Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Veigar, Panicz zła.

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Arcymistrz
Opublikowano

Veigar

Panicz zła

1.jpg

Historia :

Yordlowie mało komu wydają się przerażający. Ta mała, ledwo odrastająca od ziemi rasa, mimo że jest waleczna, wywołuje raczej przyjazne emocje. Ich wysokie głosy i naturalny urok wzbudzają u większych ras protekcjonalny sposób zachowania lub przynajmniej przywodzą na myśl obraz dzieci bawiących się w dorosłych. Jednakże raz na jakiś czas, pojedynczy Yordl staje się tak zły, że - mimo swojej drobnej postawy - wywołuje strach w sercach innych. Veigar jest przykładem takiego właśnie wypaczenia. Jako mistrz czarnej magii i deprawator energii kosmosu jest jednym z najpotężniejszych magów w Valoran.

Jako dziecko był normalnym Yordlem, którego wyróżniała tylko ciekawość świata poza Bandle City. Spędzał mnóstwo czasu na uczeniu się o reszcie Valoran i dołączył do firmy handlującej z innymi miastami-państwami. Niestety dla niego, jak i reszty świata, pewien interes z noxiańskim handlarzem okazał się nieczysty i nie wypalił; Veigar i jego kompani zostali wrobieni. Został aresztowany i uwięziony na całe lata w Noxus. Taka izolacja jest dla Yordlów bardzo niebezpieczna - pewnie dlatego jego oprawcy zdecydowali się na taką karę - więc Veigar powoli popadł w szaleństwo.

Kiedy w końcu uciekł, stał się wypaczoną wersją samego siebie. Zamiast wrócić do Bandle City, pobierał nauki od parających się czarną magią czarodziejów. Skupiwszy swój obłąkany umysł na jednym zadaniu, szybko stał się potężnym i niebezpiecznym magiem. Chce zakończyć wszelkie konflikty w Valoran, rzucając wszystkie miasta-państwa na kolana. League of Legends to dla niego idealne narzędzie, przynajmniej chwilowo.

Kto powiedział, że zło zawsze musi budzić postrach samym wyglądem?

Statystyki :

2.jpg

Patrząc na to, zauważymy, że nie jest, aż tak papierowy. Tak naprawdę RIOT, źle obliczył jego szanse. Tak naprawdę jesteśmy bardzo dużymi papierami ( tzw. squshiy), ale posiadamy, coś co każdy chciałby mieć, czyli potężnego bursta

:).

Statystyki lvl'owe :

Obrażenia : 48.3 (+2.625 / na poziom)

Zdrowie : 355 (+82 / na poziom)

Mana : 250 (+55 / na poziom)

Prędkość : 315

Pancerz : 12.25 (/ +3.75 na poziom)

Blokowanie : 30 (+0 / na poziom)

Regenracja zdrowia : 4.5 (+0.55 / na poziom)

Regenracja many : 6.9 (+0.6 / na poziom)

Zdolności :

3.png - "Równowaga" - Regeneracja many Veigara zwiększa się o 0,75% za każdy brakujący 1% many."

7 k.png - "Złowrogie uderzenie" - Użycie: Uderza w cel ciemną energią, zadając 80/125/170/215/260 (+0.6) pkt. obrażeń magicznych. Jeśli cel zginie, Veigar zdobywa 1 punkt mocy umiejętności.

Biernie: Veigar zdobywa 1/2/3/4/5 pkt. mocy umiejętności, ilekroć zabije w jakikolwiek sposób bohatera.

Koszt many : 60/65/70/75/80 pkt.

Uwaga do czaru : Ten czar, jest naszą przewodnią, dzięki które wygrywamy, albo przegrywamy grę, musimy, nie zwarzając na manę, zabijać tym wrogie potwory, traktując to jako last hit ( ostatnie uderzenie ). Bonusowo na początek mamy 1 pkt many dodatkowo.

6.png - "Ciemna materia" - Po 1,2 sekundy, we wskazane miejsce z niebios spada ciemna materia, zadając 120/170/220/270/320 (+1) pkt. obrażeń magicznych.

Koszt many : 70/80/90/100/110 pkt.

