Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Języczek

desher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema , dobra programiści nasi wszechstronni , mam do was wielkie pytanie który z języków jest bardzo przyszłościowy? C#, C++ , C czy jakiś inny chce tworzyć w języku gry, aplikacje, wszystko co się da w języku , podobno C++ jest już stary i nie bedzie nie dlugo roboty dla niego

/zakaz handlu

Opublikowano
podobno C++ jest już stary i nie bedzie nie dlugo roboty dla niego

xD

c++ jest prawie 2x nowszy od c, a i tak oba języki cieszą się olbrzymią popularnością. Poza tym, jeśli chcesz poważnie myśleć o programowaniu, to nie możesz ograniczać się do jednego języka, tak więc "trudny" (według powszechnej opinii) język c/c++ jest dla Ciebie doskonałym narzędziem do nauki.

Weteran
Opublikowano

Oczywiście że C# jest bardziej przyszłościowy, ale czy jest sens porównywać tak wysokopoziomowy język z c?

Jeżeli chcesz programować obiektowo oraz tworzyć zaawansowane aplikacje i gry, to c# zdecydowanie wygrywa z c.

A c++ to po prostu odgrzany kotlet. Ni to c, a w pełni obiektowy również nie jest, ale język sam w sobie również fajny i bardzo popularny.

Opublikowano

C# się uczy chyba, że lubisz pisać dużo kodów i lubisz się po bawić dużo to polecam C++, ja go wybrałem, bo tworzyłem w nim cheaty :P a teraz pracuje jak łączeniem UDP czyli P2P :D ale muszę pisać swoją bibliotekę, bo niestety nie jest ona nigdzie dostępna (a chociaż j jej nigdzie nie znalazłem).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Napisz dokładnie jakie ?? Bo nie w każdym języku wszystko zrobić. np. w AutoIT nie napiszesz systemu operacyjnego (wiem głupi przykład, ale chciałem podać coś łatwego, żeby zrozumiał :P ).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Aplikacje np. tworzenie przeglądarek, tworzenie programów podobnych do GG , tworzenie gier podobnych do mario, Counter-Strike, programów spamujących na forach , silniki gier

/zakaz handlu

Opublikowano

Aplikacje np. tworzenie przeglądarek, tworzenie programów podobnych do GG , tworzenie gier podobnych do mario, Counter-Strike, programów spamujących na forach , silniki gier

Zacznij od C# i napisz niesamowity program wypisujący w konsoli Hello World.

Opublikowano

Aplikacje np. tworzenie przeglądarek, tworzenie programów podobnych do GG , - c#, czoć przeglądarka to dość zaawansowana rzecz (silnik przeglądarki konkretnie)

programów spamujących na forach - nie wiem, ale na moje oko to PHP byłoby do tego chyba dobre, niech się ktoś inny wypowie

tworzenie gier podobnych do mario, Counter-Strike, silniki gier - c++, Counter Strike i silniki gier to dość zawyżone oczekiwania nawet jak na lata nauki

Opublikowano

przeglądarka to dość zaawansowana rzecz

Dokładnie, przecież nawet Micro$oftowi nie udało się nigdy stworzyć porządnej przeglądarki :D Choć spotkałem dziś na forum delikwenta co po 5 minutach nauki VB wykodził 'własnego' browsera :O

programów spamujących na forach - nie wiem, ale na moje oko to PHP byłoby do tego chyba dobre

Też C#. dotNET udostępnia tyle fajnych klas do obsługi sieci :) Skorzystanie z pythona także nie było by najgorszym pomysłem.

mjut.png
Opublikowano

@XAULIN

Nikt nie tworzy zaawansowanych gier w C#.

I mean...

http://en.wikipedia....es_that_use_XNA

seriously?

Magicka to chyba jedyna produkcja o której czytałem wcześniej niż 30 sekund temu.

Czego "w pełni obiektowego" brakuje w C++11?

