Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Combat Arms] Jak dobrze kupić broń na perma.

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano (edytowane)

Pokaże wam jak ja doradzam ldziom spotkanym w grze i/lub na moim kanale YouTube jakiego perma mają sobie kupić.

Wg. mnie jest to dobry wzór i jak narazie się nikt nie skarżył :D

W nawiasach będę pisał to co ja sam bym wybrał.

Może poradnik jest długi, ale wystarczy kierować się kolorami a dojdziesz do tego co szukasz :D

No więc na początku zastanawiamy się jaką grę preferujecie.

Do wyboru macie

• Zabijanie (eli / eli pro / OMA / LMS itp) na dalekie odległości. (mój wybór)
  • Zabijanie na bliskie odległości
  • Quarantine Regen
  • Fire Team
  • Sniper Only
  • Pistols Only
  • SnD
  • Wszystkiego po trochę :D

A tutaj podaję co się nadaje do danego trybu i 3 przykładowe bronie oraz w nawiasie podam co ja bym wybrał z tych trzech.

Przykładowe bronie są sprawdzone przeze mnie i ja oceniam je na plus.

• Zabijanie na dalekie odległości

Tutaj czołują karabiny szturmowe (AR) oraz karabiny snajperskie (SR). No przecież z P90TR nie pójdziesz na Snow Valley
:D

No więc mamy dylemat między SR a AR. I teraz myślimy tak, że jeśli ogarniasz granie snajperką to możesz wybrać śmiało Snajperkę, to powoduje oszczędzenie GP na snajpy, a AR kosztuje mniej za GP.

Jeśli jednak nie jesteśmy pewni wybieramy karabin szturmowy.

No więc tak. Dajemy że wybraliśmy snajperkę i stajemy przed kolejnym dylematem.
  • Campienie

Nie lubisz biegać ze snajpą po całej mapie tylko wolisz sobie posiedzieć w jednym miejscu? Więc to jest dla ciebie:
  1. WA2000 - Broń posiada też możliwość przerobienia na WA2000-1 Tactical (polecam), a poza tym kosztuje na pernament nie 30 000 jak inne snajpy tylko 25 000 (mój wybór)

2. M200 Ghille - mała kropka umożliwiająca łatwe trafienie osoby campiącej

3. DSR-1 Susonic - Duża celność

• Rushowanie

Wolisz sobie pobiegać i porobić kilka QS ?
  1. L96A1 Arctic Wolf - Klasyka, sprawdzonie, wszyscy mają, lecz nie przypadł mi do gustu wlaśnie dlatego, że wszyscy go mają.

2. FR F2 - Jedna z dwóch snajp które kosztują na pernament 5 000 nx mniej, lecz niczym im nie ustępuje, a nawet wg mnie jest najlepsza. Dużym plusem jest oryginalnie wmontowany 10 nabojowy magazynek ( mój wybór )

3. TRG-41 - Zielona wersja TRG-21. Lepszy od popularnego TPG. Celny na dalekie odległości.

No jeśli wolicie karabiny to mamy tu również podwójny wybór.

Musicie się zastanowić czy wolicie duży rozrzut i duży demage, czy mały rozrzut i mały demage.

Nie wiecie o co chodzi? Zastanówcie się czy wolicie M4A1 i M416 (mały rozrzut) czy G36E i AK-47 (duży rozrzut)
  • Duży rozrzut

• G36E Valkirie - Lepsza wersja G36E charakteryzująca się większą celnością na pierwszych 3 strzałach. Istnieje również wariant G36E Valkirie Autumn do kupienia w okresie Wszystkich Świętych czy jak kto woli Halloween

• AK-47 Gold Plated - Tak jak wyżej lepsza wersja tyle że AK-47 charakteryzująca się lepszą celnoscią na pierwszych 4 strzałach

• XM8 - Bardzo fajna broń i alternatywa od nudnej G36E Valkirie, a prakycznie jest to to samo. (mój wybór)

• Mały rozrzut

• M416 CQB - uważana na najbardziej noobską broń w grze, ja jednak nie mam nic przeciwko niej. Ma wmontowany kolimator

• Carbon 15 - Troche trudniejszy do opanowania niż powyższa broń, nie ma wmontowanego na stałe kolimatora lecz jest zabójczo szybki. Plusem jest rzadkość broni i mozna poszpanować :D (mój wybór)

• SCAR-L Trisepear - Stylowy bialy SCAR-L niczym nie przypominający tego noobskiego SCAR-L na początku gry. Posiada możliwość potrójnych strzałów