Uwaga do czaru : Moim zdaniem, potrzeba praktyk, aby opanować prawidłowe rzucenie w przeciwnika, albo wystarczy pójść w to psychicznie, o czym będzie niżej.

5.png - "Horyzont zdarzeń" - Veigar zagina krawędzie przestrzeni wokół wybranego miejsca na 3 sekundy, ogłuszając przeciwników, którzy przejdą przez granicę tego efektu na 1.5/1.75/2/2.25/2.5 sek.

Koszt many : 80/90/100/110/120 pkt.

Uwaga do czaru : PAMIĘTAJ! To ma duży cooldown ( odnowienie ), ale też trzeba użyć to z głową, więc zanim coś z tym zrobisz, przemyśl to, czy to Ci to pomoże, a może przysmaży kłopotów.

4.png - "Przedwieczny wybuch" - Poraża wrogiego bohatera, zadając obrażenia równe 250/375/500 (+1.2) plus 80% Mocy Umiejętności celu.

Koszt many : 125/175/225 pkt.

Uwaga do czaru : To jest nasze oczko w głowie, którego przeciwnicy po spotkaniu przynajmniej raz z naszą "zabaweczką" grają bardzo ostrożnie. Zauważ, że to ma bardzo mocne przeliczniki z AP, ALE również posiada 80% aktualnego AP przeciwnika, przyjmując, że mamy 11 lvl i dmg wynosi 375, posiadamy 120 ap, a przeciwnik 100, czyli nasze obrażenia wyniosą od samego AP ~196 + 375, co wynosi ~600 DMG od samego ultimate!.

Plusy i Minusy :

Plusy :

+ AoE stun

+ burster

+ łatwe combo

+ bardzo mocny, i groźny

+ przyjemne farmienie dzięki Q, które stackujemy

+ bardzo mocne przeliczniki

- papier

- jako AP, a to jeszcze tego typu, jest oczkiem focusu

Summoner Spell's :

Jako typowy AP Carry, nie mamy tu kombinowania, poprostu bierzemy :

8.png oraz 9.png.

Ewentualnie możemy wziąść

10k.png, ale to nie dopełni naszego bursta.

Masterki :

11.jpg

Dlaczego? To proste, dadzą nam one dodatkowe obrażenia, regenrację many, którą Veigar potrzebuje, oraz trochę magic resist, oraz armor, co jest przydatne na Veigarze, bo jest on papierkiem.

Runy :

12.jpg

Dadzą nam sporą przewagę na mid lane, ale również w późniejszych fazach gry. Nie musimy się zbytnio martwić o manę, oraz posiadamy na początek przyzwoitą liczbę AP.

Skille :

13k.jpg

Można maxować E zamiast W, ale nie da nam to wystarczającego bursta, co dla niektórych do zabicia.

Build : czyli coś, co hejterzy lubią najbardziej

:D.

Zaczynamy standar

buty.png i 3x poty.png. I lecimy farmić z Q :). Po czym kupujemy Kagelak (tu będzie jego zdjęcie ) po czym btu.png

Czas na przedmioty, które zaczynają wprowadzać nas, do totalnego ownienia czyli

b1.png

b2.png

b0.3.png

To jest tyle ze standardowych itemów, teraz powinniśmy mieć już bardzo duże obrażenia, jednak jak każdemu potrzebne są itemy sytuacyjne.

Przedmioty Sytuacyjne :

p1.png - dodaje nam dodatkowe AP, oraz magic resist, przeciwko mocnemu przeciwnemu bohaterowni, który opiera się na mocy umiejętności, i nas to zbyt boli.

p2.png - przydatne przeciwko ultimate takim jak Wukong'a, oraz jeśli chcemy przetrwać np. ignite, lub goni nas dużo ludzi, widzimy nasz team, który już jest so close to me, więc używamy, oni są już koło nas, po czym umierają.

p3.png - przeciwnik trzęsie gaciami na twój widok, więc zbudował biliomilitrylionard magic resist? Tym przedmiotem, jego starania pójdą na marne :).

