Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Mój drugi prosty program - coś dla początkujących.

KAMIKADZEKKS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu mówię, dopiero zaczynam :) to mój drugi programik

Witam. Pewnie już mnie znacie. Zaczynam moją naukę w C++ i mógłbym się niektórymi rzeczami podzielić z innymi. Więc tak. Napisałem program w Code::Block (C++)

Co robi program? Sami zobaczcie :)

#include <iostream>
#include <stdlib.h>

using namespace std;

int main()
{
cout<<"***********************"<<endl; //Proszę nie usuwać. Doceń moją prace!
cout<<"*** by KAMIKADZEKKS ***"<<endl; //Proszę nie usuwać. Doceń moją prace!
cout<<"***********************"<<endl<<endl<<endl; //Proszę nie usuwać. Doceń moją prace!

string zmienna1; //Nasza zmienna1 STRING odpowiada polem tekstowym
 int zmienna2; //Nasza zmienna2 INT odpowiada liczbami

//UWAGA ! Zmienne możemy nazwać jak tylko chcemy! Jednak nie możemy podać 1, 2 itp. (byle nie liczby) chyba, że jakiś tekst i liczba jak tutaj : zmienna1

{
	 cout<<"Przedstaw sie. Jak masz na imie: "; // Program pyta o imie, w tej samej lini wpisujesz je.
	 cin>>zmienna1; // Wprowadzone imie zapisuje sie w naszej zmienna1
	 cout<<"\nWitaj "<<zmienna1<<"!"<<endl; //Teraz mowi Witaj Imie! - przenosi nasza zmienna do tej lini. Jakby "mowi do nas" program.
	 cout<<"\nPowiedz mi teraz "<<zmienna1; //Pole tekstowe (można powiedzieć, że prawie wszystko zaczynające się "" robi pole tekstowe.
	 cout<<" w ktorym roku sie urodziles? "; //Pyta nas o rok urodzenia (nie robić jaj - wpisujcie prawdziwe daty inaczej program ogłupieje)
	 cin>>zmienna2; // Przechowuje date (rok), którą wprowadziłeś przed chwilą 
	 cout<<"\n A wiec tak "<<zmienna1<<" urodziles sie w "<<zmienna2<<"r. i posiadasz lat "<< 2012 - zmienna2<<endl<<endl;
	 /* I nasz finał  Nasza zmienna1 i zmienna2, którą nasz program przechował wyświetla nam na monitor oraz pokazuje ile masz lat
	 Jak to zrobic? Proste wpisujemy 2012 (bo taki teraz mamy rok) - zmienna2 (bo ta zmienna przechowuje nasz rok
	 Prosty program co nie? */
 }
system ("PAUSE");
return 0;
}

Wszystko prawie wyjaśniłem, jeżeli przeniesiecie sobie to, do swojego programu, w którym programujecie lepiej to będzie wyglądać :D

Tutaj link do poprawnego KODU

http://wklej.org/id/848788/

Działanie programu możecie zobaczyć także po pobraniu go :

http://www.speedyshare.com/Qgu85/Program-by-KAMIKADZEKKS.exe

Skan : virustotal

pozdrawiam KAMIKADZEKKS

Opublikowano

Bez sensu te programy, nie wrzucaj ich tu.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Weteran
Opublikowano

Bez sensu te programy, nie wrzucaj ich tu.

Jesteś bezduszny!

Ależ oczywiście, jeżeli chcesz się czymś pochwalić albo sprawdzić jak ci idzie, to nie widzę przeszkód, abyś wrzucał swoje programy tutaj.

Ale poświęć na nie z łaski swojej więcej niż 5min, bo miej to na uwadze, że jesteś dopiero początkujący i nie powinieneś na tym etapie uczyć innych.

Opublikowano
Forum pomocy, już nic nie można umieścić :(( hehe :D

Chcę cię uświadomić, że możesz wrzucić na forum wszytko, ale nie licz, że gówno będzie ocenione inaczej niż być powinno.

Opublikowano

Chciałbym cie bronić ale nie mam jak............

(Przyznaję racje Sopelek997)

Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka. Może mu tylko dopomóc wyszukać prawdę we własnym sercu, jeżeli ją posiada.

