Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Kurs programowania w php. Część 2: Hello World+łączenie echo z html :)

Paradisia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie w moim drugim poradniku.

W tej części opiszę Wam najprostszy skrypt który na stronie wyświetla tylko napis Hello World, a także łączenie echo z html.

Pewnie zastanawiacie się dlaczego to podkreśliłem. Otóż w tym dziele wyświetlanie napisu Hello World na stronie zostało opisane wiele razy dlatego, aby uniknąć spamu opiszę dodatkowo łączenie echo z html.

Teraz opisuję jeszcze podstawy.

No to zaczynamy :)

Jak już pamiętacie z mojego poprzedniego poradnika do stworzenia skrypty w języku php niezbędne jest umieszczenie <?php na początku i po zakończeniu kodu w php ?>

W języku php bardzo ważną funkcją jest ,,echo". Między innymi ta komenda jest niezbędna do wykonywania skryptów, a więc podkreślę Wam ją, abyście nie zapomnieli ;-)

No to piszemy pierwszy skrypt:

<?php
echo "Hello World" ;
?>

A więc jak już pewnie zobaczyliście, aby wypisać tekst na naszej stronie tekst umieszczamy za komendą echo w cudzysłowach.

Do zapamiętania:

Polecenie echo wypisuje dane. Używany w każdych skryptach php.

Jeżeli chcemy wypisać tekst na stronie to po poleceniu echo wypisujemy dany tekst w cudzysłowach.

Po każdym poleceniu echo na końcu dodajemy średnik ;

Komendę echo możemy również zastąpić print . Jest to dokładnie to samo :)

<?php na początku możemy także zastąpić <? .

Łączenie echo z html:

Jeżeli przeczytaliście mój poprzedni poradnik to wiecie, że php ma bardzo wiele wspólnego z php, a więc poleciłem Wam najpierw nauczenie się coś niecoś o html :)

A więc html możemy w php użyć do wielu rzeczy głównie do obróbki tekstu (np. zmiana koloru czcionki itp.) , zmienianie tła, dodawanie obrazków i tak dalej i tak dalej, a spamu nie chcemy :)

A więc na przykładzie Hello World:

<?php
echo "<b>Hello World</b>";
?>

Jak już pewnie się spodziewaliście na stronie zostanie wyświetlony pogrubiony tekst Hello World :)

Ale, żeby było troszkę trudniej możemy spróbować coś z inputem :) Jak poznawaliście html to wiecie do czego służył :)

A więc mamy taki kod:

<?php
echo "<input type="text" name"nazwa">";
?>

I niby wszystko pięknie ładnie, ale nie. Wyświetli nam się błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';' in /virtual/crazydeep.cba.pl/index.php on line 3

To oznacza, że nie dodaliśmy średnika, ale jak widzimy średnik na końcu jest.

Ale kod spodziewa się go gdzie inndziej, a mianowicie tutaj

"<input type=";text" name"nazwa">"

Ale jeżeli zrobimy tak:

"<input type='text' name'nazwa'>"

To wtedy bez kombinowania komenda echo wszystko nam ładnie wypisze :)

Ale, żeby to było jeszcze bardziej poprawniejsze wypiszmy to tak:

'<input type="text" name"nazwa">'

I co tutaj zrobiliśmy? Zamiast to co chcemy wypisywać komendą echo cudzysłowiem użyliśmy na początek ' i na koniec ' .

Mam nadzieję, że poradnik jako taki napisany.

Zachęcam do czytania reszty :)\

Link do poprzedniego poradnika: http://www.mpcforum....p-wprowadzenie/

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Jak już pamiętacie z mojego poprzedniego poradnika do stworzenia skrypty w języku php niezbędne jest umieszczenie <?php na początku i po zakończeniu kodu w php ?>

skrypt można rozpocząć też <?, nazywa się to krótszym znakiem otwierającym, ale lepiej stosować <?php ponieważ gwarantuje to poprawne działanie na serwerze apache.

Polecenie echo wypisuje dane. Używany w każdych skryptach php.

Jeżeli chcemy wypisać tekst na stronie to po poleceniu echo wypisujemy dany tekst w cudzysłowach.

Po każdym poleceniu echo na końcu dodajemy średnik ;

lub print bo to jest to samo

ale tak ogólnie to poradnik może być.

pozdrawiam.

..x..

Opublikowano

Tak, ale prawie w każdych skryptach autorzy tych skryptów używają <?php z przyzwyczajenia, ale dzięki. Cenna uwaga :)

Btw. Ale czepiacie się szczegółów :P

Co do print. Print rzadko kiedy się piszę, a po co nowym uczniom takie informacje, jak mają echo? Print z tego co słyszałem jest wolniejsze...

Wszystko poprawione :)

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano
Print z tego co słyszałem jest wolniejsze...

Dlatego że Print zwraca typ "boolenowy" czyli true lub fasle, ale zawsze 1 czyli True.

a echo tego nie zwraca i dlatego jest szybsze.

print jest używane najczęściej do operatorów logicznych.

..x..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...