Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Sugestia] Zdejmowanie % za typ tutoriala

Gość Why

%  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Chcesz zaostrzenia zdejmowania %, chocia? o 1 stopie? trudno?ci?

• TAK
      7
    • NIE
      8
    • NIE MAM ZDANIA
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeeeść ;3.

Chciałbym złożyć sugestię, dotyczącą zdejmowania procentów za TuToriale z każdego działu. Uważam, nie tylko ja, ale również inni, że jest to zbyt łatwe. Ostatnio pojawiają się tutoriale w różnych pod forach, które są robione na siłę, nie przemyślane, ani nie wnoszą żadnego sensu. Można byłoby podać bardzo dużo takiego typu poradników, jednak nie chcę robić sobie wrogów. Ale i tak uważam, że dostanie procent to jest, w jakimś stopniu duże upomnienie, które może doprowadzić, w przyszłości do bana. % bardzo łatwo uniknąć, wystarczy albo powielić info, które zostanie tak przekręcone i dodać kilka fałszywych zdań, albo zrobić off top. Jak dostaniemy %, to tak naprawdę za 10 minut, po wklejeniu kilku obrazków i napisaniu co i jak kiedy się robi, co się powinno a co nie, co nie posiada wcale a wcale sensu. Każdy potrafiłby dodać 4 obrazki na krzyż, skopiować trochę z innych poradników i dodać, a tak naprawdę wgl nic nie robić, bo ktoś kto się napracował, i pisze tutoriale przez 1/2h (np. ja, ale nie tylko ja. Farex, Spritex, Istny Diabeł), żeby nie tylko zbić procenty, ale też, żeby kogoś nauczyć, "pochwalić" się swoją wiedzą. Tutoriale pisane na przymus, bo ktoś chce zbić % (nie mówię, że wszyscy tak robią), nie mówi ofc., że wszystkie są okropne.

Podsumowując, wystarczy napisać tutorial z 4 zdjęciami i 6 zdaniami tekstu, dać link i napisać " <link> zdejmij mi % ", to nikt na to nie patrzy poprostu ściąga % i ma resztę w nosie.

Dlatego prosiłbym o rozważenie, oraz głosowanie, za zaostrzeniem zdejmowania %, bo są one nieraz trudne do dostania, jest to forma ostrzeżenia, która tak naprawdę zostaje zbita w 20 min, i pada w niepamięć, po czym nikt jej nie zapamiętuje.

Niech nie wypowiadają sie osoby mające na celu, albo trollowanie, albo tworzą właśnie takie poradniki, i chcą się obronić, aby zbijać procent. Dzięki za przeczytanie wszystkiego.

Opublikowano

Tak.

Zrobisz byle jaki tut, powstawiasz głupoty (sorry, będziesz trollował) i dostaniesz -5%. No sorry, ale takie cos nie powinno byc uznawane.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Moim zdaniem, każdy nowo napisany tut powinien przeczytać Moderator danego działu.

Następnie powinien stwierdzić czy dany tut się przyda i czy jest dobrze opisany i czy zasługuje

Na zdjęcie warnu. Ostatecznie Moderator powinien napisać PW, że tut jest napisany na siłę i jest słabo użyteczny.

W tedy dana osoba chcąc zbić 5% powinna pomagać/odpowiadać na pytania w danym dziale, np. 15-20postów

I dopiero w tedy powinno się zdejmować te 5%.

Bo jak ostatnio wszedłem w dział Metin2 > Tutoriale, to mnie krew zalała..

Tuty tak oczywiste że 95% ludziom nawet do głowy nie przychodzi myśl i sens wgl że z tego można tut zrobić. ;]

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

Nie, już wymyślacie. Jak nie za lajki to za typ poradnika, jak poradnik jest naprawdę duży to pewnie zdejmą mu max 10%, a jak normalny 5%. Na Nie.

Czy po prostu boisz się więcej roboty?

Ty mi lepiej nie mów o robocie...

Admin Cienia
Opublikowano

Wszystko zależy od osoby zdejmującej ostrzeżenie za dany poradnik, ja np. zwaracam uwagę na jego jakość oraz to czy nie jest plagiatem. Wielu moderatorów też tak robi, natomist Ci którzy zdejmują za byle co nie powinni tego robić.

Raczej nie ma sensu wprowadzać zdejmowania % za typ poradnika, a jedynie zwracać uwgę na jego zawartość.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Nie, już wymyślacie. Jak nie za lajki to za typ poradnika, jak poradnik jest naprawdę duży to pewnie zdejmą mu max 10%, a jak normalny 5%. Na Nie.

Co wymyślamy? To, że próbuję zrobić tak, aby ktoś wytężył mózg, a nie skopiował na twardy stolec cały poradnik? Czy po prostu boisz się więcej roboty?

Wszystko zależy od osoby zdejmującej ostrzeżenie za dany poradnik, ja np. zwaracam uwagę na jego jakość oraz to czy nie jest plagiatem. Wielu moderatorów też tak robi, natomist Ci którzy zdejmują za byle co nie powinni tego robić.

Tylko, że niestety często tak robią, i w tym jest problem, powinni właśnie brać przykład z tego, jak to robisz Ty.

Opublikowano

Tylko, że niestety często tak robią, i w tym jest problem, powinni właśnie brać przykład z tego, jak to robisz Ty.

Jeżeli jest Plagiat to i tak dostanie 5%, więc pasek się wyrówna do 0 ;) -5% i +5%. Ja także patrzę na Poradnik i sprawdzam czy to nie plagiat z innych for jeżeli brakuje dopisku "źródło".

