Geoning Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Czesc. Mam problem, a dotyczy on tego, ze Windows 7 i 8 podczas instalacji nie widza dysku SSD (OCZ Vertex 3 SATA III) Płyta główna to http://www.biostar.c...on.php?S_ID=212 SATA I (1.5Gb/s) Nie widze biosu... Podłączony PC do telewizora, wiec DOS i biosu nie widze (Nie obsługiwany format wideo...) Wydaje mi się, że dysk jest widziany w Biosie. Dlaczego? Gdy instalowałem sterownik do tego kontrolera, po wyłączeniu komputera i podłączeniu dysku a nastepnie przy włączaniu go, przy ładowaniu, win7 nagle się zawieszał. W trybie awaryjnym wyświetlały się błędy przy tym kontrolerze RAID. Po odłączeniu dysku było wszystko ok. Bardzo mi zależy na podłączeniu tego dysku. Jakieś propozycje? Jesli cieszy cie to, ze mam problem i szukasz okazji do hejtowania. Daj Lubie To! by pokazać mi, jak bardzo sie cieszyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CvS Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Może BIOS do aktualizacji Szkoda, że nie masz dostępu do BIOS' a bo w nim powinieneś Wyłączyć EUP Zmienić wszystkie opcje IDE na AHCI Po odłączeniu dysku zobacz w regedit/HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlset/Services/Msahci czy START jest ustawiony na 3 to czyli w BIOS nie został zmieniony na AHCI Byś nie musiał instalować żadnych sterowników ponieważ jeśli byś miał dostęp do BIOS i byś przestawił to co ci wyżej wymieniłem to samoczynnie by się to zrobiło Nic więcej nie poradzę Nie otwierać pod żadnym pozorem by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exíle Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Podłącz PC do zwykłego monitora zwykłym kablem DVI lub VGA jeżeli to nie działa może wina karty graficznej (nieaktualne sterowniki). Zmieniałeś po zainstalowaniu sterownika do kontrolera SATA tryb na AHCI dla dysku SSD? Jeżeli to nie pomaga spróbuj wyjąć baterię biosu na 10 sekund i włożyć ją z powrotem by powrócić domyślne ustawienia i ponownie uruchomić komputer bez dysku SSD, jeżeli komp będzie prawidłowo chodził podłączyć dysk SSD i przed instalacją systemu zmienić opcję dot. dysku twardego na odpowiednie na SSD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Combative Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Ta płyta główna nie wykorzystuje najnowszych technologii. Poza tym, wspiera maksymalnie XP'ka, więc nie dziw się że nie coś jest nie tak. @edit kurwa mogłem nic nie pisać, sygnaturka by przynajmniej została Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exíle Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 To nie obsługuje SATA 3 to nie znaczy, że nie jest kompatybilne wstecz. XP nie obsługuje tylko technologii dysków SSD które zostały stworzone przez windowsa 7, co nie znaczy że te dyski będą nie będą działać na starszych kompach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groky02 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Biostary od zawsze mialy problemy z sata. Jest to wina zastosowanego chipsetu na plycie glownej i dysk bedzie dzialal na inej plycie, ale na tej bedzie mial problemy albo poprostu nie bedzie w ogole widoczny. Mozesz pokusic sie o pobranie jakichs sterownikow sata i dolaczenie ich do instalki ale mowie skoro bios nie widzi dysku to praktycznie nie ma szans na uruchomienie dysku na tej plycie glownej. Mozesz sprobowac zastosowac ewentualne zworki ktore zwolnia dysk do kompatybilnosci sata II albo nizszej, ale nie gwarantuje ze cos takiego masz i ze cos takiego bedzie dzialac. Mozesz zastosowac zewnetrzny kontroler sata na zlacze pci, np. taki: Wtedy plyta glowna powinna poprawnie rozpoznac dysk, wtedy ewentualnie bedziesz musial dorzucic sterowniki sata do instalatora. Unbanned :] Wszelkie pytania/wiadomości kierować na Misiekantos253 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geoning Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Może BIOS do aktualizacji Szkoda, że nie masz dostępu do BIOS' a bo w nim powinieneś Wyłączyć EUP Zmienić wszystkie opcje IDE na AHCI Po odłączeniu dysku zobacz w regedit/HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlset/Services/Msahci czy START jest ustawiony na 3 to czyli w BIOS nie został zmieniony na AHCI Byś nie musiał instalować żadnych sterowników ponieważ jeśli byś miał dostęp do BIOS i byś przestawił to co ci wyżej wymieniłem to samoczynnie by się to zrobiło Nic więcej nie poradzę w modbinie6 mam dostep do zmiany biosa, wiec potem "na slepo" zmieniam ustawienia biosa. Sata Mode: RAID lub IDE. Jeśli chcesz, moge Ci wysłać Biosa i modbina, bedziesz widział na "żywo" co w nim mam. Podłącz PC do zwykłego monitora zwykłym kablem DVI lub VGA jeżeli to nie działa może wina karty graficznej (nieaktualne sterowniki). Zmieniałeś po zainstalowaniu sterownika do kontrolera SATA tryb na AHCI dla