Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Uszkodzony rejon na serwerze / Lagi, zawieszanie się \ PILNE!

Jalulek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Problem dotyczy serwera Minecraft. Posiadam miasto na trybie survival z serwerem bukkit. Problem pojawil sie na wersji 1.2.5.

Zauwazylem że na jednym z peronow naszego metra po wejsciu 5-8 klockow w dol pojawily sie lagi. Polegały one na zacieciach

minecrafta o okolo 2 sekund i 1 sekundy odciecia. Co ciekawe tylko na tym poziomie - schodzac kilka kratek do tunelu nizej juz tego

problemu nie bylo. Lagi pojawily sie wtedy takze w innych rejonach mapy. Zakres lagow objal teren na okolo 100 na 100 kratek.

W momencie kiedy ktos na ten teren wchodzi zawiesza mu sie ekran. Osoby z dobrymi komputerami maja wtedy zaciecie na okolo

1-3 sekund , odblokowuje im sie ekran na okolo 0,5 - 1 sekundy. I ponownie jest zaciecie. Osoby ze slabszymi komputerami sa

zacinani na okolo 0,5 minuty do nawet kilku minut. W miedzy czasie sa na ulamek sekundy odblokowywani i ponownie ekran sie

zawiesza. Kiedy taka osobe sie teleportuje (czasem to jedyne wyjscie - wylogowanie sie nic nie pomoga, nawet czasem sie nie

da wylogowac tylko trzeba zamnknac proces) taka osoba jest teleportowana czasem po kilku minutach. Inni gracze w tym czasie

bez problemu na innym terenie moga grac bez zadnych lagow. Co ciekawe, sa okresy kiedy teren dziala bez jakiegokolwiek problemu.

Kiedy na nim jestem nie ma najmniejszego laga. Kiedy sie pojawi nie da sie grac. Ekran sie zawiesza.

Serwer minecrafta zmienilismy do bukkit 1.3.2. Teren podczas zmiany wersji poza miastem zostal uciety przez program MCEdit.

Wszystko poza miastem zresetowalismy. Pomimo tego lagi nie ustapily. Posiadam oryginalnego minecraft i do tej pory

gralem na 64-bitowej Javie 7 Update 3. Ostatnio aktualizowałem do Java 7 Update 7. Nie rozwiazalo to problemu. Tamowalem takze

wszystkie strumienie lawy pod miastem - uzylem world edit i zapelnilem teren pod ziemia pod obszarem gdzie laguje Dirtem - nic

nie pomoglo. Podczas lagowania pod F3 kolko sie zapelnia. Wersja Windows 7 64-bit. Aktualnie lagi pojawily sie w trzech

miejscach mapy - jeden teren najwiekszy to ten ktory opisalem, drugi po przeciwnej stronie miasta jest mniejszy - okolo 25

kratek na 7 -10 i znacznie rzadziej na nim lagi wystepuja i trzeci teren to stacja w metrze - okolo 5-5. Przynamniej na terenie najwiekszym lag idzie dokladnie

w linii prostej. Czy sie wchodzi na jego teren na poczatku czy 15 klockow w bok lag jest dokladnie na jednej linii. Klocek

blizej nic sie nie dzieje - kiedy sie wejdzie na kolejny, pojawia sie lag. Nie wiem jaki rejon jest na jego zakonczeniu czy

tak samo po linii prostej, ale na pewno cos takiego jest w jednym miejscu. W jednym tez miejscu jego szerokosc wynosi nie

wiecej niz 5 kratek, za to jest o wiele dluzszy. Prosze Was o pomoc. Naprawde nie da sie grac. Szukalem na forum pomocy jedna osoba opisala dokladnie taki sam

problem na serwerze wykupionym o zacieciach na okreslonym terenie ale nikt nie odpisal. Uzylem także opcji Repair Chunk w MCEdit ale to także nic nie pomoglo.

Bardzo prosze o pomoc osoby majace doswiadczenie w takich problemach. Po prostu nie da sie grac...Moje gg: 36498638

Opublikowano

Zbugowanie chunki mapy? Nic nie poradzisz, repair chunk nie działa.

Miałem taki problem gdy robiłem mape na konkurs mpc minecraft.

Musiałem robić od nowa.

