Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]FreeBSD

Viliant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się dowiedzieć bo zaczynam interesować się freeBSD i chciałbym nim administrować robić pliki serwerowe np do mt2 umiał odbugować,naprawiać pisać questy itp

Jaką książkę kupić ? podajcie mi linki i tak żeby nie przekraczały 75 zł :)

Każda pomoc zostanie wynagrodzona lajkiem ;)

Proszę o wypowiedź ludzi których się na tym znają :P

77142698c6284a46981a7ccf4d47786e.0.gif

Opublikowano

Możesz kupić jedynie książkę o administracji systemem FreeBSD. Resztę o questach itd. nauczysz się sam na zasadzie "prób i błędów", czyli jak większość z MPC z tego działu.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

W obecnej chwili nie ma sensu kupować książki pod freebsd, są one przestarzałe, a większość ich treści znajdziesz w internecie.

Jeżeli chodzi o naukę fbsd pod pliki serwerowe, to wystarczy Ci wiedza na tym forum oraz ewentualnie vtuty na youtube.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W obecnej chwili nie ma sensu kupować książki pod freebsd, są one przestarzałe, a większość ich treści znajdziesz w internecie.

Jeżeli chodzi o naukę fbsd pod pliki serwerowe, to wystarczy Ci wiedza na tym forum oraz ewentualnie vtuty na youtube.

Proszę cie :unsure:, pokaż mi poprawny poradnik...

większość poradników w necie są pisane przez debili co ledwo ogarneli painta( taka brzytka prawda. ), najlepiej się uczy podstaw z książki a potem na zasadzie "Prób i błędów"

a najlepiej jeszcze wychodzi się z szkołą "Administracji Serwerem"

potem wychodzą osoby "Pseudo Administrator", co ma problemy z instalacją PF albo w najgorszym przypadku samego systemu.

Nie chce nikogo obrazić ale taka smutna prawda.

..x..

Opublikowano

"brzytka" prawda to to że nie umiesz za dobrze pisać

xxx

xyli ma taki sam, kto od kogo odwalił nie wiem nie zajmuje się serwerami. moja rada: ja bys czegos nie wiedzial wpisz to w google i pokaże Ci co który krok znaczy

Opublikowano

"brzytka" prawda to to że nie umiesz za dobrze pisać

xxx

xyli ma taki sam, kto od kogo odwalił nie wiem nie zajmuje się serwerami. moja rada: ja bys czegos nie wiedzial wpisz to w google i pokaże Ci co który krok znaczy

mała literówka, każdy może się pomylić, nie lubię takich ludzi którzy poprawiają, wielcy poloniści...

ciekawe jakie ocenki mieliście w szkołach z polskiego :)

ja przynajmniej jak coś mi nie działa nie idę płakać bo mi nie dział albo źle zmieniłem bibliotekę w game :(

@topic

http://helion.pl/kategorie/systemy-operacyjne/bsd

albo

http://helion.pl/ksiazki/freebsd-podstawy-administracji-systemem-wydanie-ii-michael-w-lucas,freeb2.htm

..x..

Opublikowano

mała literówka, każdy może się pomylić, nie lubię takich ludzi którzy poprawiają, wielcy poloniści...

ciekawe jakie ocenki mieliście w szkołach z polskiego :)

ja przynajmniej jak coś mi nie działa nie idę płakać bo mi nie dział albo źle zmieniłem bibliotekę w game :(

@topic

http://helion.pl/kategorie/systemy-operacyjne/bsd

albo

http://helion.pl/ksiazki/freebsd-podstawy-administracji-systemem-wydanie-ii-michael-w-lucas,freeb2.htm

Znajdź mi tą 2 książkę w jakiejkolwiek księgarni to pogadamy - bo niestety jest niedostępna :angry: . A co do książek, to serio nie ma co polecić, może są 2 warte uwagi, ale są znacznie droższe 130zł w promocji i 160zł, kolega chciał tańsze, więc lepiej poszukać na chomiku to znajdzie przynajmniej jedna co warto przejrzeć, ale kupować już nie za bardzo, bo to staroć (FreeBSD 6 Księga Eksperta). Potem jeszcze warto poszukać na internecie jest bardzo dobra praca magisterska z źródłami na temat zabezpieczeń, można się dużo z niej nauczyć, a w źródłach jest dostępna ogólnie książka o zabezpieczeniach, całkiem obszerne 1000 stron opisujące chyba wszystko i hackingu i zabezpieczaniu i to po polsku.

Opublikowano

jak nie ma jak niedawno byłem w księgarni i mój kolega kupił, a były jeszcze na zapasie 10 książek :)

ale książka jest bardzo dobra :)

Wydanie I stare z 2000 czy 2003 roku, ale wydanie II szukałem i nie znalazłem, ani w e-ksiegarniach ani tak dostepne, nie ma nawet w bibliotekach jedynie w bibliotece politechniki śląskiej jest ta książka. A jeśli serio kupił tą książkę, a nie wydanie pierwsze to podaj mi nazwę biblioteki chętnie sobie zamówię ją - wysłałem ci PW.

A i jeszcze do tematu jak już chcesz jakakolwiek książkę o FreeBSD to masz tą FreeBSD 7. Instalacja i konfiguracja dla początkujących (45zł) nie jest najlepsza ale łopatologicznie przygotowana, choć może nie wszystko na temat FreeBSD.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podręczniki są zbędne masz całą instrukcje na necie i lepiej niż z książki w google jest opisane wiele problemów jak coś polecam na sucho tak się uczyłem tylko ze ponad 2 lata i znam się dość dobrze.

banner1.jpg

Opublikowano

Słyszałem o jednej książce ale nie znam nazwy.

FreeBSD możesz od doświadczonych osób się dowiedzieć jak obsługiwać.

Questy jak powiedział Larron jest w lua napisane.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

To na pamiec http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/

FreeBSD ma jeden z najlepszych napisanych man'ow jesli chodzi o systemy unix/linux. To samo handbook. Ksiazke warto przeczytac, bardzo duzo rzeczy sie z niej na dzien dzisiejszy powiela. Akutalna wersja to FreeBSD 9.1-RELEASE. Bardzo duzo rzeczy znajdziesz w necie. Ja na codzien uzywam FreeBSD i na serverze i na desktopie. Wracajac jeszcze do ksiazki, ksiazke ciezko dostac, nawet nie mam jej w helionie ani empiku, mowie o ksiegarniach internetowych. Ja tez swojego czasu kupilem uzywana. Pamietaj jak bedziesz mial juz ja kupic to, zebys kupil "podstawy administracji systemem freebsd. Wydanie II", zebys nie kupil innego wydania bo to po prostu szkoda pieniedzy. Jest to jedyna ksiazka warta uwagi, z ktorej bardzo duzo sie mozna dowiedziec.

Tu masz nawet tutek jak postawic metina pod freebsd 8.2

http://www.priv-metin2.pl/topic/51776-megatutorial-stawiamy-serwer-od-podstaw-na-freebsd-82/

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...