Dlaczego odgrzanym kotletem nazywasz specyfikację ostatni raz uaktualnioną niespełna dwa lata temu?

@TOPIC

Nie ma to żadnego znaczenia od czego zaczniesz.

C++ jest odrobinę trudniejszym do opanowania językiem.

Każda analiza i każdy artykuł na temat przyszłości inżynierii programowania z jakimi się spotkałem, zgodnie stwierdza iż w przeciągu najbliższych 20 lat żadnych większych rewolucji nie będzie, "trójpodział władzy" Java/C#/C++ się utrzyma ( dokładnie w tej kolejności ) a deficyt na informatyków wszelkiej maści będzie coraz większy (http://www.edulandia...3,11991743.html), więc nie mam najmniejszego pojęcia skąd pojawia się opinia iż "C++ jest stary i nie będzie pracy dla nie go", cokolwiek miałoby to znaczyć.

Napisz hello world w każdym.

Wybierz co ci pasuje.

Ta sygnatura jest pusta.

Weteran
Opublikowano

@XAULIN

Nikt nie tworzy zaawansowanych gier w C#.

I mean...

http://en.wikipedia....es_that_use_XNA

seriously?

Magicka to chyba jedyna produkcja o której czytałem wcześniej niż 30 sekund temu.

Z tych bardziej znanych jest jeszcze terraria.

A tak w ogóle XNA i tak z założenia jest do tworzenia amatorskich gier.

...

Ale ja nie pisałem o XNA, tylko ogólnie o c#, który świetnie do tego się nadaję i jest wykorzystywany w silnikach gier.

Czego "w pełni obiektowego" brakuje w C++11?

Dlaczego odgrzanym kotletem nazywasz specyfikację ostatni raz uaktualnioną niespełna dwa lata temu?

Ponieważ to jest po prostu C i kilkoma dodatkami i nową biblioteką standardową, która i tak ma wiele braków.

Dla mnie c++ na dłuższą metę jest niewygodny.

Actually I made up the term "object-oriented", and I can tell you I did not have C++ in mind.
- Alan Kay
Opublikowano

Czyli C#? a już się uczyłem programowania ;/ bardzo przyjemny język ;p , czyli mam się c uczyć?

To się nadal ucz C#, nie masz po co narazie zajmować się innym...

xD

tym, jeśli chcesz poważnie myśleć o programowaniu, to nie możesz ograniczać się do jednego języka, tak więc "trudny" (według powszechnej opinii) język c/c++

tak, pod warunkiem jeżeli się jednego opanowało dosyć dobrze, a nie tylko napisać "głupi" program lub Tradycyjne Hello World i następny i iść dalej,

C++ wcale nie jest trudnym językiem, nie ma języków "trudnych "(Oprócz języków niskiego poziomu np. Assembler.) , trudny może być jedynie program który chcemy osiągnąć.

a że c++ "nie będzie dla niego roboty" to bzdury, jest nadal bardzo często używany i daje tak powiem, duże pole do popisu ^^.

Każda analiza i każdy artykuł na temat przyszłości inżynierii programowania z jakimi się spotkałem, zgodnie stwierdza iż w przeciągu najbliższych 20 lat żadnych większych rewolucji nie będzie, "trójpodział władzy" Java/C#/C++ się utrzyma

za 20 - 30 lat będzie po ptakach, może dalej, wszystko pójdzie się jebać z Assemblerem na czele

już powoli zaczynają, tworzyć się, raczej już są, ale to to dopiero za 15-20 lat komputery kwantowe, nie będą one działały na zasadzie "bajtów"

systemu dwójkowego blablabla...

poczytajcie sobie bo mi się o tym nie chce pisać, pc jest już, jakby nie patrzeć to jest starą maszyna :((

ps. Komputery kwantowe będą o wiele wiele szysze od pc...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komputer_kwantowy

..x..