• Zabijanie na małą odległość

Tutaj do głowy przychodzi mi SMG oraz SG
  • SMG

• CZ Skorpion EVO 3 - Szybkie i zabójcze SMG. Jedno z najlepszych w grze. Polecam domontować kolimator

• FAMAE S.A.F - Kto wie co to jest? Chyba nikt. A szkoda. Najlepsze SMG wg. mnie. Szybkie, zabójcze i sama rewelacja (mój wybór)

• MP5 MOD - MP5 ? Tak. Szybkie i zabójcze. A po przerobieniu na MARK II jest bardzo dobrym SMG. Dla porównania można kupić MP5SD6 za GP, które jest minimalnie gorsze od MP5 MOD

• SG

• M4 Super 90 - 7-nabojowy full auto SG. Wystarczy raz nacisnąć przycisk i wystrzeli w kilka sekund kilka zabójczych zaboi. 2 trafione strzały powinny załatwić sprawę ( mój wybór )

• AA-12 - Również full auto lecz 30-nabojowy. Niestety 2 strzały nie załatwią sprawy. Jednak po przerobieniu go na AA-12 Marki II jest to dość przyjemna broń.

• Remington 11-87P - Już nie full auto, ale można bardzo szybko z niego strzelać i przeładowywać

• Quarantine

Tutaj nie wiem czy bardziej opłaca się zainwestować w EQ do speca, ale coś się znajdzie, a mianowicie:
  • P90 TR (SMG) - Szybkie strzelanie i przeładowanie. Jeśli trafisz wszystkie naboje w zombie to zabierasz mu 50 HP na magazynek (mój wybór)
  • MG42 Steel (MG) - Szybkie, lecz powolno się z nim biega, manewruje i przeładowywuje. Jednak seryjka może skutecznie odtsraszyć zombie i jesli wszystkie strzaly trafią zabiera mu 100hp na magazynek
  • M416 CQB (AR) Szybkie i celne lecz zabiera tylko 30hp na magazynek . Jest to broń uniwersalna do wszystkiego

• Fireteam

Tutaj dużo nie mówiąc potrzebujemy MG
  • MG36 - Przerobiona G36E, posiada wbudowany celownik i jest silna
  • MK.48 MOD - Szybkie, posiada celownik wbudowany oraz duży deamage ( mój wybór )
  • RPK-74 - Szybkie RPK, ze szybkim przeładowaniem. Nie posiada celownika

• Sniper Only

1. L115A3 - Najlepsza snajpa na małe mapy, szybka, z fajnym wyglądem i wmontowanym tłumnikiem dźwięku. Jednak się nie sprawdza na dużych mapach gdyż jest nie celna ( moj wybor )

2. L96A1 Arctic Wolf - Najbardziej rozpowszechniona snajpa na sniper only. Jest dobra, ale nudna i ja jej nie lubię

3. FR F2 - Tańsze niż inne snajpy o 5 000nx oraz posiada aż 10 naboi w magazynu co przydaje się na sniper only

• Pistols Only

• G18 Cobra - Pistolet z możliwością strzelania full auto. Jednak szybko schodzi ten magazynek 20/20

• American Eagle / Desert Eagle SE - takie same bronie, różnią się wyglądem. Jeden strzał zabiera powyżej połowy HP czyli koleś z 100HP pada na 2 strzały. Minusem są powolne strzały, jednak jeśli ogarnie się to ten jeden strzał wystarczy (mój wybór)

• M1911 Knigth's - Szybki, lecz słaby pistolet. Jest celny

• SnD

Czyli Search and Destroy. Tutaj potrzebujemy tzw. broni nie op. Czyli "zwykłych" karabinów. Doświadczony gracz wie że przydaje się również pistolet jednak również nie moze być OP.
  • AR

1. G36E Valkirie - Przedstawiciel "nie op" dla dużego rozrzutu. Jedna z dwóch najpowszechniejszych broni na SnD + patrz opis " zabijanie na daleką odległość"

2. M4A1 Dessert Warrior - Przedstawiciel "nie op" dla malego rozrzutu". Druga z dwóch najpowszechniejszych broni na SnD. Istnieje możliwość ulepszenia broni w gun emporium + patrz opis " zabijanie na daleką odległość " (mój wybór)

3. AK-47 Gold Plated - Patrz opis " zabijanie na daleką odległość "

• Pistolet

1. American Eagle / Desert Eagle SE - Wolny, ale zabija na 2 strzały jeśli ktoś ma 100 hp + patrz " pistols only " (mój wybór)

