Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kha'Zix vs. Rengar

hajt ;x

128 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto jest lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio grałem Kha'Zixem i szło mi średnio. Ogólnie słyszałem, że jest słaby i że Rengar jest dużo lepszy.

Czy wy też tak myślicie? Mam jeszcze jeden żeton zwrotu więc mogę wypróbować Rengara. Proszę o wypisanie wszystkich + i - obu champów i jakieś porady.

Opublikowano

Tak kha'zix nie jest jakiś bardzo mocny w porównaniu z rengarem rengar carry bierze pół hp z q + q więc tutaj niema się co wywodzić do tego rengar ma efektywniejsze ganki i mocnego cc w E

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Zarówno Kha'Zix jak i Rengar mają zajebiste ganki. Są dobrzy w jungli oraz maja cc jednak wiecej posiada Kha'Zix ;)

Tutaj to tylko kwestia gustu, rengarem masz adc na dwa hitsy to samo w przypadku Kha'Zix ;o

OndteAw.png
Opublikowano

Polecam ci rengara. Jest on bardzo mocny. A gdy wbijesz 6lv to normalnie kosisz;) Poszukaj sobie buildu jakiegoś fajnego i wytestuj go :). Gram nim dosyć długo i jestem zadowolony.

:)

Opublikowano

@up WTF?! Przecież kha'zix też jest mocny i jak wbijesz 6 lvl koksisz o.O . Te postacie moim zdaniem są na równi są poprostu świetne do jungli jak i na topa.

Opublikowano

Z tą tylko różnicą - iż Kha Zix może narobić obrażeń tylko jeśli cel jest odizolowany - użycie Q na celu, który odizolowany nie jest, równa się praktycznie z tym, czym jest rzucenie E Anivii bez poprzedniego zamrożenia celu. Czyli małym dmg. Musisz wyczekać aż wróg się odizoluje - doskoczyć do niego - i dopiero walić mu w mordę.

Rengar po prostu ładuje 5 stacków dzikości, rzuca na wroga Q+Q i nie dość, że zada popaprany dmg, to jeszcze dostanie nawet do 150% AS. Był nawet podobny temat to w porównaniu wychodziło iż Rengar z Krwiopijcem i Trinity może zrobić 2000 obrażeń na Q+Q a Kha Zix chyba 1400 na Q + auto(przy odizolowanym celu i również z Krwiopijcą i Trinity).

Różnica polega na tym, iż Kha Zix powinien budować dużo AD zamiast survi - inaczej nie ma dmg. A rengar może kupić sobie tylko Trinity i naszyjnik pod dmg. a potem tankowato - i dalej być cholernie mocny - lub zbudować się jeszcze pod dmg i siać mordor.

Chcesz grać Kha Zixem? Graj nim na topie. Kup dobre itemki i siej mordor.

Chcesz junglować? Czekaj na sezon III i zmiany w jungli. Lub kup Rengara i bądź OP zarówno na Topie jak i w jungli.

wikmk9.jpg

Opublikowano

RENGAR

+

Dzięki wścieekłości użycie q + q zabiera pół hp

Bardzo dobre ganki ( z ulti )

Duży dmg z niewielką liczbą przedmiotów

-

bez ulti ganki nie są efektowne jeżeli przeciwnik stoi daleko od krzaków

trzeba ogarnąć kombo z wściekłością.

KHA'ZIX

+

dobre ganki z doskoku

jezeli przeciwnik znajduje sie w duzej odleglosci od np. minionów, z q mamy dmg x2 co daje potężną moc

Z E ( kolce ) leczy się i zadaje w miarę duży dmg

-

Trzeba samemu wymyśleć w jakiej kolejności ulepszać skille ( w zależności od tego jak się gra )

METIN2.PL SURA WP 75 lvl ON  CS:GO Eagle

Opublikowano

A więc Rengar.

Dlaczego?

Jest mało sytuacyjny - dostosowuje się do wielu teamcompów.

Średnio zależny od złota.

Ostro snowballuje, jeżeli zostanie nafeedowany.

Pewne obrażenia i CC na odległość.

Wiele możliwości budowania. Zarówno pod obrażenia jak i tankowato.

Ulti pozwalające na łatwy focus dowolnego celu.

Brak many czy nawet energii.

Co zdecydowało, że nie Kha Zix?

