Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] FreeBSD - sysinstall - nie zapisuje zmian.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Stawiam serwer hamachi i wpisując sysinstall -> configure ->networking -> interfaces zmieniam konfigurację pod hamachi.

Po tym wszystkim wychodzę z tego i po wpisaniu komendy /etc/rc.d/netif restart resetują się zmiany wprowadzone tam, co uniemożliwia mi dalszą czesc pracy w file zilli. Jak temu zapobiec?

@Edit: Czyli ogólnie co mam zrobić by zapisać tam odpowiednie IP z Hamachi? Bo przecież potrzebuję tego IP żeby połączyć się z FileZilla :(

Opublikowano

Pliki są z Mega tut'a od Xyliego.

Wpisywać dobrze wpisuję, lecz po tym nic się nie zapisuje i wraca do domyslnej konfiguracji IP.

SS:

94658257.jpg

Opublikowano

Wszystko masz ok a to że nie zapisuje to nie jest tak w 100% ogólnie wszystko zapisuje .

Tak jak up napisał zrób to i wszystko będzie git.

Nieregulaminowa sygnaturka :(

Opublikowano

NIestety tak się nie da. Mogę kliknąć Ok -> cancel ->cancel-> exit install.. potem wpisac komende i i wszystko zresetowane.

Opublikowano

Ale skąd Ty wiesz, że się to resetuje? ;]... A i jeśli jeszcze raz wejdziesz do sysinstall po konfiguracji to w Netmask bedziesz mial 255.255.255.0 i Ipv4 Address tez bedziesz puste na to nie zwracaj uwagi, tak ma byc ;)

45450230365060091770.jpg

Opublikowano

Ogólnie jest tak: wprowadziłem te IP hamachi w sysinstall. Po czym chciałem połączyć sie przez File Zille i ciągle mam napis, że przekroczono czas na połączenie i że nie można połączyć. Więc chciałem po tym sprawdzić czy w sysinstall wszystko dobrze wpisałem i po wejściu za kazdym razem są adresy IP te przed zmianą na hamachi.

@Edit: Jeszcze jeden problem miałem wcześniej o zapomniałęm o nim:

Mianowicie, wpisując

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION;

Otrzymywałem komunikat "No database selected".

Opublikowano

A, czy w ustawieniach w VB po wejściu do Settings->Network i w Adapter 1 ustawiłeś w Attacher to: Bridged Adapter, a w Name; Hamachi Network Interface? ;D

45450230365060091770.jpg

Opublikowano

Tak, to jest ustawione.

Może problem lezy gdzieś indziej a nie w sysinstall.

Chodzi mi o to, że do file zilli połączyć sie nie moge :(

Opublikowano

Tak, przez 22. W portmapie ma być on na zielono?

Chyba dam sobie spokój z tym serwerem. Kiedyś próbowałem też postawić i za każdym razem zatrzymywałem się na punkcie gdzie mam się połączyć z File Zilla.

Masy błędów.. Zero rozwiązań. :(

Opublikowano

a moze sprobuj postawic na innych plikach

po skonfigurowaniu ip w sysinstall wpisaniu /etc/rc.d/netif restart wpisz jeszcze ifconfig i sprawdz czy wszystko jest dobrze

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Ogólnie to muszą być czyste pliki i baza ponieważ nie chciałem żadnych gotowców.

Te pliki wydawały się byc dobre, dużo pochwał miały.

Opublikowano

Zapora wyłączona. Próbowałem przed chwilą poprzez Microsoft loopback i też to samo.

po wpisaniu /etc/rc.d/netif restart próbuję połączyć się z filezillą i to samo.

Pv4 Geteway: Piszesz normalne IP z konfiguracji Loopback'a. np. 192.168.254.243

IPv4 Address: Piszesz IP z konfiguracji Loopback'a z końcówką .100 . np. 192.168.254.100

Netmask: Zostawiasz w spokoju. Domyślnie 255.255.255.0

tak mam wpisane w sysinstall.

Nie wiem czy to ważna ifnormacja, ale mam liveboxa.

Opublikowano

ref

Nagram dziś video jak wszystko robie, może wy znajdziecie mój błąd.

Nagrałem film lecz przy moim internecie zuploadowanie 88 MB to 2 godziny czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...