lepiej dać marki/quinty full ad (pomaga to w lasthittowaniu) , manamune do wyrzucenia, dodaj do sytuacyjnych qss. poradnik dobry, jednak z tym focusem, to od 30 lvl nie ma już chyba takich graczy którzy jako ap/ad carry dają się złapać przeciwnemu ad carry, także ubijamy to co jest w zasięgu i bije najwięcej dmg.

Opublikowano

2 zasady:

a)doran(1 doran sensu nie ma baj the wej, z 2 mamy wiecej survi i ad) to rushujemy po bt/ie

ALBO

b)rushujemy phage -> trinity

jak idziemy doran -> berki -> phage -> trinity to tracimy kasę :)

Trinity jest typowo itemem pod mid game - im szybciej go mamy tym lepiej

46891132602722595964.jpg
Opublikowano

Mogę uzupełnić, ale napisane jest, że jest to postać AD CARRY zadająca obrażenia z dystansu, a jak nie ma wzmianki o tym, czemu nie AP to znaczy, że lepiej go robić pod AD, ale skoro nie wiesz, to mogę napisać :<

Manamune - Nigdy nie składałem, dałem bo kilka razy widziałem, dopełnienie do poradnika.

STOP TROLL PLS <3

Tak jak napisałem, zależne od sytuacji co składamy, wiadomo, że jak mamy np. Trinitke/Infi/Blood i mają dobry focus na nas, a team nas ochronić nie umie + nie możemy się czasem ustawić w sam raz to lepiej złożyć GA pierwsze, ale to zależy od wielu czynników :)

Skoro nie zrozumiales to napisze wprost - opisz czemu, gdzie i kiedy co robic/skladac, bo ja z tego poradnika nic nie wiem.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Bardzo ładny tutek, Corki to bardzo mobilny adc. Mało ludzi potrafi go dobrze grać

• 1 rok później...
Opublikowano

Wszystko ok oprócz jednej rzeczy... BUILD !!!

Po 1. Nigdy na adc nie zaczyna się butki +3 potki - to nie jest sezon 2

Po 2. Rush butów na attack speed na 1 item jest chyba najgłupszym pomysłem na takiej postaci jak corki, której as jest prawie zbędny. (Często zamiast ich można wybrać te na przebicie)

Po 3. Bt/botrk budujemy na 4 item.. praktycznie zawsze.

185101413585933840951.png

Lecze raki w soloq <3

Opublikowano

Jakiś "dziki" ten build. 

Na każdym adc zaczyna się z doranem i hp potą.

Jako pierwszy item dobrze jest mieć Trinity Force, a buty dopiero na drugim.

BT lub Botrk dobrze jest budować jako czwarty item i jak dla mnie za późno LW, no chyba, że przeciwnicy to "boby" i nie budują armora

y6eft.gif

Opublikowano

Po 2. Rush butów na attack speed na 1 item jest chyba najgłupszym pomysłem na takiej postaci jak corki, której as jest prawie zbędny. (Często zamiast ich można wybrać te na przebicie)

Tutorial jest z sezonu 2.

Jakiś "dziki" ten build. 

Na każdym adc zaczyna się z doranem i hp potą.

Jako pierwszy item dobrze jest mieć Trinity Force, a buty dopiero na drugim.

BT lub Botrk dobrze jest budować jako czwarty item i jak dla mnie za późno LW, no chyba, że przeciwnicy to "boby" i nie budują armora

a jak zaczne z doran shieldem na vayne bo mam hard lane to co, gram c*****o?

Opublikowano

2012 Rok, a ty pierdolisz że to nie sezon 2 GG ODKOP ROKU

ach_96055.png

"Gram w LoLa bo nie działa mi DotA 2" - Mrostry0407

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...