Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C#] Okno i zmiana rozmiaru

Nygol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Próbuję zrobić od siebię mały ala Notatnik. Niestety mam problem z jedną rzeczą. Mianowicie zrobiłem sobie funkcje odpowiadające za dopasowanie rozmiaru ikonki do wielkości okna. Od Razu mówię iż ta kontrolka jest w SplitContainer ;-)

Oto kawałek kodu odpowiadający za zmiane wielkosci okna:

{
Form1 form = new Form1();
splitContainer1.Size = new Size(form.Size.Width, form.Size.Height);
richTextBox1.Size = new Size(form.Size.Width, form.Size.Height - menuStrip1.Height);
}

jak widzicie mam tam również zmiane rozmiaru Split Container. Lecz to własnie nie działa dodam iż Form1_onload:

private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
Form1 form = new Form1();
splitContainer1.Panel2Collapsed = true;
splitContainer1.Panel1Collapsed = false;
richTextBox1.Size = new Size(form.Width, form.Height);
}

I onload działa bez zarzutu. Dodam iż wcześniej program radził sobie bez problemu ...

hcq0.png

Opublikowano

Po 3 dniach chyba samemu juz sobie poradziles.

Bede pierwszy :) Hm.. samemu jak zaczynalem z Formsami to tez bawilem sie w dopasowywanie rozmiarow kontrolek..

Jesli robisz to samemu to jest to troche.. hm.. uciazliwe, o ile robisz to w ten sposob.

Sprobuj z SizeChanged.

To tak na szybko. A jesli chcesz robic cos wiecej to doradzam zapoznanie sie z wpf`em (patern mvvm). Jest idealny jesli chodzi o strone graficzna aplikacji. Ma swoje wady ale umiejetnie uzywany ulatwia znacznie zycie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...