2. USP SE - Osobiście nie lubię tej broni, ale to najbardziej rozpowszechniony pistolet na SnD, wic coś w tym musi być

3. M1911 Knight's - Patrz "pistols only"

• Wszystkiego po trochę

Czyli coś dla osób które nie moga się zdecydować. Podaje bronie uniwersalne.
  • M416 CQB (AR) - Nadaje się na każdy tryb, na każdą odległość. Bardzo dobry karabin + patrz " Zabijanie na daleką odległość " (mój wybór)
  • CZ Skorpion Evo 3 (SMG) - Chyba jedyne SMG sprawdzające się na daleką odległość jak i na bliską + patrz "zabijanie na bliską odległość"
  • G36E Valkirie - Również nadaje się na wiele trybów + patrz "zabijanie na daleką odległość"

Mam nadzieję że ten poradnik co pisałem 2 godziny przyda się wam i że wybierzecie odpowiedniego perma.

Jeśli można to proszę o przypięcie i -% :D

Edytowane przez Pba

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

Sygna by. Pba ||Liczba permów na dwóch kontach: 28 || Masz pytanie co do wyposażenia za NX? Pytaj na PM|| Moje permy:

[Konto I]Mam na pernament: Kolor Nicku, Logo Clanu, M416 CQB, Famas G2, M4 Super 90, MP5 MOD Mark II, MK14 Mod 0, FR F2, Wa2000-1 Tactical, M4A1, L96A1 Arctic Wolf, G36E Valkirie, M6A2 SRT (infinity case), P90 TR (infinity case), G18 Cobra, SCAR-L Trisepear, XK-8 Tactical (infinity case), American Eagle.

Oraz: M4A1 SopMod na do 2015 roku [unban. Nexonnnn <3]

[Konto II]Mam na pernament: AK-47, C1860N, Carbon 15, Bushmaster Type 97, American Eagle, XM8-Spiders, FR F2, CZ Scorpion EVO 3 A1, Cyklops Bandana, Recon Vest, KNT-308, S58 Muskiet

Opublikowano

Bardzo fajny tut, napewno się przyda. Tu masz błąd: Cobra ma 20/20, a nie 20/40 jak napisałeś. Tyle ma bushmaster.

• G18 Cobra - Pistolet z możliwością strzelania full auto. Jednak szybko schodzi ten magazynek 20/40

I do ,,broni na krótki dystans'' zaliczyłbym również P90TR które jest dla wielu najlepszym SMG. Dopisz że często go tak ponosi że same heady wpadają :D

• Zabijanie na małą odległość

Tutaj do głowy
przych
ozi
mi SMG oraz
MG

Napisałeś ,,SMG oraz MG'' a powinno być ,,SMG oraz SG''
:)
Taka literówka.
Bywalec
Opublikowano

UP.

To są przykłady w których podaję sprawdzone i dobre wg. mnie.

Nie lubię TR.

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

Sygna by. Pba ||Liczba permów na dwóch kontach: 28 || Masz pytanie co do wyposażenia za NX? Pytaj na PM|| Moje permy:

[Konto I]Mam na pernament: Kolor Nicku, Logo Clanu, M416 CQB, Famas G2, M4 Super 90, MP5 MOD Mark II, MK14 Mod 0, FR F2, Wa2000-1 Tactical, M4A1, L96A1 Arctic Wolf, G36E Valkirie, M6A2 SRT (infinity case), P90 TR (infinity case), G18 Cobra, SCAR-L Trisepear, XK-8 Tactical (infinity case), American Eagle.

[Konto II]Mam na pernament: AK-47, C1860N, Carbon 15, Bushmaster Type 97, American Eagle, XM8-Spiders, FR F2, CZ Scorpion EVO 3 A1, Cyklops Bandana, Recon Vest, KNT-308, S58 Muskiet

Opublikowano (edytowane)

gryfek nawet najlepszym nauczycielom polskiego przydarzą się niechcące błędy więc tak bywa bo sam popełniasz błędy jak inni a do Pba przyda się dla nowicjuszy co mają nx a niewiedzą co kupić za chęci dalsze podarowuję like

hehe

800 post ;)

Edytowane przez bronek13x

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

• 3 tygodnie później...
Bywalec
Opublikowano

A ja nie rozumiem tego pytania.

Na perm kupuje się bronie za nx.

I z listy na ile dni chcesz wybierasz opcję - pernament.

Dobrze ? Odpowiedziałem na twoje pytanie?

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

• 3 tygodnie później...
Bywalec
Opublikowano

Czy ja wiem. American Eagle jest lepszy bo zabija na max 2 strzały. Jak koleś ma 60 hp to najlepszy pistolet

soPMODjpg_xwxhppq.jpg

• Aive zmienił(a) tytuł na [Combat Arms] Jak dobrze kupić broń na perma.