Skocz do zawartości

[PORADNIK] Jak zacząć? Co zrobić na początku?

Dr.V

Rekomendowane odpowiedzi

1335600.jpeg

post-599482-0-52337300-1349108014.png

Zacznijmy od samego początku. Rodzisz się na wybrzeżu - nazwa miejscowości jest wyświetlona w prawym dolnym rogu ekranu - ale tylko przez chwilę. Prawdopodobnie będzie to spawn w Balocie, Chernogorsku ( przez graczy DayZ nazywanym po prostu Cherno ) lub Elektrozavodzku (Elektro). Są to najdogodniejsze miejsca na spawn, ponieważ w tych miejscach znajdziesz najwięcej rzeczy - dobrych rzeczy. W Balocie, musisz odnaleźć hangary - skieruj się do nich. Prawdopodobnie znajdziesz tam broń. Na samych początkach, loguj się na serwery PUSTE. Wtedy ryzyko, że zostaniesz zastrzelony jest praktycznie zerowe

:) Nikomu nie ufaj. No, ale nie o tym tutaj miałem gadać. W Elektrozavodzsku/Chernogorsku skieruj się do remizy, sklepu lub elektrowni. Przyda się także odwiedzić szpital, gdzie znajdziesz najpotrzebniejsze medykamenty - bez nich nie przeżyjesz. Wyróżniamy 5 typów lootu:

- broń

- jedzenie/picie

- plecaki

- lornetka, gps, dalmierz, noktowizor, mapa, zegarek (czyli itemy pomagające odnaleźć się w świecie dayz)

- jakieś flary, amunicja

Możliwy spawn to również Prigorodki, Kamenka, Berezino, Sołniczny, Komarewo - gdzie możesz skierować się do stodół, baraków.

Bardzo przydatna jest mapa Czarnorusi, która znajduje się na stronie:

http://dayzdb.com/map

post-599482-0-76060100-1349108040.png

Bardzo ważne jest też, abyś znalazł sobie jakąś drużynę. Jest Ci na pewno łatwiej, ogółem polecam grę w drużynie. Wtedy możesz posiąść bardzo dobry loot, posiadać pojazd. Drużyny możesz znaleźć na forum - wpisztunazwetegoPODforum.pl

post-599482-0-63090100-1349108154.png

Ogółem, w DayZ jest parę pojazdów. A dokładniej:

-ATV

-Bus

-Old Bike

-GAZ

-Military Offroad

-Motorcycle

-Offroad Pickup Truck

-Old hatchback

-Pickup Truck

-S1203

-Skoda

-Tractor

-UAZ

-Ural Civilian

-V3S Civilian

Pojazdy najczęściej spawnują się w określonych miejscach - zniszczone. Części możesz znajdować w różnych budynkach.

To na tyle w tym poradniku, myślę że go jeszcze zaktualizuję. Pisałem tak, jak ja uważam - doświadczenie mi dało taką wiedzę, a nie inną

:)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." ~Stanisław Lem

Według mnie dużo błędów,i nie chodzi tu o ortografię czy stylistkę.

ogółem gra jest stworzona do gry drużynowej.

Dayz to bardziej symulator przetrwania niż gra, i tutaj nie ma zasad, możesz być samotnym wilkiem i wyjść na tym lepiej niż 10 osobowy team który zostanie rozstrzelany przez dwóch sniperów.

Pojazdów jest więcej niż wymieniłeś.

Prawdopodobnie będzie to spawn w Balocie, Chernogorsku ( przez graczy DayZ nazywanym po prostu Cherno ) lub Elektrozavodzku (Elektro). Są to najdogodniejsze miejsca na spawn, ponieważ w tych miejscach znajdziesz najwięcej rzeczy - dobrych rzeczy.

Oczywiście można i tak,ale nie nazwał bym tego najlepszym sposobem. W tych miastach giniesz najszybciej ;)

Na samych początkach, loguj się na serwery PUSTE.

Według mnie jest to żałosne trochę,tak samo jak skakanie między serwerami w poszukiwaniu lootu. To jest symulator przetrwania,a w normalnym świecie raczej nie wybierali byśmy serwera. i dlatego mam taki pomysł aby gra na serwerach była możliwa dopiero od np 25. osób. Czyli jak jest pusty,wchodzi na niego 1 osoba,tworzy się kolejka, gdy serwer wykryje że w kolejce jest 25 lub więcej osób,automatycznie się odpala.

I mogłeś nie dodawać tego

Możliwy spawn to również Prigorodki, gdzie możesz skierować się do stodół, baraków.

Bo wtedy równie dobrze powinieneś dodać także Berezino,Komarewo,Kamenka i wiele innych.

/link poza MPC

Mówiłem, że będzie to aktualizowane - nie wątpię, że znajdują się tutaj błędy. Ale ja mówię z własnego doświadczenia, proste. Ale dzięki, będę wiedział co poprawić :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." ~Stanisław Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum [PORADNIK] Jak zacząć? Co zrobić na początku?   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...