św.Augustyn

Opublikowano

Mi rownież on odpowiada, jeżeli ktoś nie chce liczyć ile ktoś ma lat a zna jego rok urodzenia to nic trudnego aby sprawdzić ;] Like It

No jasne, łatwiej poszukać najpierw programu, po znalezieniu ściągnąć go na kompa, odpalić i dopiero wpisać dane, niż odjąć 2 liczby na telefonie bądź w searchbarze mozilli.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

@ALL Jedni są za drudzy przeciw takim programom. Proszę nie wstawiaj codziennie jakiegoś programu który stworzysz, bo jak bym ja i 600 tyś. innych tak robili to by nic tu nie dało się znaleźć -.- Ucz się i wstawiaj to co najciekawsze, ale nie takie coś i nie dawaj opisów co jest co, bo tutaj jeżeli ktoś się uczy C++ to to wie, a 3/4 kodu to jest opis u ciebie. Wycinaj go jak wstawiasz bo nic nie widać, bo co code źle koloruje.

Jeżeli autor jest ogarnięty i zależy mu na nauce, a nie na like za nic -.- (bezsens jak dla mnie bo one nic nie dają) to proszę nie robić takich dennych tematów.

@UP jeżeli uważasz, że to jest staranie to przeczytaj początek symfonii C++ taki program jest już w pierwszym tekście -.- (drugi program z tego co pamiętam z cin i wyświetlaniem go. Jeżeli to jest staranie się to chyba nie umie czytać. Niech napiszę łączenia UDP to wtedy go pochwalę.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

A ja jestem na 100% za tym ,aby wstawiać swoje prace tylko w nowym dziale (który może zrobią ;]) nazwanym "NASZE PRACE" i każdy bedzie miał tam swoją "pracownie" i bedzie mógł się chwailić;]

Opublikowano

@ALL Jedni są za drudzy przeciw takim programom. Proszę nie wstawiaj codziennie jakiegoś programu który stworzysz, bo jak bym ja i 600 tyś. innych tak robili to by nic tu nie dało się znaleźć -.- Ucz się i wstawiaj to co najciekawsze, ale nie takie coś i nie dawaj opisów co jest co, bo tutaj jeżeli ktoś się uczy C++ to to wie, a 3/4 kodu to jest opis u ciebie. Wycinaj go jak wstawiasz bo nic nie widać, bo co code źle koloruje.

Jeżeli autor jest ogarnięty i zależy mu na nauce, a nie na like za nic -.- (bezsens jak dla mnie bo one nic nie dają) to proszę nie robić takich dennych tematów.

@UP jeżeli uważasz, że to jest staranie to przeczytaj początek symfonii C++ taki program jest już w pierwszym tekście -.- (drugi program z tego co pamiętam z cin i wyświetlaniem go. Jeżeli to jest staranie się to chyba nie umie czytać. Niech napiszę łączenia UDP to wtedy go pochwalę.

Nie wstawiam codziennie, bo wstawiłem tylko dwa i stwierdziłem, że nie będę zakładać następnych...

A ja jestem na 100% za tym ,aby wstawiać swoje prace tylko w nowym dziale (który może zrobią ;]) nazwanym "NASZE PRACE" i każdy bedzie miał tam swoją "pracownie" i bedzie mógł się chwailić;]

Zgadzam się z Tobą, mógłby być taki dział :)

Opublikowano

Zabezpiecz zmienna2 przed próbą podania innego typu danych niż int przez użytkownika

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Zabezpiecz zmienna2 przed próbą podania innego typu danych niż int przez użytkownika

Zgadzam się, podałem znaki, to mi kompa zmuliło nawet nie mogłem wejść w task. Tak samo na lekcjach nam gość pokazywał, nie zabezpieczysz zmiennej, to przez głupi błąd może Ci B-screen wywalić. Więc warto pamiętać o takich sprawach :)

Opublikowano

Właśnie! Idź sobie!

Ić być programistom gdze indzej!

@Topic

Moja 10 letnia siotra potrafi takie coś zrobić...

Więcej napisałeś komentarzy do skryptu, niż sam skrypt.

Opublikowano

Ić być programistom gdze indzej!

@Topic

Moja 10 letnia siotra potrafi takie coś zrobić...

Więcej napisałeś komentarzy do skryptu, niż sam skrypt.

Robiłem objaśnienia, co dana linia daje.

dobrze zaczynasz rób tak dalej ale ostrzegam ze potem jest trudniej. ja przeszlem na PHP

Dzięki za radę :D PHP jest najłatwiejszym językiem, akurat właśnie PHP mam opanowane bardzo dobrze.

Opublikowano

Przy twoim poprzednim programie wyraziłem, co myślę, o tym mam to samo zdanie.

TAAAAAAAAAAK!!! Wszyscy będą mogli wstawiać swojego Hello worlda!!!

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...