Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o doradzenie wyboru kolejnego języka do programowania (Programy nie strony).

Język który już opanowałem to AutoIT co nie znaczy że z niego zrezygnowałem, będę go używał cały czas.

Za doradzenie z sensownym wytłumaczeniem lecą lajki !

Opublikowano

Polecam C# lub C++. bardziej nastawiam ciebie na C# ponieważ łatwiej się tworzy GUI (visual działa cuda). Jest obiektowy ;-). Lecz wada jest taka ze .NET frameworki potrzebuje ;p

hcq0.png

Opublikowano

@Lord

Ja mówiłem jedynie o c# ;p. Ale spoko zgodze sie z tobą choć Basica sie nie ucze ;)

@Top

Jeżeli masz jakieś zainteresowanie Informatyką i chcesz pracowac w tym zawodzie to popatrz sobie na oferty pracy ;-). I wtedy sobie wybierz

hcq0.png

Opublikowano

Ten użytkownik jeszcze kilak dni temu chciał się uczyć Pythona, a jego posty to główne spam lub problemy, że coś mu nie działa w AutoIT (np. nie łączy się z bazą), a więc nie rozumiem gdzie go on opanował, chyba, że chodzi mu o robienie fajnego menu itp. to nie wiem.

@TOP ja polecam ci C#, bo sugerując się tym co wyrzej napisałem, będziesz mógł łatwiej robić menu i fajnie się po bawić z takimi pierdółkami, natomiast jeżeli chcesz pisać przy pomocy wszystko i samemu pisać przyciski i wgl podobnie jak w AutoIT, to polecam C++. Do tworzenia gier jest lepszy, ale do komunikatorów itp. już nie (da się, ale wymaga to więcej roboty ).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Weteran
Opublikowano

@TOP ja polecam ci C#, bo sugerując się tym co wyrzej napisałem, będziesz mógł łatwiej robić menu i fajnie się po bawić z takimi pierdółkami, natomiast jeżeli chcesz pisać przy pomocy wszystko i samemu pisać przyciski i wgl podobnie jak w AutoIT, to polecam C++. Do tworzenia gier jest lepszy, ale do komunikatorów itp. już nie (da się, ale wymaga to więcej roboty ).

Tu akurat języka nie ma znaczenia. Do każdego wymienionego przez ciebie istnieje form designer.

Wszystkie nowoczesne języki mają prawie takie same możliwości. Wystarczy jedynie dobrać odpowiednią bibliotekę i w c++ również będzie można również tak samo łatwo tworzyć komunikatory i inne pierdoły, jak w c#.

Jednym czynnikiem jest popularność danego języka w danej dziedzinie. Dodatkowo występują różne ograniczenia platformowe jak w c#, przez co w niektórych sytuacjach wypada gorzej.

Owszem, Autoit nie nadaję się do tworzenia gier, ale język sam w sobie nie jest niczego winien.

Opublikowano

Mój przypadek jest podobny do Twojego, otóż AutoIT ogarnąłem jako tako i myślenie logiczne to już nie problem. Naukę C# zacząłem przedwczoraj i moim zdaniem nie jest źle i dużo łatwiej niż myślałem. Polecam poradnik: http://www.centrumxp.pl/dotNet/ wszystko jest bardzo dobrze opisane (tj. podstawy), ale żeby coś zrozumieć potrzebna jest praktyka, więc polecam edytowanie kodów, które znajdują się w poszczególnych działach kursu na własne, tzn. własne klasy, zmienne...

Opublikowano

Mój przypadek jest podobny do Twojego, otóż AutoIT ogarnąłem jako tako i myślenie logiczne to już nie problem. Naukę C# zacząłem przedwczoraj i moim zdaniem nie jest źle i dużo łatwiej niż myślałem. Polecam poradnik: http://www.centrumxp.pl/dotNet/ wszystko jest bardzo dobrze opisane (tj. podstawy), ale żeby coś zrozumieć potrzebna jest praktyka, więc polecam edytowanie kodów, które znajdują się w poszczególnych działach kursu na własne, tzn. własne klasy, zmienne...

Również polecam, chociaż czasami można się nieco pogubić.

obraz24.png

Opublikowano

Polecam Angielski ew. Francuski - fajny język. A jak masz czas to Japoński.

Co do programowania to ja jak miałem 13 lat uczyłem sie c++, ale wgl go nie ogarniałem. Potem nauczyłem się AutoIT by pojąć podstawy programowania i teraz ogarnąłem c++. Teraz (mając 15/16 lat) znam doskonale AutoIT, PHP, HTML. W miarę dobrze c++ i pobocznie, w wolnych chwilach uczę się javy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...