Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] DayZ- Jak zacząć?

KiemaK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Otóż na wstępie: Gram w tą grę już trochę czasu. I myślę że moje doświadczenie się wam przyda. A więc tak.

1. Zaczynamy w Kamence/Komarewie/Trzydoliny/Czernogórsk/Elektrozawodzk/Kamyszowo/Balota

Najbardziej opłacalnymi miejscami do zrespienia się jest lądowisko (Balota), Elektrozawodzk, Czernogórsk.

Nie muszę wam mówić chyba co trzeba robić na lądowisku. Dobrze a więc dajmy sobie że jesteśmy w Elektro/Czernogórsk

http://dayzdb.com/map#3.080.129 - Czernogórsk miasto bardzo opłacalne w nim zdobywanie rzeczy to maxs. Godzinka chodzenia, te miasto ma swoje wady i zalety. Wadą jest to że są wysokie budynki gdzie snajperzy czekają na takie ofiary jak wy, Ale co zrobić? Jak ucieć? Jakim sposobem mają mnie nie trafić? Po prostu nie idź na 'c' najlepiej chodź na kucaku (x) Wtedy masz mniejsze szanse że cie zombi zobaczy a gracz tymbardziej. Nie chodź otwartymi drogami i trzymaj się budynków snajper ma Poprawkę czyli jak dobrze to ustawi to po tobie. Jak masz wybór omiń coś, jeśli masz ekwipunek. Idź jak nie masz wyboru. Dobrze ale wracając pierwszą rzeczą która się przyda to market. Na mapie zaznaczony jako koszyk http://dayzdb.com/map#6.066.128 Zbierajcie w marketach tak : Zapałki, Plecaki (Backpack Coyote najlepszy, Alice za nim, Czech jako 3, a wy macie swój jako 4), Jedzenie i picie Miejcie po 3 puszki jedzenia i picia. Dobrze jesteście gotowi żeby bawić się dalej, szukajmy teraz broni: Najlepiej iść do takich 'restauracji' z domkiem na górze one są umieszczone na rogach najczęściej kamienicy. Tam możecie znaleźć broń, ubranie: Camo, Ghillie Camo- Jesteście ubrani na zielono, Ghillie- snajperski kamuflaż. Dobrze a więc macie broń, zapałki, jedzenie i picie teraz by się przydało mieć medykamenty idziemy tutaj http://dayzdb.com/map#6.063.125 Jak jest znacznik helikopterka. Naprzeciwko są bloki warto do nich iść ja tam zawsze coś znajduję. Zbierzcie 1 blood baga (3 jeśli gracie z kimś) 1 epi-pena

3 morfiny 4 bandaże. Do każdej broni miejcie od 4 magazynków do 8 zależy jaka to broń (Piszcie jaką macie to postaram się wam odp. Ile). Dobrze wyjdźmy z tego czerno. Co do Elektro identycznie robicie. Co teraz? Aaa zapomniałem zbierajcie all rzeczy typu kompas zegarek itd. Hunting Knife jest najbardziej przydatną rzeczą bo bez tego nie upolujecie zwierzyny:P

2. Mamy wybór iść poszukać lepszej broni, ekwipunku/ Poszukać namiotów

Wybraliśmy poszukać ekwipunku: A więc idziemy do Starego/Nowego soboru lub na lotnisko, Pakowanie się do soborów to 50% śmierć na serverze gdzie jest 10/20/30 osób. Więc tutaj http://dayzdb.com/map#3.060.067 zmierzamy dobrze by było mieć mapę. Zaznaczamy sobie punkt za pomocą shift + prawy przycisk myszy. I idziemy dotarliśmy do starego soboru a więc tak na DayZDb czerwone kropki to rzeczy militarne przeszukajmy jak najszybciej te namioty. Jeśli będzie jakaś broń lepsza typu M4A1 i innego tego typu odmiany to zamieniajcie, jeśli będzie PDW/M9 SD to jak chcecie. Idziemy na lotnisko, Na nim najlepiej iść na baraki Duże czerwone kropki http://dayzdb.com/map#4.044.051 Idziemy tam przy okazji przeszukajmy hangary- Małe prawdopodobieństwo że coś znajdziemy. Dobrze dajmy sobie że mamy lepsze bronie. Teraz warto by było iść na namioty lub poszukać heli crash site

Wybraliśmy poszukać namiotów Namioty najczęściej są ukrywane w drzewach/ na płaskich terenach nie bójmy się wejść w las znaleźć odpowiednie miejsce i zmieniać servery. Chyba że wolicie grać uczciwiej to po lasach o płaskim terenie możecie chodzić. Jeśli znajdziecie takowy to bierzcie lepsze bronie typu: M4A1 CCO SD/HOLO/L85 itd. Bierzcie noktowizję i dalekomierz. Dalekomierz- lornetka pokazująca odległość. Teraz możecie chodzić na heli crash site.