dysku SSD? Jeżeli to nie pomaga spróbuj wyjąć baterię biosu na 10 sekund i włożyć ją z powrotem by powrócić domyślne ustawienia i ponownie uruchomić komputer bez dysku SSD, jeżeli komp będzie prawidłowo chodził podłączyć dysk SSD i przed instalacją systemu zmienić opcję dot. dysku twardego na odpowiednie na SSD. Mam podłączony VGA. To nie jest wina karty. Sterowniki nie maja tu nic do rzeczy. Nie mam trybu AHCI, conajwyzej IDE. resetowałem CMOS już. Ta płyta główna nie wykorzystuje najnowszych technologii. Poza tym, wspiera maksymalnie XP'ka, więc nie dziw się że nie coś jest nie tak. @edit kurwa mogłem nic nie pisać, sygnaturka by przynajmniej została Głupota. Wtedy był tylko XP i ta strona nie jest aktualizowana. Nie ma czegoś takiego jak wspieranie systemu. Sterowniki są nawet do Visty dla tego chipsetu. Biostary od zawsze mialy problemy z sata. Jest to wina zastosowanego chipsetu na plycie glownej i dysk bedzie dzialal na inej plycie, ale na tej bedzie mial problemy albo poprostu nie bedzie w ogole widoczny. Mozesz pokusic sie o pobranie jakichs sterownikow sata i dolaczenie ich do instalki ale mowie skoro bios nie widzi dysku to praktycznie nie ma szans na uruchomienie dysku na tej plycie glownej. Mozesz sprobowac zastosowac ewentualne zworki ktore zwolnia dysk do kompatybilnosci sata II albo nizszej, ale nie gwarantuje ze cos takiego masz i ze cos takiego bedzie dzialac. Mozesz zastosowac zewnetrzny kontroler sata na zlacze pci, np. taki: Wtedy plyta glowna powinna poprawnie rozpoznac dysk, wtedy ewentualnie bedziesz musial dorzucic sterowniki sata do instalatora. To by rozwiązało sprawe. Zwrotki w SSD nie mam, sprawdzałem. VT8237 szukałem już różnych sterowników do tego. Aktualnie VIA VT8237/VT8251 PATA/SATA IDE Driver 1.60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exíle Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Kup kontroler SATA 3 który wystarczajacy by był dla tego dysku, by nie ograniczał jego parametrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geoning Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 http://www.indiegogo.com/notebookforgeoning Z tego powodu nie chce nic kupować. A co najwyżej coś takiego http://allegro.pl/kontroler-pci-ide-sata-raid-bios-i2641554424.html Ale wrócmy na razie do TEGO kontrolera. Bios aktualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geoning Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Ojj. Geo dając ten link po pierwsze łamiesz regulamin mpc dając link zewnętrzny , po drugie wykorzystujesz globala , dla zbierania pieniędzy bo wiadomo jakiś noob zaraz pobiegnie do mamusi żeby mu przelew zrobiła... Ale żeby nie było offtopu kup sobie ten Kontroler sata... Najłatwiej powielić odpowiedź kogoś wyżej. Pisze tu, by rozwiązać problem z obecnym kontrolerem. Gdy mam ustawiony tryb sata IDE i podłączony dysk, to Bios zawiesza się na ekranie loga. Nie wiem czy coś pomoże. W menadżerze urządzeń pod Kontrolery IDE widnieje VIA Bus Master PCI IDE Controler. I według Windowsa jest on w magistrali 0 W kontrolerach magazynu jest znowu Kontroler VIA VT8237 RAID ale oczywiście "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10) {Operacja nie powiodła się} Żądana operacja nie powiodła się. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groky02 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Mozesz sprobowac podlaczyc jakis dysk czy cos ktore potrzebuje sata (1) do sprawdzenia czy wina lezy po stronie plyty glownej czy po stronie urzadzenia. Byc moze ten kontroler sata na tyj plycie glownej obsluguje tylko i wylacznie raid, czyli 2 dyski, i dlatego windows pokazuje problem z uruchomieniem urzadzenia. Zaraz przejrze manual, moze cos bedzie. Unbanned :] Wszelkie pytania/wiadomości kierować na Misiekantos253 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geoning Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Mozesz sprobowac podlaczyc jakis dysk czy cos ktore potrzebuje sata (1) do sprawdzenia czy wina lezy po stronie plyty glownej czy po stronie urzadzenia. Byc moze ten kontroler sata na tyj plycie glownej obsluguje tylko i wylacznie raid, czyli 2 dyski, i dlatego windows pokazuje problem z uruchomieniem urzadzenia. Zaraz przejrze manual, moze cos bedzie. Też o tym myślałem. Ale w takim razie po co tryb IDE w biosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groky02 Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 To jest tryb dzialania SATA, tutaj masz troszeczke informacji i wydajnosci poszczegolnych trybow. http://www.dobreprogramy.pl/ste-fan/Dysk-SATA-na-IDE-czy-AHCI,19724.html W manualu nie ma zadnych informacji o problemach i ich rozwiazywaniu tak jak z reszta podejrzewalem. Unbanned :] Wszelkie pytania/wiadomości kierować na Misiekantos253 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.