Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[szukam,prośba] Dekompresja pliku .exe

kalo787

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po prostu musisz odwrócić proces kompresji, w AutoIT jest to w miarę proste, ale w C++ to nie wiem i raczej ci nikt tego nie zrobi. Szukaj u wujka GOOGLE. ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Weteran
Opublikowano

LOL

To nie jest archiwum winrara, że coś tu jest skompresowanego lub zakodowanego.

Plik .exe to plik wykonywalny, a co za tym idzie, składa się z kodu maszynowego(nie tylko, ale przeważnie tak jest)

Plik taki można zdekompilować, ale gdy został on utworzony w natywnym język będzie z tym spory kłopot, ponieważ trudno przekonwertować instrukcje w asmie na np. C. A nawet jeśli to się uda, to taki kod prawdopodobnie i tak będzie mało czytelny.

Opublikowano

Oczywiście nie istnieją żadne pełne dekompilatory (albo są po prostu niedostępne ale na pewno nie pełne) dlatego trzeba zająć się tym ręcznie. IDA z pluginem pseudocode może wygenerować kod pseudo C (płatny feature) jednakże wymaga on wielu poprawek aczkolwiek tworzy mniej więcej obraz danej funkcji.

Plik poza tym jest zabezpieczony.

LOL

To nie jest archiwum winrara, że coś tu jest skompresowanego lub zakodowanego.

Plik .exe to plik wykonywalny, a co za tym idzie, składa się z kodu maszynowego(nie tylko, ale przeważnie tak jest)

Skompresować można sekcje pliku wykonywalnego (tzw packer) i wtedy już jest co dekompresować ;)

To jest poza tym mod tibi z tego co widzę, nie ma nigdzie żadnych tutków jak modować czy src klienta? Zapewne jest to o wiele prostsze rozwiązanie niżeli dekompilacja wszystkiego.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Mi chodzi głównie o to, żeby wyciągnąć z tego jednego pliku .exe pliki .pic .dat .spr

No ale ja się w ogóle nie znam na zabezpieczeniach i nie wiem jak to rozwiązać. Chyba, że ktoś krok po kroku by mi to opisał wtedy mógłbym próbować.

Próbowałem to robić free upx 1.5 to nie chciał się nawet za to brać i jeszcze until coś tam to wyskoczyło, że jest zakodowane visual c++ 6.0. :((

Opublikowano

@UP to nie zakodowane -.- tylko zbudowane (z kompilowane) i tyle.

Już ci napisali jak to zrobić, ale nie myśl, że jak nigdy nie programowałeś i teraz chcesz odkodować jakiś super program to ci się od tam uda. Jeżeli jest zapakowana jeszcze w Themida no to powodzenia.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...