3. Heli crash site: Najprawdopodobniej najbardziej opłacalny loot tutaj może być. Heli Crash site respią się tylko na polanach. Uczciwe bronie medykamenty itd. UWAGA! Lepiej się rozejrzeć przed pójściem do niego. Snajperzy potrafią czekać godzinę na swą ofiarę, bierzcie co chcecie z tego Heli Crash site i uciekajcie. Lepiej potem zapamiętać gdzie to było i wrócić tam (Znikają po resecie servera) Niż się bawić pół godziny przy nich. Dobrze mamy ekwipunek itd.

4. Teraz wybierajmy czy wolimy być bandytami czy Herosami a może zagrać w teamie?

Team- drużyna składająca się głownie z 4 lub więcej osób. Poszukajmy go na ts'ach najczęściej są tam najbardziej ogarnięte teamy. Team może nam często pomagać przyjechać po nas. Dać ekwipunek itd. Więc jak lubimy wspólną zabawę to polecam

Bandyta- Najczęściej snajperzy. Bandyta potrafi czekać godzinami na swą ofiarę i zabija każdego kogo napotka. Po zabiciu 1/5 graczy jest talibem (Ma tą ich czapkę xD) Talib niestety ma wady. Automatycznie Herosowi celownik mu celuję na głowę. Wolniej biega i chyba tyle. Żeby nim być potrzeba -2500 humanity. Osobiście? Nie polecam

Heros- Najbardziej polecana 'klasa' bynajmniej ja tak uważam. Heros ma w większości plusy- Szybciej biega ma 12,500 Krwi. I jedzenie mu więcej dodaję krwi. U mnie tak było. Do Herosa potrzebujemy +5000 Humanity niestety Heros najczęściej pada jako 1 od bandyty.

4. Mamy już prawie wszystko (Wykluczamy ten punkt jeśli mamy team) Teraz przydałby się pojazd tutaj nie pomogę możecie pochodzić po mapie i poszukać. Powiem tyle Quad to najbardziej zbagowany pojazd w tej grze, A jeśli w aucie macie wszystko na zielono to jak w coś uderzycie wyjdziecie i wejdziecie do auta to się on zresetuję.

I to chyba na tyle z moich porad do tej gry będę odpowiadał na pytania poniżej jak będziecie coś chcieli:)

Pozdrawiam wszystkich.

1326728565-U383707.png

Opublikowano

Szfeps głupot? Z własnego doświadczenia wiem że to co napisałem jest w 90% lepszą techniką niż biegnięcie przez Czerno. Co do 5 punktu można go pominąć opisałem to tak żeby się zastanowili i wiedzieli że takie coś jest. Przy budynkach masz tylko 40% na to że cię ktoś zobaczy. Oczywiście jak umiesz się skradać.

1326728565-U383707.png

Opublikowano

Większość się przyda, ale wątpię żeby nowy gracz skradał się tak dobrze, jak doświadczony :)

Ps. Like, będę kupował tą grę, jak wyjdzie jako gra, a nie mod.

Opublikowano

Dlatego opisałem jak to zrobić:D Nie jest to takie trudne wystarczy zachować 4 metry odstępu od zombi jak się czołgasz a nie zobaczy cię.

1326728565-U383707.png

Opublikowano

Dlatego opisałem jak to zrobić :D Nie jest to takie trudne wystarczy zachować 4 metry odstępu od zombi jak się czołgasz a nie zobaczy cię.

Jeszcze chyba pora ma znaczenie. Z tego co pamiętam to w dzień jesteś lepiej widoczny ale cie mniej słychać, a w nocy mniej cie widać ale lepiej słychać.

600925.png

Sygnatura niezgodna z regulaminem forum 'MPC Forum' rozdział XLVIII pkt. π.

Opublikowano

Jonny w 90% to prawda. Lecz w 10% to kłamstwo, mi zawsze się udaję w czerno przejść obok zombie nawet nie bedąc widocznym/usłyszanym.

1326728565-U383707.png

Opublikowano

Właśnie udaje ci się (a wiadomo bugi/lagi itp.). Ale zasada taka jest? Czy się myle?

600925.png

Sygnatura niezgodna z regulaminem forum 'MPC Forum' rozdział XLVIII pkt. π.

Opublikowano

Przelatywanie na stojaka jest dobre, wystarczy umieć rozmawiać ze spotkanymi bandytami :) Rozmawiać bronią. Tak a propo, gram już dośc długo i w Elektro na pełnym serwerze zabili mnie tylko raz.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." ~Stanisław Lem

Opublikowano

Dr, Technika Weterana zawsze się sprawdza. Niestety ten poradnik jest dla dziobaków które mało o tej grze wiedzą:)

1326728565-U383707.png

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja zazwyczaj gram sam i ciężko mi znaleść broń. A czasami gram z kumplem to mnie snajper w Solnichy zabił i Murzyn zgwalił mnie w remizie jak kumpla szukalem

Opublikowano

na kucaka przez cherno lub elektro gz łatwiejszy cel na snajpera. tez nie dawajcie porad jak za dobrze nie ogarniacie dayz jak nie masz potrzeby nie chodź do cherno a jak już musisz to biegiem i biegać przez domu uliczki i przejść żeby zedy gubić

QQmor3_eune_92_4_logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...