Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Napędem DvD

Sebaaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam problem z napędem DvD. Czyta mi wszystkie płytki bez zarzutów ,

ale problem pojawia sie dopiero przy nagrywaniu płyt. Dojdzie tak do 20% czasem do 60%

i napęd sam się wyłącza jak bym mu zasilanie odciął i muszę resetować kompa żeby napęd normalnie chodził.

Dodam jeszcze że napęd jest podłączony przez konwerter dwukierunkowy IDE-SATA / SATA-IDE.

Bardzo was proszę o pomoc nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną tego problemy.

Pozdrawiam i licze na waszą pomoc :)

s_7050-baner_big.png

Opublikowano

Może zasilacz?

Podaj firme zasilacza.

Jeżeli dobrze znalazłem to HEDY-400 ATX 400w

Może zasilacz?

Podaj firme zasilacza.

Jeśli dobrze znalazłem to HEDY-400 ATX 400w

Jeśli dobrze znalazłem to HEDY-400 ATX 400w

Sorry za duble ale jestem nowy na tym forum i jeszcze się nie orientuję we wszystkim

s_7050-baner_big.png

Opublikowano

Ogólnie twój zasilacz znajduję się na czarnej liście.

W każdej chwili może ci spalić komputer, ma nierówne napięcia.

On może powodować twój problem z nagrywaniem.

Sam kiedyś używałem zasilacza z czarnej listy przez kilka lat i nie wierzyłem, że może coś spalić.

Do momentu aż po 2 latach używania spalił mi świeżo podpięte DVD.

Może jeszcze ktoś się wypowie co jest przyczyną, ale tak czy tak to zasilacz bym wymienił na twoim miejscu.

Mi spalił tylko DVD ale tobie może spalić całą płyte główną.

Opublikowano

aż tak go nie strasz, nie widziałeś, nie miałeś to nie opieraj się na bajkach pisanych czy mówionych przez innych

przez 20 lat nie widziałem jeszcze spalonego komputera czy jakiejkolwiek części z winy zasilacza , jak już to winny jest użytkownik przez złe wpięcie kabli albo przepięcia w sieci przed którymi słabsze zasilacze nie są zabezpieczone

napięcia z zasilaczy są mało ważne , każde urządzenie jakie jest podpinane ma własny stabilizator , co najwyżej moc z zasilacza jest zbyt mala by zasilić wszystkie wpięte urządzenia

nawala mu po prostu napęd, laser uległ wypaleniu i ma za mała moc przy nagrywaniu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Co nie strasz? Mówie jakie są fakty.

Poczytaj sobie trochę o zasilaczach firmy modecoma to może zrozumiesz czemu mogą spalić jakąś część.

Opublikowano

ty jak widać TYLKO czytasz ale nigdy nie widziałeś , ja TYLKO naprawiam i nigdy nie widziałem spalonego komputera przez zasilacz

spalony zasilacz może się zdarzyć każdemu i to bez względu na firmę jaka wyprodukowała, markowe części tez się psują i to o wiele częściej niż nie markowe tak strasznie obsmarowywane przez firmy i ludzi sprzedających drogi i markowy sprzęt

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Do ciebie w ogóle nie dociera co ja piszę...

Co tylko czytam ale nie widziałem jak pisałem wyżej, że zasilacz mi spalił DVD w komputerze...

spalony zasilacz może się zdarzyć każdemu

Ja nie mówię o spalonych zasilaczach, tylko o tym, że zasilacze z czarnej listy mogą spalić część lub wszystkie części w komputerze.

Może ty myślisz, że spalony komputer przez zasilacz wygląda tak ?

spalony_komputer.jpg

Jeśli tak, to już nie mam z tobą o czym gadać.

Opublikowano

dziecko , to jest podpalony komputer a nie spalony

skoro ty źle podpoiłeś wtyczkę to się nie dziwię ze ci spaliło. w napędach dvd i dyskach twardych nie ma żadnych zabezpieczeń przed odwrotnym wpięciem wtyczki ( bez problemu można wpiąć, wystarczy mocniej tylko wcisnąć ) , w innym przypadku spaliło by ci także każde urządzenie podpięte do zasilacza jeśli było by przepięcie w zasilaczu

nie wciskaj mu kitu z zasilaczem niech tylko wymieni napęd wszystko wróci do normy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Już widać, że włącza ci się hejterska choroba.

Nie potrafisz się pogodzić, że ktoś ma racje.

Ty chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ?

Ja mówię o zasilaczu a ty o źle wpiętych wtyczkach.

Twój poziom na ten temat jest na minusie, lepiej już nie pisz postów w tym dziale, bo tylko ludzi w błąd wprowadzasz.

Idz najlepiej wszystkim polecać zasilacze z modecomu i sam sobie taki podepnij.

Może jak to przeczytasz to trochę zrozumiesz

http://www.dobreprog...dzac,29612.html

Znajdz sobie w internecie liste czarnych zasilaczy, a potem poszukaj informacji na temat dokładnego modelu jednego z zasilaczy, szukaj na jakiej zasadzie zasilacz może coś przepalić. Może jeszcze nie jest za późno abyś to zrozumiał.

Tutaj jeszcze dam cytat, w przypadku jakbyś nie znalazł sam informacji.

W przypadku jakiejkolwiek awarii tandetnego zasilacza (nierzadko występują) często uszkodzeniu ulegają także inne podzespoły (procesor, karta graficzna, płyta główna, dysk - a z nim nasze cenne dane, ...) naszego komputera.

Ktoś powie "mam zasilacz no name i działa mi dobrze".

Owszem działa 'dobrze', ale nie zapominajmy, że kij ma dwa końce. On wcześniej, czy później i tak padnie ? a z pewnością nie poinformuje nas o tym chwilę wcześniej.

W najlepszym wypadku wymiana zasilacza ożywi komputer, w najgorszym pożegnamy się z nim na zawsze.

Także na pewno nie warto ryzykować uszkodzenia całego komputera, aby zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych.

Opublikowano

wymień napęd dvd masz spalony laser , zresztą prościej wyciągnąć napęd , podpiąć do innego kompa i sprawdzić czy nagrywa

biedne dziecko wyżej, oczytało sie tylko informacji i jak papuga powtarza to co przeczytał a nie z własnego doświadczenia.

jeślibyłby problem z zasilaczem już dawno miał byś problemy z całym zestawem a jak narzazie nie widać byś narzekał

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Mozesz tez otworzyć obudowe i przeczyścić napęd gdyż może być tak że jest zakurzony laser i nie ma odpowiedniej mocy .

Miałem podobny problem z odtwarzaniem plyt i ten sposob zadzialal.

Jeśli nie pomoże to kup lepiej nowy napęd gdyż naprawa się nie opłaca

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Nie pisać mi na PW w sprawach pomocy od tego macie dział komputery!!!

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Przeczyściłem laser i nadal to samo :(

Czyli mi pozostaje jedynie kupić nowy napęd.

Mam jeszcze jedną prośbę do was doradzilibyście mi jaki napęd wybrać?

s_7050-baner_big.png

Opublikowano

Może ta :

http://allegro.pl/nowa-zewn-nagrywarka-dvd-samsung-se-s084b-gw-fv-i2670004429.html

Sam mam napęd od samsunga i trzyma się dobre 2 lata nadal

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Nie pisać mi na PW w sprawach pomocy od tego macie dział komputery!!!

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...