Nie polecam używać edytorów map, to przez nie bugują się chunki, ewentualnie jakieś zabawy z wroldedit

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Mi się coś takiego podobnego stało przy worldedit na serwerze :D

Na szczęście miejsce było pod ziemią i nikt tam nie ma dostępu

Więc zrobiłem //sphere 0 10 w podziemiach i mnie logło z powodem Internal server error.

Potem szybko piszę /spawn i jest ok . Kopie tam i tam wchodzę i znowu loga z powodem Internal server error.

Więc teraz po prostu nie można tam w ogóle wchodzić.

Nie radzę WorldEditować od razu dużo na raz. Najczęściej się to kończy crashem serwer'a ;D

Opublikowano

Przy zbugowanych chunkach Repair Chunk nie pomoże.

Prawdopodobnie, będziesz musiał wykorzystać nową mapę (ewentualnie wgrać backup starej jeśli takowy posiadasz).

tumblr_static_2zxpp8w2q604o80sswoo84s84.

Opublikowano

Nie sadze zeby problem dotyczyl zbugowanych chankow. Co ciekawe dodam ze zdarzalo sie za ja mialem straszne lagi na tym terenie a inny gracz po nim chodzi i ani jednego zaciecia. Podejrzewam ze musi byc jakies wyjasnienie tego i rozwiazanie.

Opublikowano

Szczerze nie wierze ze na ten problem nie ma rozwiazania. Moze ktos wolal zostawic to i stworzyc od podstaw ale nie wydaje mi sie zeby nie mozna bylo tego naprawic. Stworzenie duzego swiata od nowa nie ma najmniejszego sensu. Naprawde nie znajdzie sie nikt na tym forum kto potrafi to naprawic bez najmniejszego problemu???

Opublikowano

hyym mialam cos takiego. bawilam sie potem mc editem. szukajac winnego chunku. i go usunelam. wygenerowal sie nowy. naszczescie to byly tylko puste dzilaki bo chunkow usunelam z 8 :P

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Sprawa wyglada tak: wykupilem Serwer na serwerowni - jest ten sam problem, nic sie nie zmienilo. Czyli zmiana urzadzenia na ktorym serwer jest postawiony nie pomaga.

Ale zauwazyłem jedną ważna sprawe: Lagi sie pojawiaja w momencie kiedy ktos wbija na serwer. Gralem 3 dni samemu na serwerze. Chadzac po tym zlagowanym terenie nie bylo

zadnego problemu. Wbila jedna osoba na serwer od razu przebywajac na tym terenie powstaly lagi. Kiedy wyszla - lagi ustapily. To samo sprawdzilem z inna osoba. Jest identycznie.

Kiedy tylko ktos wbija teren sie zacina. Na serwerowni jest identycznie. Caly inny teren dziala bez zarzutu. Kiedy jestem sam nie ma zadnego problemu jakby teren był całkowicie w porządku. Kiedy z kolei ktos wbija a ja wyjde, takze nie ma lagow.

Pojawienie sie drugiej osoby je jakby aktuwuje i ma to zwiazek tylko z tym terenem. Co jest nie tak? Potrafi ktos pomoc? Usunalem query serwer, zmniejszylem ilosc slotow, white-list. Nic nie pomaga...

Opublikowano

usun mc editem chunki

jak chcesz zachowac budowle mozesz spr osobno skopiowac ten teren ale tylko tyle ile musisz nie cale chunki juz, bo wtedy to nic nieda.

i zaznaczam ze masz usunac chunki. a nie tylko zaznaczyc i wypelnic powietrzem

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Jesli byłaby to wina uszkodzonych chunkow czy problem nie powinien występowac także przy jednym graczu na serwerze? A jednak tak się nie dzieje. Stąd nie wydaje mi sie że to uszkodzony region. A usuwanie chunkow wszystko usuwa. Tym bardziej że akurat pod tym terenem na każdym z poziomów coś się znajduje 64-60 budynki, 50 kolejka metra - 40 napiecie pod nim 7-20 respownia slimow. Oczywiście tak jest na wiekszosci terenu wiec niech nikt nie pisze ze sie nie dziwi dlaczego to miejsce kaltkuje bo sa inne tereny gdzie sa bardziej wybudowane i nie ma ani jednego zaciecia. Jak to można rozwiązać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...