Skórki Veigar'a :

s1.jpgs2.jpgs3.jpgs4.jpgs5.jpgs6.jpg

Porady od RIOT'u :

jako.jpg

przeciw.jpg

Porady odemnie :

• Stackowanie Q to twój obowiązek
  • Musisz mieć 1 killa przed 6 lvl ( opcjonalne )
  • Używaj combo w ten sposób DFG (Death Fire Grasp / Objęcie Ognia) > E > W > Q > R > Q > ew. Ignite (jednak po R już nie żyje)
  • Używaj z rozumem swojej umiejętności E
  • Pomyśl nad użyciem W
  • Nie trać many na nieprawidłowe last hitowanie z Q

Fazy gry :

Early Game - W tej fazie gry naszym zadaniem jest podchodzi, i zabijać miniony z Q, oraz na 6 lvl zabić przeciwnika, na pierwszej lepszej okazji.

Mid Game - Powinniśmy mieć przynajmniej 50 dodatkowego AP z Q ( newbie ), oraz ściągać wszystko co się rusza na combo. Dalej nabijamy dodatkowe AP, aby w Late Game mieć minimum 110.

Late Game - jesteśmy brani za główny focus, więc musiy mieć Zhonye, a nasze zadanie polega na tym, że podchodzimy, zdejmujemy wrogiego AD / AP ( w zależności od mocy danego ) na Q i R ew. DFG, po czym cofamy za team, i wspomagamy ich Q i W, oraz E.

Koniec :

Mam nadzieje, że komuś poradnik pomógł, i wyciągnie jakieś wnioski z informacji tutaj udostępnionych.

KAŻDEMU HEJTEROWI, KTÓRY PISZE, ŻE TO I TO ŹLE, NIECH OPISZE CZEMU, NIECH NIE WYZYWA, I ZANIM NAPISZE, NIECH NIE OGLADA TYLKO OBRAZKÓW, ALE CZYTA RÓWNIEŻ ZAWARTOŚĆ, KAŻDY GRA INACZEJ, KAŻDY MA INNE RUNY I MASTERKI, ORAZ BUILD, JA MAM TAKI, I NIE MAM ZAMIARU ZMIENIAĆ NICZEGO, BO WSZYSTKO JEST IDEALNE POD VEIGARA. MOŻLIWE SĄ ZMIANY, ALE PO ROZSĄDNEJ WYPOWIEDZI.

Dzięki

:)

@Things dzięki

:), już dodałem.

Opublikowano

Poradnik bardzo ładnie napisany, przejrzyście jedynie co wg mnie jest głupotą, przepraszam, że się tak wyrażę, to od razu złożenie całych butów.

Wg. mnie powinno być to tak:

3x boots, Kage's lucky pick i teraz ew buty na fulla, albo można kupić 2x doran na survi czy też kieliszek mały.

Napisałeś, że można się wypowiedzieć nt buildu po sensownej wypowiedzi także słuchaj

Kage's daje nam złoto + 25 ap, zarobimy przynajmniej te 200 golda więcej golda niż jakbyśmy mieli pierwsze buty złożyć, buty od razu na 2 poziom nie dają za wiele.

Kieliszek - Wg mnie na veigara także bardzo przydatny itemek, gdyż veigar sra maną bo musi Q stackować, dodaje nam to mr'a, regeneracje many + im więcej brakuje tym szybsza renegenka, co także jest bardzo przydatne, szczególnie, że Veigar jest papierkiem to ten mr zawsze się przyda.

To tylko moje wtrącenie/sugestia nt buildu, reszta bez zastrzeżeń, dobra robota.

Arcymistrz
Opublikowano

Poradnik bardzo ładnie napisany, przejrzyście jedynie co wg mnie jest głupotą, przepraszam, że się tak wyrażę, to od razu złożenie całych butów.

Wg. mnie powinno być to tak:

3x boots, Kage's lucky pick i teraz ew buty na fulla, albo można kupić 2x doran na survi czy też kieliszek mały.

Napisałeś, że można się wypowiedzieć nt buildu po sensownej wypowiedzi także słuchaj

Kage's daje nam złoto + 25 ap, zarobimy przynajmniej te 200 golda więcej golda niż jakbyśmy mieli pierwsze buty złożyć, buty od razu na 2 poziom nie dają za wiele.

