Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Server] Pomoc dla nooba

Vulgaris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Nie będę tu pisał historii jak to inni piszą, po prostu napiszę prosto z mostu.

Wpadłem na pomysł, aby postawić serwer silkroad, nie na 1k slotów, czy 500, po prostu chciałem postawić serwer na jakieś 100-200 osób, wiem od czego zacząć ale potrzebuję pomocy, czytałem, że aby postawić priva, trzeba mieć minimum 4Gb ram, ja mam dość dobrego kompa.

Dane z CCleaner`a:

MS Windows XP Professional

Service Pack 3

Inter Core2 Duo CPU E7200 @ 2.53GHz

2Gb Ram

NVidia GeForce 8600 GT

Szybkość neta 40mb/s

No i właśnie problem w tym, mam 2Gb ramu, a nie 4Gb, wiem że to coś ogranicza, ale czy jednak mogę postawić takowego serwa?

Jeżeli tak to mam pytania:

1.-Na ile slotów by mi wystarczyło bez większych lagów?

2.-Na jakich plikach najlepiej robić, bo słyszałem że są inne niż Vsro (ale jednak najlepiej vsro)

Ps; prosiłbym aby nie były pisane głupie komentarze obrażające czy tego typu, ja się pytam normalnie, wy możecie odpowiedzieć normalnie.

Dzięki i pozdrawiam.

== Weteran Silkroad International ==

Varios = 74Lv

Bow//Fire//Cold

Serv - Mercury = Isro

[*] 7 sierpnia rocznica kradzieży [*]

Opublikowano

1.Na takim kompie lepiej nie baw się w stawianie serva bo go zajeździsz szybko, na taką maszynę proponowałbym bardziej emulator od PAXa czy Xsense.

2. Vsro 1.188 albo vsro 1.193 tyle że na vsro 1.193 działa tylko kdbot narazie więc mało ludzi będzie ^^

Opublikowano

Vulgaris napisz gg: 36001681 objasnie CI wszystko ale tak btw: to słabego masz pc pod 100-200osób i ogólnie do stawiania serwera xD

+ Bedziesz miał 1 głównym problem net :) tzn ... Serwery zeby nie lagowało nie dosc ze maja win server i cala konfiguracje tylko pod server to na dodatek net 1GB co dla normalnych ludzi takich ty czy ja raczej jest mało osiągnalny i nie opłacalny (chyba nawet dla prywatnej osoby niema)... Wiec najlepiej wykupic server w firmie z dobrym pc, transferem i netem + zabezpieczenia na ddos, to wyjdzie kolo 300-500zl na serwer + protect ddos niewiem ile...

A tak poza tym to też stawiam sv i nie jeden juz stawiałem, + stawiałem na własnie dedyku^^ ale to nie wszystko takie proste jak sie wydaje.... Jak coś to moge ci pomóc ale niewiem czy ci co kolwiek wypali,,, ps.. Jak bd chciał możesz mi pomóc z sv tylko to niemam w czym, (co umiesz?). Jakoś w tym miechu kupie dedyka jak wszystko skoncze i sie zobaczy czy warto tylko ze mam 1 najwazniejszy problem jezeli chodzi o dedyk i ty go tez bd miał :) tzn Konkurecja = Attaki Ddos przed którymi trzeba sie chronic..

Wznoszę ręce do góry krzycząc do Ciebie Boże, zabierz do siebie wszystkich co giną na motorze

Opublikowano

@Aqua2to

Napisałem ci już na gg :)

@xFatality

Mam pytanie, grałem kiedyś (ojjj kiedyś) na SSE od paxa, i emulator wydawał się bardzo dobry, jak luknę gdzie to ściągnąć w googlach, to zobaczę.

Ile slotów na moim kompie bym pomieścił na takim emu?

Varios = 74Lv

Bow//Fire//Cold

Serv - Mercury = Isro

Opublikowano

Nie polecam, na takich serverach nikt nie gra, bo jest to zupełnie bez sensu. Dzisiejszy rynek oferuje nam mnóstwo innych serverów, w dodatku 24/7, bardzo rozbudowanych i tych mniej, więc nie widzę tutaj przyszłości, ale jeśli już tak bardzo chcesz :)

A więc, zgodzę się z przedmówcą, 2 GB to o wiele za mało, nawet na 50 osób, same pliki serverowe potrzebują więcej, co prawda odpalisz server, ale po co? Wszystkich będzie crashowało, a komputer wybuchnie po tygodniu :)

Jeśli chcesz dokup RAM i nad procesorem też trzeba pomyśleć :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@up

Dzięki za info :)

Ale tutaj się nie zgodzę, nie chcę robić kolejnego serwa 24/7, chciałem max 100 slotów a minimum 50 (dokładniej się teraz wyrażam).

Mi bardziej chodziło, o serwer prywatny dla użytkowników forum na którym jestem ^^

Jakbym chciał zrobić serwer taki jak inne (24/7 // 2k slotów) to bym po prostu kupił sobie dedyka za 300zł i paru kumpli zebrał itd.

Chciałem aby była zabawa dla max 50-60 osób, ale żeby nic nie płacić :)

No ale skoro nic nie wyjdzie, to zostaje mi zbierać na maszynę ;).

Dzięki i pozdrawiam.

Varios = 74Lv

Bow//Fire//Cold

Serv - Mercury = Isro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...