Moim zdaniem niepotrzebna rzecz która utrudnia funkcjonowanie zdejmowania %.

Opublikowano

Nie, że się czepiam , czy coś . Ale , nie każdy kopiuje tutoriale . Czasem są podobnie napisane , a się czepiacie o byle co .

5% na jeden poradnik to bardzo mało gdyż połowa userów ma po 70-80% . I nie wierze, że wszystkie wasze poradniki są zrobione samodzielnie

Bo założę się , że prawie każdy z Was korzysta z pomocy internetu . Jeżeli myślicie sobie, że jeżeli ktoś nie poda źródła z którego korzystał "kopiował" . To od razu napisał samodzielnie ..

80% userów robi wszystko za pomocą internetu . A więc robienie tutów samodzielnie, było by bez sensu ,a za pewne 40% tuta było by nie prawdą .

Moim zdaniem takie zbijanie procentów jest dość dobre, bo jeżeli teraz każdy miał by przeglądać cały internet , i czytać wszystko dokładnie zobacząc , że ktoś korzystał z internetu to każdy stał by na 90% .

A więc, nie zgadzam się z tym owym zdaniem .

Pozdrawiam ! . :)

gangnamstylen.jpg

Opublikowano

Jeżeli jest Plagiat to i tak dostanie 5%, więc pasek się wyrówna do 0 ;) -5% i +5%. Ja także patrzę na Poradnik i sprawdzam czy to nie plagiat z innych for jeżeli brakuje dopisku "źródło".

Moim zdaniem niepotrzebna rzecz która utrudnia funkcjonowanie zdejmowania %.

Tak oczywiście, ale np. dam 3 zdjęcia i każde opisze, jak grać w danej fazie oraz hmm build. Po czym dam link, poradnik bez zdjęć ma wielkość 1 posta a i tak dostanie na 70 % te swoje -5%..

Nie, że się czepiam , czy coś . Ale , nie każdy kopiuje tutoriale . Czasem są podobnie napisane , a się czepiacie o byle co .

5% na jeden poradnik to bardzo mało gdyż połowa userów ma po 70-80% . I nie wierze, że wszystkie wasze poradniki są zrobione samodzielnie

Bo założę się , że prawie każdy z Was korzysta z pomocy internetu . Jeżeli myślicie sobie, że jeżeli ktoś nie poda źródła z którego korzystał "kopiował" . To od razu napisał samodzielnie ..

80% userów robi wszystko za pomocą internetu . A więc robienie tutów samodzielnie, było by bez sensu ,a za pewne 40% tuta było by nie prawdą .

Moim zdaniem takie zbijanie procentów jest dość dobre, bo jeżeli teraz każdy miał by przeglądać cały internet , i czytać wszystko dokładnie zobacząc , że ktoś korzystał z internetu to każdy stał by na 90% .

A więc, nie zgadzam się z tym owym zdaniem .

Pozdrawiam ! . :)

pisałem, że chodziło mi o to, że tutoriale niektóre są bardzo słabe, a dostają za to procenty w dół, niektórzy nie dadzą tak, a nie którzy dadzą, albo dorypią jeszcze 5%, i właśnie tak powinno być, a nie że komuś się nawet nie chce przeczytać i ma wyrypkę kliknie - 5% i baj

Opublikowano

Każdy tutorial jest bardzo ważny dla mpc i jego rozwoju. Czasami małe poradniki, w nowo powstałych działach pozwalają na jakiś start i rozrost. Fakt, faktem, że tutorial tutorialowi nie równy, często zdarzają się takie, które automatycznie się podpina ze względu na duży wkład w nie oraz bardzo przydatne informacje.

Najlepszym sposobem podczas pisania do jakiegoś moda lub GM określić ile chcecie, by za wasz tutorial zostało ściągnięte %. Jeżeli naprawdę się napracowaliście jesteśmy w stanie ściągnąć do 15%. W sytuacji, kiedy Mod/GM stwierdzi, że nie ściągnie więcej niż 5%, mimo iż wasz tutorial zasługuje na oskara, wtedy twórzcie konferencje PW dołączając do niej kilku GM, by przedyskutowali tą sprawę i wyznaczyli ile % ma zostać ściągnięte.

Opublikowano

Różnie to bywa.

Ja pisząc tutoriale (Nie na zbicie %) staram się przekazać jak najwięcej informacji.

Nie chodzi przecież o to by zrobić kilkustronową lekturę np. na temat grania postacią w lolu.

Ostatnio jak pisałem tut do l2 wystarczyło, napisać, że ci mają to, inni mają to, kilka obrazków, dopowiedzeń i tut jest.

Poradnik wcale nie musi być długi by stał się przydatny.

Opublikowano

Za czasów modowania patrzyłem zawsze na zawartość, oraz komentarze poradnika. Jeżeli tut się przydał, był popularny i lubiany wobec userów, zdejmowałem te procenty. Kolejne dodatki nie są potrzebne.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Jestem na tak bo takich tutów co nic nie wnoszą jest tony. Nie chcę sugerować że robię jakieś wspaniałe poradniki ale tylko za jeden z moich (tuty w sygnaturze) poradników dostałem -5%.

Opublikowano

Jak najbardziej za, jeżeli by było wprowadzone takie coś to mi się wydaje że i mniej warnów by było bo każdemu by trudniej było odrobić tego warna...

Ludzie tworzą te poradniki kilkoma zdaniami.

i za kilka marnych słów nazwanymi tutorialem - team zdejmuje procki;//

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...