Kieliszek - Wg mnie na veigara także bardzo przydatny itemek, gdyż veigar sra maną bo musi Q stackować, dodaje nam to mr'a, regeneracje many + im więcej brakuje tym szybsza renegenka, co także jest bardzo przydatne, szczególnie, że Veigar jest papierkiem to ten mr zawsze się przyda.

To tylko moje wtrącenie/sugestia nt buildu, reszta bez zastrzeżeń, dobra robota.

No i super, wiem, że składa się Kagelaka przed butami, pomyliłem się pisząc to 2 godziny, już poprawiłem. Można kupić kielich, jednak runy + masterki zapewnią nam wystarczająco many do 7 minuty, kiedy dostaniemy blue od junglera, albo jeszcze szybciej i od przeciwnego AP :D

Opublikowano

W masterkach jest 0 rege many wiec nie pisz, ze one ci ja zapewniaja.

Rylai do bezsens na veigarze, poniewaz jego rola to wsadzenie kogos w klatke i znukowanie. Nie potrzeba do tego zadnego slowa. Jak sam napisales - veigar jest papierkiem, wiec zbuduj mu zhonye zamiast rylaia, zdejmie to z ciebie focus i zdazysz rzucic nastepne combo.

W masterkach lepiej dodac trzeci pkt w %dmg zamiast jeden ap. 1 ap nawet nie zwiekszy ci tego dmg, ogolnie to lepiej dodac w 3ad zamiast ap ale jak kto woli.

Do spelli dodaj cleanse. Na wieksze cc przyda sie.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Arcymistrz
Opublikowano

W masterkach jest 0 rege many wiec nie pisz, ze one ci ja zapewniaja.

Rylai do bezsens na veigarze, poniewaz jego rola to wsadzenie kogos w klatke i znukowanie. Nie potrzeba do tego zadnego slowa. Jak sam napisales - veigar jest papierkiem, wiec zbuduj mu zhonye zamiast rylaia, zdejmie to z ciebie focus i zdazysz rzucic nastepne combo.

W masterkach lepiej dodac trzeci pkt w %dmg zamiast jeden ap. 1 ap nawet nie zwiekszy ci tego dmg, ogolnie to lepiej dodac w 3ad zamiast ap ale jak kto woli.

Do spelli dodaj cleanse. Na wieksze cc przyda sie.

Cleanse - ktoś z mocnymi resistami, i nie dobijesz, bo nie posiadasz combo, to jest tylko na AD Carry, i to nie każdego

Rege many - zrobić zdjęcie ? Nie widzisz, przecież jest normalnie podane rege many w masterkach :)

Zhonya jest w sytuacyjnych w czym problem ? Rylai da nam survi, a zhonya, jak ktoś wie, że jesteśmy carry, to będą mieli innych gdzieś, a zhonya przysmaży kłopoty a nie pomoże.

Opublikowano

Cleanse - ktoś z mocnymi resistami, i nie dobijesz, bo nie posiadasz combo, to jest tylko na AD Carry, i to nie każdego

Rege many - zrobić zdjęcie ? Nie widzisz, przecież jest normalnie podane rege many w masterkach :)

Zhonya jest w sytuacyjnych w czym problem ? Rylai da nam survi, a zhonya, jak ktoś wie, że jesteśmy carry, to będą mieli innych gdzieś, a zhonya przysmaży kłopoty a nie pomoże.

W masterkach masz manę per lvl,a nie mana regen :D

Build jak każdy chyba, jest okej.Ale ja bym wziął rabadona przed dfg.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Zhonya to bardziej sytuacyjny item, i tak ma się stuna, do tego aoe. Veigar rozrkęca akcję, sądze że większość ludzi nie docenia jego możliwości, ale tak na prawdę to jest potężny.

Aoe stun, aoe w, pół hp zabiera all.

Poradnik dobry.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Wait wait.. build dobry ale jak dla mnie dfg jako pierwszy item jest nie do przyjęcia.

W runach dał bym m.res flat zamiast per level.