Praktycznie jedyny dobry build to taki, który daje maxymalnie dużą ilość AD

Brak dobrego CC. 35% slow jest średnio dobry. Dodatkowo nakładamy go z auto - lub po ulepszeniu W (które na dobrą sprawę jest najsłabszą ewolucją)

Niewidzialność tylko 1s - służy raczej do nawigowania f team fightach niż do prawdziwych zasadzek

Obrażenia z Q są dobre tylko, gdy wróg jest odizolowany - nie możemy więc zawsze na tym skillu polegać.

Cholernie potrzebuje golda. Ten champ powinien farmić championów zamiast miniony.

Heal z W jest żałosny i manożerny.

Ale szczerze nie polecam Ci póki co sprzedawać Kha Zixa. Jest naprawdę mocnym championem, ale sytuacyjnym, jak wielu innych. Ze zmianami jakie mają nadejść w sezonie III, czyli lepszą itemizacją dla tego typu postaci, może stać się kosą, a jeśli jungla będzie dawać więcej golda, będziemy mieć więcej możliwości budowania się. 6300 to nie jest wiele - jak zasiądziesz w ten weekend (podwójne IP) i następny tydzień normalnie to nazbierasz i Rengara.

wikmk9.jpg

Opublikowano

osobiscie gralem duzo rengarem i jest bardzo dobry ale nie oplaca sie na full furi dawac na nim E [szczegolnie kiedy wychodzisz z Ulta], chyba ze ktos z toba go probuje zlapac [gonicie go(przeciwnika) w pare osob] a tak to jak wychodzimy z ulta to najlepiej jest chyba uzyc Q bo ult generuje ci furie, a wszyscy wiemy co nam ta furia daje :)

Jednak widzialem paru mocnych kha zix'ow i sadze ze tez jest mocny... kiedy widzialem jak rozwalal sobie pewnego malaphita na solo topie bez problemowo to az przecieralem oczy ;] i to nie byl blad malp'a tylko ta moc kha'zix'a :D

Opublikowano

Póki co nie warto iść nim w hiper obrażenia. No chyba że do 10 minuty jesteśmy 5-0-X

Ludzie budują go w Tryndamera, po czym wchodzą w sam środek bitwy i giną.

Trynda ma przynajmniej nieśmiertelność na kilka chwil. A my? Crapowate 1s ulti do użytku 2/3 razy.

Dlatego będziemy szli w wytrzymałego bruisera

Idziesz na junglę? Potrzebujesz tanich itemków dających wiele dobrych statów.

Polecam zaczynać buty + poty i zaczynać z W. Potem Q>E i ku waszemu zaskoczeniu W. Następnie jako pierwsze ewoluujemy W - dla slowa i większego dmg. Kupujemy dwa itemy na gp10 czyli w tym wypadku Philo i Heart of gold. Rushujemy Aegisa + Hexdrinkera, LUB latarnię i Hexdrinkera. Bezwzględnie butki merkurki. Konczymu shurelię + kończymy Maw of Malmortius a następnie Randuina.

Buty Merkurego>Latarnia lub Aegis a w międzyczasie 2 itemki na GP10>Maw of Malmortius>Shurelia>Randuin>GA > sprzedajemy latarnię/aegisa i kupujemy np. Krwiopijcę lub inny item który da nam tankowatość lub pozwoli całkowicie zmniejszyć cooldowny czyli Lodowe serce.

maxujemy - W>Q>E

ewoluujemy W>E>R

Co zyskujemy?

Przede wszystkim Silne AoE dmg + slow na daleki zasięg, dzięki W. nasze Q powinno mieć wystarczające obrażenia na odizolowane cele. Szybko farmimy junglę i jesteśmy w niej zdrowi - a manę regeneruje nam Philo. Gdy już wszedł odpowiedni poke:

Wskakujemy w środek TF. Wrogowie nas focusują, bo przecież to nobski Kha Zix, zginie na 2 hity, a tu okazuje się, że to wrogi tank 0_o

Odpalamy naszego Randuina i jeśli czujemy, że wrogowie zmarnowali odpowiednią ilość skilli, cofamy się ultem do naszego teamu, który btw powinien również się bić. Dzięki takiemu buildowi będziemy znacznie bardziej użyteczni w team fightach, chociaż spadnie nasza możliwość niszczenia 1vs1 we wczesnej fazie rozgrywki (nie maxujemy przecież Q).

