Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] w czym zacząć zabawe z grafiką?

warzniak19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

opanowałem już większość języków programowania (oprócz Delphi, coś mi nie idzie ;\) i chciałbym się zająć teraz robieniem grafiki. Nie chce na sam początek zrobić realistycznego człowieka, chce się dowiedzieć, jaki jest najlepszy program do robienia np. sygnatur generatorów publikacji itd. Nigdy nie bawiłem się w tym dziale, nigdy w niego nie zerkałem, więc niewiem czy jest jakiś osobny temat do tego, czy nie.

Tak więc, czekam na wypowiedzi.

@edit generatorów nie chce wiedzieć jak zrobić, nie tu miałem o nim napisać ;P

svh03y.jpg

Opublikowano

Najlepszym wyborem będzie Photoshop, masa opcji i praktycznie brak ograniczeń, tylko wyobraźnia i materiały ;) (choć to też nie taki problem).

Ewentualnie Gimp, na początek ;)

Opublikowano

Piszesz coś o robieniu realistycznego człowieka, więc wnioskuje że chcesz się nauczyć grafiki 3d, modelowanie to już grubsza bajka. Podstaw można nauczyć się w necie, ale już bardziej zaawansowane rzeczy to kurs albo odpowiednia szkoła. Co do programów to najlepiej w Cinema4d,3Dmax,Autodesk Maya 3D ^_^

A sygny i .t.p. to tak jak @Up pisał :)

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Wnioskując po tym co napisałeś, chcesz się zając tworzeniem identyfikacji wizualnej, czyli logotypów, szablonów stron itp. Cóż, nie wszystko da się stworzyć w Photoshopie, dlatego osoby zajmujące się tym profesjonalnie używają zarówno PS'a, jak i Illustratora. Na tych dwóch programach powinieneś się skupić. Jeżeli wiążesz z tym przyszłość, lub też nawet chcesz zarabiać na tym, to niestety nie możesz zacząć od niekomercyjnego GIMP'a z tego względu, że jak zleceniodawca zobaczy na CV, że pracujesz w tym programie, to nigdy nie skorzysta z Twoich usług/nie zatrudni cie.

Bywalec
Opublikowano

Ja pracuję w GIMPI'e i polecam, ale jeżeli chcesz zacząć porządnie to od razu Photoshop, później tylko trudniej się przerzucić na PS'a z gimpa.

5jJNSGS.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...