Phoenix_PL Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Witam Mam następujący problem. Potrzebuję jakiegoś sposobu na zaznaczanie kilku pozycji naraz w listboxie. Szukałem po stylach i helpie, ale nic nie wyczytałem. Wiem że są do tego funkcje, ale to user musi sobie zaznaczyć pozycje. Innym problemem jest to, że listbox automatycznie sortuje dane alfabetycznie. Jak to wyłączyć? Macie tutaj przykładowy kod na którym można pracować: #include <GUIConstantsEx.au3> #include <GUIListBox.au3> #include <Array.au3> $FORMATKA = GUICreate("Test", 354, 246) $LISTBOX = GUICtrlCreateList("", 8, 8, 337, 201) GUICtrlSetData(-1, "Pozycja 1|Pozycja 2|Pozycja 3|Pozycja 4|Pozycja 5|Pozycja 6") $KLIKNIJ = GUICtrlCreateButton("Kliknij!", 8, 216, 75, 25) $WYJDZ = GUICtrlCreateButton("Wyjdź", 272, 216, 75, 25) GUISetState(@SW_SHOW) While 1 $nMsg = GUIGetMsg() Switch $nMsg Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit Case $WYJDZ Exit Case $KLIKNIJ _GUICtrlListBox_BeginUpdate($LISTBOX) ;rozpoczęcie operacji na listboxie $zaznaczone = _GUICtrlListBox_GetSelItems($LISTBOX) ;odczytanie zaznaczonych pozycji _ArrayDisplay($zaznaczone) ;pokazanie tablicy z zaznaczonymi pozycjami _GUICtrlListBox_EndUpdate($LISTBOX) ;zakonczenie operacji na listboxie EndSwitch WEnd Z góry wam dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GameOverMan Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Bez sortowania: #include <GUIConstantsEx.au3> #include <GUIListBox.au3> #include <Array.au3> #include <WindowsConstants.au3> $FORMATKA = GUICreate("Test", 354, 246) $LISTBOX = GUICtrlCreateList("", 8, 8, 337, 201, BitOR($WS_BORDER, $WS_VSCROLL)) GUICtrlSetData(-1, "D|A|F|C|E|B") $KLIKNIJ = GUICtrlCreateButton("Kliknij!", 8, 216, 75, 25) $WYJDZ = GUICtrlCreateButton("Wyjdź", 272, 216, 75, 25) GUISetState(@SW_SHOW) While 1 $nMsg = GUIGetMsg() Switch $nMsg Case $GUI_EVENT_CLOSE Exit Case $WYJDZ Exit Case $KLIKNIJ _GUICtrlListBox_BeginUpdate($LISTBOX) ;rozpoczęcie operacji na listboxie $zaznaczone = _GUICtrlListBox_GetSelItems($LISTBOX) ;odczytanie zaznaczonych pozycji _ArrayDisplay($zaznaczone) ;pokazanie tablicy z zaznaczonymi pozycjami _GUICtrlListBox_EndUpdate($LISTBOX) ;zakonczenie operacji na listboxie EndSwitch WEnd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4ggr35510n Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 http://www.autoitscript.com/autoit3/docs/libfunctions/_GUICtrlListBox_Create.htm $LBS_EXTENDEDSEL Shame on you ^.- Ta sygnatura jest pusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix_PL Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Dzięki, poszły lajki, do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.