Jeżeli dostaliśmy feeda:

Ioniańskie buty> Youmuu>Krwiopijec>Maw of Malmortius>GA> coś sytuacyjnego może być Randuin/Frozen Malet

maxujemy Q>W>E

ewoluujemy E>Q>R

To jest główna wada Kha Zixów - nie potrafią budować się sytuacyjnie i odkąd ma tak popaprane przeliczniki, każdy będzie chciał iść w obrażenia, nawet przy braku możliwości by tak iść. Nie zapominajmy - martwy Kha Zix = bezużyteczny Kha Zix. Wysokie przeliczniki znaczą, iż nasze obrażenia będą duże, nawet bez potrzeby budowania pierdyliarda AD. Przypomina mi to sytuację sprzed około Roku po wyjściu Nocturna. Każdy budował go w Tryndamera. Teraz stał się typowym bruiserem skierowanym raczej na tankowatość + AS niż na AD/AS/crit. To champion stworzony do dostosowywania się do wroga. Ludzie jednak i tak budują mu 5xKrwiopijec + Buty moblitki.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Olej rengara to postać dla lamusów , graj kha'zixem jest ciężej ale też wymiata jak się ogarnie.

Rengar jest przesadzony i koniec takie moje zdanie :P nie powinien być dopuszczony do gry.

edit: przyznam ciągnie mnie do rengara ale.. gram kha'zixem coraz częściej:P , rengarem odpierdala w bani ;p i potem latasz po całej mapie jak popier... i zbierasz kille :P.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

Wg. mnie rengar nie potrzebnie zbuffowany, był mocny, a teraz to już hardcore. Zauważyłem że z nastackowanego q wale turretowi 50% hp. ;o

Khazix jest zbalansowany, srsly. Dmg ma duże, jak ok. reszta postaci. Rengar za to jest groźnym assasysem, z ulta to nie chce mówić, jak zamiata.

Ogólnie bardziej podoba mi się kazik, wolę taki styl gry, niż taki, który posiada rengar.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Nie ma lepszych i gorszych. Najlepszym championem jest twój skill i mózg. Bez tego nawet postacia z zyciem Volibeara i dmg Rengara nie zrobisz nic. Co wybierzesz to bedziesz kosił, pod warunkiem ze nauczysz sie grac i szybko sie nie zniechecisz. Ja takich Rengarów, KhaZixów np. niszcze Masterem Yi. Gram nim odkad zaczalem grać w Lola a wiec jakies poltora roku i mało co mnie zaskakuje u przeciwnika przeciwko ktoremu gram. Latam jak głupi z jednej lini ta mid, gankuje z R+E a jak koles ucieka to dobijam go z Q + Ignite i co? Koleś ma pustkę przed oczami jakby przed chwila wypil spirytus z Czech.

Liczy sie skill i myslenie, nie postać.

Opublikowano

Nie ma lepszych i gorszych. Najlepszym championem jest twój skill i mózg. Bez tego nawet postacia z zyciem Volibeara i dmg Rengara nie zrobisz nic. Co wybierzesz to bedziesz kosił, pod warunkiem ze nauczysz sie grac i szybko sie nie zniechecisz. Ja takich Rengarów, KhaZixów np. niszcze Masterem Yi. Gram nim odkad zaczalem grać w Lola a wiec jakies poltora roku i mało co mnie zaskakuje u przeciwnika przeciwko ktoremu gram. Latam jak głupi z jednej lini ta mid, gankuje z R+E a jak koles ucieka to dobijam go z Q + Ignite i co? Koleś ma pustkę przed oczami jakby przed chwila wypil spirytus z Czech.

Liczy sie skill i myslenie, nie postać.

Akurat rengar i jayce są chyba najlepszymi ;) - i jeżeli ktoś ma dobre runy pod nich i ogarnia bardzo dobrze to ciężko w chuj z nimi.

Co do rengara - jeżeli padnie kilka razy np. od teemo 3-4dedy już aż tak sobie nie po koksi :P

ale Jayce ? jeszcze minusów nie znalazłem ;/... wiem tylko że na rengara trzeba uważać i starać się go kontrolować , teemo nawet daje rade ale ciężko.

Bo jeżeli rengarowi zbyt dużo osób da się zabić to później ten idiota lata po całej mapie i tworzy z gry terror xD.

i nie podoba mi się jego Q ... zbyt duży DMG. :)

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Opublikowano

Jayce jest lepszy od rengara niektórzy oczywiście wiedzą że jayce kontruje rengara rengar nie ma co zrobić w starciu z jaycem . Rengar doskoczy jayce walnie mu q e i po zawodach jayce wygrywa . Jak i również jayce wali z daleka wtedy niestety ale rengar jest w czarnej dupie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...