Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pomoc dla początkującego

brutalife

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Napisz program wyświetlający wizytówkę: imię, nazwisko, kierunek studiów oraz semestr.
  2. Zmodyfikuj powyższy program, aby dane były zapisane w zmiennych.

Język C. Jak to zrobić? Wiem, że trzeba używać prinf oraz scanf, tylko nie wiem jak zadeklarować dane tzn jakiego one mają być typu(float, int).

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

int main()

{

?????/*co ma tutaj być i czy w ogóle to jest dobrze*/ x="imię", y="nazwisko", z="kierunek", s="semestr"

/*na to dalej nie zwracać uwagi na razie chyba że mocno kłuję w oczy*/

printf("Podaj imię\n");

scanf("%s", &x);

printf("%s","Imię:\n");

printf("Podaj nazwisko\n");

scanf("%s", &y);

printf("Podaj imię\n");

printf("Podaj kierunek studiów na który uczęszczasz\n");

scanf("%s", &z);

printf("Podaj imię\n");

printf("Podaj semestr na którym jesteś\n");

scanf("%s", &s);

printf("Podaj imię\n");

return 0;

}

Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Opublikowano

Nie chce byc niemily.. ale jesli planujesz cos wiecej miec wspolnego z programowaniem (poczatek pazdziernika + " .. kierunek studiów oraz semestr .. " + forma tego zadania = jestes na 1 roku studiow?) to poszukaj w google informacji/kursow, czy czego podobnego. Jest tego sporo w sieci, a bez tego bedzie Ci ciezko.

Chociazby to: http://pl.wikibooks.org/wiki/C/Podstawowe_procedury_wejścia_i_wyjścia

Pocwicz sobie jeszcze algorytmy :)

PS. wskazowka: duzo korsow jest do c++, a to nie zawsze to samo co "czysty" c, wiec jesli masz od MPCie powiedziane ze ma byc to "czysty" c to zwroc na to uwage szukajac materialow.

Opublikowano

dzięki za pomoc, trochę to niegrzeczne, ale szukałem kogoś kto mi znajdzie lub po prostu powie co i jak, ale sadzac po tym artykule to trzeba by bylo niezle postrzepic jezyka, Bardzo pomocny post.

Opublikowano

A czy to moja wina ze akurat taki nick sobie wybrales? he he:D:P

Dobra a tak na powaznie. Na tej stronce masz przyklady uzycia scanf i zapisu wczytanych przez nia wartosci do zmiennych.

#include <stdio.h>

int main(void)
{
  char tablica[100];
  scanf("%99s", tablica);
  return 0;
}

i stosowny opis do tego kodu:

Robi on niewiele. W linijce 1 deklarujemy tablicę 100 znaków czyli mogącą przechować napis długości 99 znaków. Nie przejmuj się jeżeli nie do końca to wszystko rozumiesz - pojęcia takie jak tablica czy ciąg znaków staną się dla Ciebie jasne w miarę czytania kolejnych rozdziałów. W linijce 2 wywołujemy funkcję scanf(), która odczytuje tekst ze standardowego wejścia. Nie zna ona jednak rozmiaru tablicy i nie wie ile znaków może ona przechować przez co będzie czytać tyle znaków, aż napotka biały znak (format %s nakazuje czytanie pojedynczego słowa), co może doprowadzić do przepełnienia bufora. Niebezpieczne skutki czegoś takiego opisane są w rozdziale poświęconym napisom. Na chwilę obecną musisz zapamiętać, żeby zaraz po znaku procentu podawać maksymalną liczbę znaków, które może przechować bufor, czyli liczbę o jeden mniejszą, niż rozmiar tablicy.

To sa naprawde podstawy i nie chcialem byc zlosliwy.

Moze w tej kwestii Ci cos pomoge..

.. tylko nie wiem jak zadeklarować dane tzn jakiego one mają być typu(float, int).

Typy rowniez znajdziesz na googlu. A te co Cie tu interesuja to:

int - liczby calkowite -> zapiszesz rok studiow i numer semestru

char - przyjmijmy ze jest to pojedyncza litera -> zeby przechowac napis potrzebujesz tabeli liter (np. o dlugosci 10 elementow), a wiec char[10]

Na twoim miejscu na prawde poszukal bym w googlu przykladow, tutoriali, kursow.. duzo tego jest. Bo piszac tutaj de facto przepisuje inne strony

Opublikowano

ja Ci szczerze wspolczuje. Jestes na pierwszym roku studiow, pewnie informatycznych i nie potrafisz zrobic takiej prostej rzeczy? Zastanow sie co ty robisz na tych studiach.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Od tamtego czasu zrobiłem ogromnie postępy, teraz już programuję w java, c#, c++, c :D bez większych problemów.

PS. hehe, ale się wyłożyłem na idiotycznej rzeczy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...