Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ćwiczenia mowy "r"

Manken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy macie jakieś skuteczne sposoby na ćwiczenie mowy "r",szukałem w internecie jest tego wiele, ale chce żebyście mi polecili to co wam pomogło,napewno ktoś z was ma/miał taki problem i sie z nim uporał(lub nie).Mam 16 lat i jest to dla mnie strasznie irytujące,mówie te r przez gardło a to troche śmiesznie brzmi, nawet chciałbym sobie nagrywać na youtube ale po nagraniu filmu i obejrzeniu ,myślałem że umre ze wstydu poprostu tragedia... zamiast r mówie jakieś "j" :P tak czy siak polećcie mi ćwiczenia które WAM pomogły :) Odrazu mówie że logopeda odpada.

Opublikowano

Kiedyś się mocno wkurwisz, krzykniesz "KURWA!' i magicznym sposobem będziesz mógł wymawiać ''r''

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Na szczęscie mam na imię Paweł i z przedstawianiem to nie mam żadnego problemu z nazwiskiem też :) Ale w niektórych sytuacjach naprawde jest to bardzo krępujące, nawet nie mam jak nagrać normalnego filmu wszystko przez to "r".

Opublikowano

Jak byłem mały to też miałem problem z r, wsadzali mi patyczka takiego wibrującego pod język i wymowa r przyszła ale nie pamiętam gdzie wtedy łaziłem.

Jeżeli w Twoim temacie znalazła się trafna odpowiedź oznacz ten post klikając "Oznacz jako rozwiązany"

Aby docenić pomoc użytkowników którzy starali się rozwiązać Twój problem kliknij "Lubię to"

Przed założeniem nowego tematu upewnij się że robisz to w "Odpowiednim Dziale"

Opublikowano

@up Cóż że ze szwecji to wymówie bez błędnie ale kurwa mówi ładnie :)

Jeszcze przemyśle, ale najpierw przetestuje różne porady i ćwiczenia :)

Ale teraz na poważnie piszcie jakieś porady,ćwiczenia itd.

Opublikowano

Sranie w banie, tego nie da się nauczyć. Idź z tym do lekarza rodzinnego, on się tym zajmie.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

Ja kiedy byłem mały też miałem problemy. Nauczyłem się na jakiejś reklamie gdzie było "rrrrr" i sam próbowałem to zrobić.

Jak mówiłeś, w necie tego jest. Popróbuj.

pewdiepie fan :3

Opublikowano

Kiedyś się mocno wkurwisz, krzykniesz "KURWA!' i magicznym sposobem będziesz mógł wymawiać ''r''

bardzo mało wiesz...

idź do osoby ktora sie tym zajmuje. tydzien uczenia sie, nastepnie 2 miesice pilnowania sie by dobrze mowic. ja mam na imie Eryk. bardzo rzadkie w mojej okolicy mowie dobrze R a i tak niektorzy ludzie mowia mi arek ... to dopiero wstyd

Opublikowano

To może być spowodawane za krutkim językiem czyli takim wiązadełkiem pod językiem idź z tym do lekarza to ci to wytnie. Mój brat i ojciec to ma brat umie powiedzieć r ale

nie tak twardo a ojciec ma wprawe i nauczył się mówić r normalnie. Po chuja do logopedy powie żeby mówić jakieś wyrazy które mają ''r'' marnowanie czasu ...

Opublikowano

też miałem z tym problem jako 6/8 latek jednak moja kochana mamusia kazała mi non stop powtarzać wierszyki typu król karol kupił królowej karoline .... albo czarna krowa w kropki bordo .... , itd dzięki temu mogę teraz normalnie beż żadnych problemów się wysłowić najgorzej jest jak to się zostawi bo później może to już być problem z nauczeniem się tego

NJxbd4x.png

Opublikowano

Myśle że będe próbował z internetu, co do logopedy w sumie racja poleci mi coś z R, jeżeli chodzi o wiązadełko - miałem kiedyś wycinane jak byłem mały :)

Czekam na dalsze wskazówki

Pomocnik
Opublikowano

Też mam 16 lat i ten problem. Ale się tym za bardzo nie przejmuję bo ludzie nie naśmiewają z tego bo to nie jest w gruncie śmieszne w sensie powodem do wyśmiewania. Logopeda nic nie daje więc nie pierniczyć mi tu farmazonów. Mam na imię Piotrek i jak się przedstawiam to mówię Piotlek ;D. Ale niektóre dziewczyny mówią , że to słodkie :D

sygnary.jpg
Opublikowano

Ja chodziłem na tam do mojej wychowawczyni (była to 1-4 kl. podstawówki) i ona mnie uczyła mówić r i sz bo mówiłem s i teraz normalnie. Miałem różne ćwiczenia i próbowałem zawijać język i coś tam jeszcze.

Opublikowano

ostatnio kolega zapytał mnie powiedz rollercoaster...to mu powiedziałem coś tam "jollejcoastej" xD Śmiałem sie razem z nim z tego bo co miałem niby robić ,ale w gruncie rzeczy czułem sie żałośnie, byłem taki wkurwiony przecież to tragedia jest ;/ Wole unikać taki sytuacji ale przecież nie moge robić tego ciągle bo tak sie życ nie da :P Lubie też sie pośmiać ale te śmianie zmieni sie w nałogowe nabijanie, przynajmniej mam spoko kumpli to nie ma jakiegoś nabijania między sobą(takiego nałogowego na szczęscie.., ale jeżeli chodzi o nagrywanie boże żałosne , gdybym wstawił na yt taki hejt by był....

znalazłem ciekawe cwiczenia, poćwiczyłem 30 min i strasznie mi język zdrętwiał, chyba znaczy że ćwiczenia coś skutkują :)

Opublikowano

@UP

Ćwiczenia nie mają sensu, idź do tego lekarza.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

Idź do logopedy albo to olej, ja mam tak samo wadę bo nie wymawiam "r" i jebie mnie to co inni na to powiedzą.

pre_1352586887__mess10i.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...