Opublikowano

Ja mam pytanie. Jeżeli chciał bym pisać takie gry mniej więcej jak margonem :) to co leprze by było c# czy c++.Gdyby co umiem podstawy c++. Czy są podobne biblioteki do allegro i SLD ?

Opublikowano
Bo nie w każdym języku wszystko zrobić. np. w AutoIT nie napiszesz systemu operacyjnego (wiem głupi przykład, ale chciałem podać coś łatwego, żeby zrozumiał :P ).

Da się.

@topic

AutoIT - jak chcesz szybko zacząć pisać boty, aplikacje kosztem wydajności. Nie jest on wgl. przyszłościowy i może być małym szczeblem między "Nic nie umiem" a "c++"

C++ - Jeden z najbardziej popularnych języków, łatwo znaleźć do niego pomoc, dużo napisanych pod niego bibliotek.

Opublikowano

Da się.

@topic

AutoIT - jak chcesz szybko zacząć pisać boty, aplikacje kosztem wydajności. Nie jest on wgl. przyszłościowy i może być małym szczeblem między "Nic nie umiem" a "c++"

C++ - Jeden z najbardziej popularnych języków, łatwo znaleźć do niego pomoc, dużo napisanych pod niego bibliotek.

Nie napiszesz systemu operacyjnego, żadnym tym języku

ani w C++, ani a Autoit,

jądro systemu musi być napisane w Assemblerze(kod maszynowy) bo inaczej procesor nie zinterpretuje innego języka.

..x..

Opublikowano

Nie napiszesz systemu operacyjnego, żadnym tym języku

ani w C++, ani a Autoit,

jądro systemu musi być napisane w Assemblerze(kod maszynowy) bo inaczej procesor nie zinterpretuje innego języka.

Assembler to nie kod maszynowy!

Procesor nie interpretuje żadnego języka tylko kod maszynowy.

Języki wysokiego poziomu są tłumaczone (bądź bezpośrednio generowany kod) na języki niższego poziomu (assemblery) a te zaś kompilowane do właściwego kodu maszynowego na daną architekturę procesora.

Przykładowo C++ jest wykorzystywany do pisania programów na urządzenia z procesorami ARM jak i na Twój PC.

C do mikro-kontrolerów (najczęściej atmel AVR) tak samo jak bascom.

Zatem podsumowując, nie jest ważny język a jego tłumacz. AutoIt sam jako język może posiadać kompilator pozwalający generować kod maszynowy, dzięki któremu nawet możliwe jest napisanie systemu operacyjnego. W obecnej formie jest to jednak tylko wirtualizacja w dodatku tylko pod windowsa i tym można się sugerować dlaczego się nie da.

Ale najważniejsze- wszystko jest możliwe ;)

@Dn: to mówi samo przez się, tak ładnie po łopatologicznemu <3 poza tym byłoby powtórzenie czego staram się unikać bo brzydkie :<

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

A czy ja powiedziałem że chcę pisać jądro systemu ? System Operacyjny mogę napisać nawet i w PHP, a moim jądrem systemu będzie serwer php+http+linux.

@up

Taaaa, kiedyś zakupiłem sobie Programator + ATmega 8. Ah ile to dawało możliwości ! Teraz mi się znudziło i kurzy się jako termometr z zapisywaniem temperatury co 30min na kartę SD :D

PS: Kodziłem w Notepad++ z wykorzystaniem C++ :D

Aha i jako "tłumacz" miałeś oczywiście na myśli "kompilator", tak dla mniej wtajemniczonych xD

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

siemka mam problem ma taki kod oczywiście mi działa ale nie rozumiem go może mi ktoś pomorze i wytlumaczy ? to jest napisane w assemblerze

.model tiny
.code

tekst db 'To jest chyba tekst$'

start

mov ax,@data
mov ds,ax
mov ah,09h
mov dx,offset tekst
int 21h
mov ah,01h
int 21h
mov ah,4ch
int 21h

.stack 512

end start

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...