Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Oprogramowanie xboxa

Gość Darek4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przedstawiam Wam TuT-orial dotyczący xboxa, a dokładniej?

Jego oprogramowania i rzeczy z nim powiązanych.

Więc zaczynamy!

Na początek coś o Dashu.

Dashboard jest swoistym systemem operacyjnym w x360.

Jest on przeznaczony tylko i wyłącznie do danych operacji, które są wyraźnie nakreślane.

Da się go fanowsko rozbudować, jednak jest to niezgodne z regulaminem Microsoftu.

Spis Treści :

1. Wersje oprogramowania

2. Firmware napędu

3. Konta, powiązania z innymi serwisami

4. Bany, flagi i przeróbki

1. Wersje oprogramowania

O wersjach Dasha nie będę zbyt wiele pisał. Jest (było) ich tak wiele, że trudno to pojąć ;)

Na początku oprogramowanie nie pozwalało na instalowanie gier na dysku!, jednak potem zostało to zaktualizowane i zniesione.

Bez odpowiedniego Dasha, nie pogramy w niektóre gry, które wymagają jego aktualizacji. Jest to ważne dla osób, które nie posiadają dostępu do internetu.

Aktualizacja oprogramowania

Oprogramowanie można zaktualizować na dwa sposoby. Poprzez pobraniego aktualizacji z poziomu konsoli (automatyczne po podłączeniu do internetu) lub zainstalowaniu aktualizacji przez nośnik (pendrive, płyta, itd.).

Więc osoby nie posiadające internetu w xboxie, nie muszą się martwić o problemową aktualizacje ;) Wystarczy nam 2gb pendrive, i bez problemów zaktualizujemy system.

Sprawdzanie Dashboarda

Aby sprawdzić wersję swojego Dasha, należy wykonać następujące czynności :

Wchodzimy w Ustawienia Systemu -> Ustawienia Konsoli -> Dane Systemowe

Tam naszym oczom ukaże się napis "Dashboard".

Oto naszym oczom ukazuje się kodowa nazwa Dasha ;)

2. Firmware Napędu

Co to jest Firmware napędu? Otóż jest to najzwyczajniej oprogramowanie/sterownik napędu, dzięki któremu napęd może odczytać i ogólnie dostosowywać grę do konsoli.

Są dwie podstawowe wersje FW napędu :

Oryginalny (fabryczny)

Nieoryginalny (modyfikacja/Flash)

Przerabiając konsolę (czego NIE POLECAM) tracimy oryginalny FW napędu, więc swoiście blokuje nam on dostęp do normalnego użytkowania bez narażenia na bana/flage (o czym niżej).

Aby odzyskać oryginalny FW, należy :

a) W wersji dasha starszego niż bodajże 699 ? Aktualizacja Dashboarda

B) Wersje późniejsze Dasha ? Wgrywanie FW centralnie do napędu

3. Konta, powiązanie z innymi serwisami

Na konsoli możemy posiadać 3 konta (jeśli są one nowe), które uzyskają dostęp do 1-miesięcznego GOLD-a w XBL.

Oprogramowanie xboxa pozwala nam łączyć się z kilkoma serwisami wspomagającymi działalność Microsoftu.

Są to programy typu :

Raptr, Origin, Battlelog, MSS i parę innych.

Do tego rejestrując się do XBL zakładamy również konto do Microsoftowego konta "społecznościowego" (Messenger)

Ułatwia to nam komunikacje z innymi graczami oraz w tym wypadku nie trzeba zakładać konta na Messengerze.

Niby taka sobie opcja, a może okazać się przydatna.

Tutaj nie będę dużo pisał, ponieważ jest grom możliwości integracji zewnętrznych serwisów z kontem XBL

4. Bany, flagi i przeróbki

Ahh, te bananay :)

Pomyśleć, że trzy lata temu co trzecia konsola była banowana, a liczba banów w miesiącu sięgała kilu(set) tysięcy.

Czym to było spowodowane? Otóż przeróbką/Flashem lub lewymi kontami (z naciskiem na to pierwsze).

Ale to było trzy lata temu, a od tamtego czasu banicja za Flash ucichła, co dla jednych jest dobrym, a dla innych złym znakiem.

Nie wiadomo ? może M$ znów zacznie wkrótce banować nam konsole? (w wielu przypadkach Microsoft banował "przypadkowo" i ludzie bez modyfikacji czegokoliwek w konsoli byli banowani. Jednak M$ naprawiał takie błędy)

Na dzień dzisiejszy 90% banów leci za lewe konta/MSP.