Arcymistrz
Opublikowano

Wait wait.. build dobry ale jak dla mnie dfg jako pierwszy item jest nie do przyjęcia.

W runach dał bym m.res flat zamiast per level.

DFG to core item na każdego burstera, Veigar nim jest. Pograj Veigarem, pooglądaj coś, i porozmawiamy :D

flat się nie sprawdzą, per lvl dadzą nap przewagę w late game

Opublikowano

DFG to core item na każdego burstera, Veigar nim jest. Pograj Veigarem, pooglądaj coś, i porozmawiamy :D

flat się nie sprawdzą, per lvl dadzą nap przewagę w late game

miśku drogi, grałem wszystkimi champami minimum 10 razy, veigar był moim mainem przez jakiś czas i dfg jako 1st item nie ma sensu na żadnym z nukerów. W late te 12 m.resa więcej dużo ci nie da, liczy się dobre early.

Opublikowano

Jak dzieki zhony mozemy miec klopoty? Przeciez dzieki niej mozesz wysrac sie ze skilli, wejsc w active po czym znowu srac spellami. Nie wspomne o uniknieciu niektorych aoe ultow czy dmg. Przeciez nie musisz uzywac jej koniecznie, jedynie w odpowiednich sytuacjach. :)

UP

DFG to podstawowy item, idz zagraj sobie 10 meczy na poziomie, bo duzo chyba ze swoich nie wynosisz ^^

btw. 10meczy to ja rozgrywam aby ogarnac w jakiej kolejnosci spelle rzucac. Grac to sie nauczysz po okolo 100 meczach.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Jak dzieki zhony mozemy miec klopoty? Przeciez dzieki niej mozesz wysrac sie ze skilli, wejsc w active po czym znowu srac spellami. Nie wspomne o uniknieciu niektorych aoe ultow czy dmg. Przeciez nie musisz uzywac jej koniecznie, jedynie w odpowiednich sytuacjach. :)

UP

DFG to podstawowy item, idz zagraj sobie 10 meczy na poziomie, bo duzo chyba ze swoich nie wynosisz ^^

btw. 10meczy to ja rozgrywam aby ogarnac w jakiej kolejnosci spelle rzucac. Grac to sie nauczysz po okolo 100 meczach.

to dobry jesteś jak przez 10 meczy nie potrafisz combo ogarnąć ;) Idź na boty i sobie porównaj dmg z rabadonem jako 1st item i dfg bo mało wiesz :)

/edit nie zamierzam tu wywoływać jakichś kłótni, żeby nie posypały się warny. Róbcie jak uważacie :)

/down widzę ortografia na najwyższym poziomie, dfg to core ale nie na 1st item.

Opublikowano

Kasha, po co sie klucisz , jak dfg na veigarze to jest core item, najlepiej gdy zlozymy go jako 1.

Co do poradnika bardzo fajnie wszystko opisales, dobry build i przyjemnie sie czyta .

VeyPl.png

Jeśli pomogłem, daj tego like

Arcymistrz
Opublikowano

Ja tam kupuje z dfg tylko sztylet i zaczynam składać rabadona . Jak dla mnie lepiej bo więcej kasy .

Możesz, ale nie dopełni to comba, po czym kogoś z większą ilością hp nie zabijesz.

Opublikowano

Ja tam kupuje z dfg tylko sztylet i zaczynam składać rabadona . Jak dla mnie lepiej bo więcej kasy .

wiecej golda? zarobisz do tego czasu z 300golda, a tracisz 765 ^^ Dobra matematyka.

Arcymistrz
Opublikowano

Ogólnie poradnik bardzo fajny, ale powiedzcie mi co to znaczy Burst ?

Kombinacja skill, która zabija odrazu. Takie bursta posiada hmm Veigar, Le Blanc, Brand etc.

U Veigara wygląda to tak :

E > DFG > W > Q > R (postać powinna już nie żyć) > (jeśli żyje to ) > Ignite / Q.

To jest burst, czyli walnięcie WSZYSTKICH umiejętności na 1 postać, po czym możemy spamować tylko 1 skillem, ew. 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...