Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Rengar vs. Kha'Zix

Crasher001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.png

Postacie: Rengar vs. Kha'Zix

Zależy mi na: Duży DMG, dobre combo, typowy killer

Dodatkowe informacje: Z tego co udało mi się wywnioskować podczas gry widząc Rengara oraz Kha'Zixa lepiej na tym wszystkim wychodzi jednak Rengar. Dobra pasywka + dłuższa niewidka na ulti i bardziej korzystniejsza, ponieważ posiada dodatkowe atrybuty poza znikaniem.

E9mwj60.png
Opublikowano

1.png

Postacie: Rengar vs. Kha'Zix

Zależy mi na: Duży DMG, dobre combo, typowy killer

Dodatkowe informacje: Z tego co udało mi się wywnioskować podczas gry widząc Rengara oraz Kha'Zixa lepiej na tym wszystkim wychodzi jednak Rengar. Dobra pasywka + dłuższa niewidka na ulti i bardziej korzystniejsza, ponieważ posiada dodatkowe atrybuty poza znikaniem.

Wg. mnie obie postacie są dobre. Jednak nawet nie zfeedowany rengar nieźle kosi. Może użyć q trzy razy pod rząd czyli: 4 rage i używa, full rage używa i znów może użyć. Daje to ostry dmg i zabija w pare sekund. Kha zix za to jest najlepszy na pojedyncze cele. Jak dla mnie w teamfighcie trochę ciężko się odnaleźć, ale najlepiej jest skoczyć na ad carry i odcinać go od walki. Mam nadzieję, że chociaż troche pomogłem.

PS. Rengar dobry jest zarówno na topa jak i na jungle, a kha wg. mnie lepszy na topa :)

Opublikowano

Oba champy są typowymi killerami, ale Rengar jest znacznie silniejszy. Możliwość użycia Q dwa razy pod rząd, które dodatkowo idealnie współgra z sheenem i TriForcem, daje mu możliwość zburstowania wrogiego carry praktycznie w mgnieniu oka.

Można go budować na więcej sposobów niż Khazixa, i nie będzie cierpieć, gdy zamiast pod dmg, zbudujemy go pod wytrzymałość.

Kha Zix polega na odizolowaniu wroga - inaczej jego dmg strasznie cierpi, w odróżnieniu od Rengara, który jest w stanie wygrać z Kha Zixem nawet będąc odizolowanym. 100% Rengar. Tudzież poczekaj na darmowy tydzień Kha Zixa ze swoim wyborem.

Na dobrą sprawę to nie sam Kha Zix jest słaby. Słaby jest wybór itemków dla niego. Brakuje itemów, które mają tanie składniki i budują się później w potężne przedmioty (wyjątkiem jest tu chyba tylko Maw of Malmortius i Last Wisper). oraz dają dużo AD i niewielką ilość survi (póki co mamy same itemy dające dużo survi i mało AD - wyjątkiem jest Krwiopijec i Entropia na Dominionie).

Nie wyczerpałem tematu do końca więc dodam tu porównanie.

Rengar:

-Wzmacnia swoje skille po zdobyciu 5 stacków dzikości i może je wtedy rzucić bez cooldownu.

-Nie ma many więc jedyne co nas ogranicza to cooldowny

-Q to potężny burst przewyższający nawet Q Kha Zixa (nawet do 350 + 350% całego AD a z Trinity będzie to jeszcze +300% całego AD), jeśli mamy stacki dzikości dodatkowo otrzymujemy potężny buff do AS (nawet do 150%)

-Spory heal z W, jeśli mamy 5 stacków dzikości (15% max HP), który dodatkowo daje nam sporo armora

-Slow(50% do 70% na 2.5 s) i Snare (1s) z E sprawia iż jego ganki są naprawdę silne

-Doskok bez cooldownu, jeżeli tylko gdzieś jest jakiś krzak. Dodatkowo możemy "odbić" się od minionów gdyż doskok działa 0.5 s po tym jak wyjdziemy z krzaków.

-Ulti daje 7s niewidzialności (10 ze stackami naszyjnika) i ładuje nam dzikość. Że o szybkości ruchu i odkrywaniu ukrytych jednostek nie wspomnę

-Naszyjnik to najlepszy item koszt/efektywność w grze, jeśli uda nam się zdobyć na nim kilka stacków

Kha Zix

-Za każdym razem po dodaniu punktu w ulti, dostajemy punkt ewolucji, który możemy zużyc do ulepszenia naszych podstawowych skilli QWER. Warto zwrócić uwagę na to, iż bez wyewoluowania ich skille są słabiutkie (poza Q) a po wyewoluowaniu stają się wprost OP

-pasyw zadaje przyzwoity dmg magiczny (skalowany z poziomem postaci od 25 do 220) i spowalnia wrogów o 35% na 2 s odnawia się za każdym razem, gdy znikniemy z zasięgu wzroku wroga. Skaluje się z AP (0.5)

-Skille zaczynają coś robić dopiero po wyewoluowaniu ich (może poza Q, które jest dobre zawsze)

-Potężne przeliczniki bonusowego AD dla Q 1,6 normalnie i 2,4 dla celów odizolowanych (+12% brakującego zdrowia celu, jeśli jest ewoluowaliśmy Q), dla W i E kolejno 0.9 i 0.8 bonusowego AD Mimo wszystko jeśli cel nie jest odizolowany to dmg z jego Q jest przeciętny

-Heal z W, jeśli jesteśmy w zasięgu eksplozji przez niego powodowany. Niestety manożerny(60-100) i na niskich lvl. heal jest wprost żałosny (40HP). Później zadowalający(160HP) Sam skill staje się przydatny dopiero po wyewoluowaniu go.

Nakłada on wtedy na trafione jednostki nasz pasyw(jeśli go mamy) i zamiast jednego wystrzeliwuje 3 kolce.Warto wspomnieć, iż heal skaluje się z AP (0.5)

-doskok ma bardzo mały zasięg i potężny cooldown, po wyewoluowaniu staje się tym samym, czym jest doskok Tristany

-Ulti daje szybkość ruchu i niewidzialność. Niestety tylko na 1s. Możemy użyć go dwukrotnie lub 3-krotnie po wyewoluowaniu. Dodatkowo po wyewoluowaniu w czasie niewidzialności zmniejszają się nadchodzące obrażenia o 40% (pozwala np. zmniejszyć dmg z E Anivii).

I nie nie jest jak ulti Rengara bo trwa ZNACZNIE krócej

-Nie mam mowy o szybkim czyszczeniu jungli, jeśli nie mamy blue (lub nie poszliśmy w manamune "lol")

-Nasze skille procentują Spell wamp(!!!) Niestety z braku dobrych itemków dających spellwamp dla AD casterów musimy raczej obyć się smakiem, lub bulić prawie 4k na hextech gunblade

wikmk9.jpg

Opublikowano

Polecam khazixa;

• przydatny pasyw
  • ewolucja skilli
  • dobry escape
  • slow
  • ult jak rengar, tylko ma fazy użytku

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Ja osobiście bardziej wole Rengara, ponieważ moim zdaniem lepiej sobie radzi w late.Lecz radze Ci poczekac do wtorku, na nową rotacje.Bo jest spora możliwośc że właśnie w tej będzie Kha'zix, więc będziesz mógł sobie go przetestowac :)

uosv7x.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...