Otóż dosyć niedawno wyciekło wiele danych do kont kredytowych powiązanych z xboxem, a co z tym idzie ? różne narody (wiadomo o kim mowa) zdołały wykraść dane i pieniądze, następnie kupować za nie gry/DLC i sprzedawać z zyskiem.

Po zakupie takiego konta (jeśli osoba okradziona zgłosi kradzież) najprawdopodobniej zostaniemy zbanowani.

Polecam zakup Tylko i Wyłącznie ZDRAPEK.

Flagi

Co to flaga w przypadku xboxa?

Otóż jest to "naznaczenie" konsoli z informacją o tym, czy konsola miała modyfikowany napęd/system.

Flaga idzie podczas podłączenia konsoli do internetu po modyfikacji napędu.

W razie oflagowania konsoli, po podłączeniu do internetu na 99% zostaniemy zbanowani.

Flagi idą w większości przypadków za Flash napędu (i "złe" gry, o czym NIE BĘDĘ MÓWIŁ!).

Aby sprawdzić, czy konsola jest oflagowana możemy albo użyć programu XVall, albo? Podłączyć się pod neta i czekać czy dostaniemy bana czy nie :P

Jednak programik nie jest w 100% wiarygodny ;)

Przeróbki

Tutaj NIE PISZE NIC, ponieważ zachowam resztki honoru i nie będę szerzył piractwa na forum :)

Dodam tylko, że NIE WARTO PRZERABIAĆ konsoli.

Dziękuję za lekture i POZDRAWIAM.

Przepraszam też za wszelkie literówki/błędy merytoryczne czy też informacyjne. Wszystko piszę z pamięci, a jest późna godzina i ledwo co widzę na oczy :)

Do tego kilka informacji może być nie do końca SPRAWDZONYCH, za co z góry przepraszam.

P.s:Połowa jest moje Połowę pomógł znajomy z innego forum miałem ten TuT już dawno umieścić ale zapomniałem na śmierć jak nie potrzebny proszę usunąć

Opublikowano

Hm wytłumaczyłeś najważniejsze rzeczy, nowym się przyda. Co prawda większość to jest tak proste, że ktoś kto ma 5 min konsole będzie to wiedział.

Nie zgodzę się jedynie z tym, że nie polecasz przerabiać konsoli : )

Jak sam napisales ostatnia fala banów była 3 lata temu a teraz bana można dostać w 99% za źle nagraną gre itd.

Więc możesz grać na przeróbce bezproblemowo przez neta. Znam wiele osób co tak robią, w tym ja i bana nie dostały jeszcze.

Więc jest to bardzo opłacalne : ) Ale nie będę się wypowiadał :P Bo zaraz xxx osób napisze, że to prawda i drugie tyle, że zaraz dostaniesz bana i nie przerabiaj : )

Masz like.

Opublikowano

Napisałem, że polecam ponieważ czemu ma ktoś wydawać ponad 200zł na nowe gry jak może mieć w 3h za 20zł ..W moim przypadku jest tak, że ja pobieram grę 2-3 tygodnie przed premierą 10gb mam w 2-3h płytka 7zł kosztuję Clone CD i mam grę.

Opublikowano

ms nie banuje juz za lt poniewaz jest to nie opacalne, jesli grasz na kopiach przez xbox live to ms i tak zarobi poprzez kupowanie golda. Od pewnego czasu skupia sie na blokowaniu rgh i lewymi kontami o kth wspominae :). Co do flagi, program niby pokazuje ze mam flage a jakos bana nie dostalem wiec troche przesadzasz z tym :P

Opublikowano

watpie :) nawet jak grasz na oryginalnych grach możesz flage wylapac, wystarczy ze gra nie przejdzie testu z topology i juz masz flage :) nie raz były takie przypadki.

Opublikowano

Nie raz u innych ja nie ryzykuję i dziękuję za bana i odbanowanie potem bóg wie za jakie pieniądze.

Opublikowano

up@

Wiesz ile tego co ja napisałem jest w Internecie i na każdym forum.? +.+

Opublikowano

up@

Wiesz ile tego co ja napisałem jest w Internecie i na każdym forum.? +.+

Jest tego dużo, ale napisałeś to kilka miesięcy po innych forach. Więc ?

Opublikowano

Napisałem to sam 1rok a może 2 lata temu nie pamiętam. teraz tylko przeróbkami xbox360 się zajmuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...