Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

silniczek od napędu CD-ROM na usb

Eryk.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam;]

posiadam silniczek z napędu CD-ROM i chcial bym sie dowiedziec czy moge go podłączyć przez kabel USB do komputera?

wiem że napięcie w USB jest 5V, na silniczku pisalo napięcie 5.0V i tutaj mam takie pytanie jak z natęzeniem? czy nie bedzie problemow ani nic? to co chce zrobić to już moj pomysl, was tylko pytam czy to zadziała bez żadnych rezystorów?

Opublikowano

Ja pod usb podłączyłem wentylator od procesora który potrzebuje 12V i śmigał choć ledwo

a komputer tego nie odczuł

Wiec jak chcesz to podpinaj ale to na własną odpowiedzialność

@down raczej nic się nie stanie

1354749589-U576612.jpg

By miko213

Opublikowano

na tym poradniku sie wzoruje. http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-wiatrak-zasilany-przez-usb

robem a co z natęzeniem? nie bedzie się grzał ani nic? nie chce sobie zepsuć przez to laptopa

Ja pod usb podłączyłem wentylator od procesora który potrzebuje 12V i śmigał choć ledwo

a komputer tego nie odczuł

Wiec jak chcesz to podpinaj ale to na własną odpowiedzialność

@down raczej nic się nie stanie

ok, ale ja mam tutaj 5v i tutaj i tutaj tylko nie jestem pewny co z natezeniem

Opublikowano

a co ma natężenie do tego, nie powinno cie obchodzić wcale. na pewno komp czy laptop daje większe niz silnik pobiera

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

usb maja ok 900 mA na wyjściu , ale zawsze można połączyć dwa równolegle ( tak jak dopina się niektóre dyski zewnętrzne kablem z dwoma wtykami ) razem jeśli większe obciążenie będzie

p.s nie każde wyjście USB ma tyle , na niektórych nie ma nawet połowy albo minimalne napięcie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...