Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Książka do nauki...

.nismo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Ostatnio zakupiłem książkę do nauki C++ - Idzie sprawnie, polecam.

Teraz planuję zakupić książkę do jakiegoś przydatnego działania.

Obracam się w środowiskach:

• Lua
  • Python
  • FreeBSD(Chodzi mi o naukę nad kontrolą systemu i pisaniem skryptów)
  • PHP,MySQL
  • Projektowanie stron WWW (HTML,CSS,JS)
  • VirtualBasic, AutoIT

Tutaj szukam opinii doświadczonego programisty - w którym iść kierunku ? "Pracuję" przy projektach Metin2, więc większość się tutaj przyda. Ale od czegoś trzeba w końcu zacząć. Z C++ jestem początkujący, ale czynię postępy. Pozdrawiam, NISMO.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Najpierw zastanów się nad tym co na prawdę chcesz robić i czego chcesz się nauczyć.

Krążenie i próba nauki wielu języków i środowisk w tym samym czasie nie przyniesie żadnych sukcesów.

Opublikowano

Dobrze powiedziane.

Generalnie chcę zostać, jakby to ująć, "Programistą wszechstronnym".

Moimi priorytetami są C++, PHP i Python.

Tylko chcę nabrać doświadczenia i spróbować każdego z tych języków.

Generalnie, chciałbym zająć się programowaniem w jakiś poważniejszych językach. C++ wydaje się idealny.

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Opcja nauki PHP jak najbardziej :)

Dla podstaw nauki wystarczy w zupełności google. Jeżeli będziesz dalej chciał kontynuować to polecam książkę Davida Sklara - Learning PHP5 oraz PHP&MySQL - Kevina Yanka.

Możesz oczywiście szukać też polskich odpowiedników tych książek. Jest tego dużo, lecz to co wymieniłem jest napisane jak dla mnie okej.

Później to już wybierasz pythona albo c++ i jedziesz dalej ;)

Opublikowano

Zaczynam od C++ i moje programy wychodzą dość banalnie.

// takie tam testowe mazanie 
#include <iostream>
int main()
{
   using std::cout;
   using std::cin;
   using std::endl;
   int year = 2012;
   int today;
   cout << "Wpisuj czo jest dzisaj gymbie (rok) ";
   cin >> today;
   if (today = year)
    cout << "No widzę gimbus umie liczyć "
   else
    cout << "No patrz jaki zjeb "
   return 0;
}

Mało zabawne, nawet nie miało być.

Potem mówisz, php ? Z książek o wiele lepiej przyswajam wiedzę. Dzięki, lajk dla Ciebie :)

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

1.problem jest taki, że nawet w tym kodzie zajebałeś błąd. Nawet kilka

#include <iostream>
using std::cout; //using powinno być wcześniej
using std::endl; //nie. Używaj '\n'. endl nie tylko wstawia znak nowej linii	 http://www.cplusplus...ipulators/endl/
int main()
{

int year = 2012;
	int today;
	cin >> today;
	if (today == year) //operator = to operator przypisania. == to operator porównania
			cout << "No widzę gimbus umie liczyć "; //brak srednika
	else
			cout << "No patrz jaki zjeb "; //brak srednika
	return 0;
}

2.uczenie się wielu języków na raz nie ma sensu. Wszystko ci się będzie pierdolić i w żadnym nie będziesz umiał nic poza przeciętność

3.Ktoś napisał niedawno, "albo PHP albo programowanie"

4.

VirtualBasic

wpisz to sobie w google. Ono cie pouczy

Opublikowano

Nauka wielu języków, w tym samym czasie nie przyniesie ci nic dobrego i jeszcze zaszkodzi.

co do FreeBSD Polecam Książkę Michaela Lucasa i Bryan J.Hong

Dla ciebie proponował bym naukę Visual Basic <= tak Naprawdę język nie doceniany przez wielu, tylko że w C++ masz Większe pole do popisu.

a jak chcesz się nauczyć administracji serwerem to książki nauczą się podstawy, wszystkiego nauczysz się w praktyce, nie jakieś, a jak naprawdę myślisz na administracje, to najlepszą nauką będzie nie Na głupich emulatorach pokroju VirtualBox albo vmware. Tylko bez pośrednio, na swoim komputerze :)

Polecam książkę do Visual Basic.Net "Od Podstaw, Visual Basic 2010" Thearon Willis, Bryan Newsome, w niej zawarte są bardzo przydatne rzeczy tylko mało jest o WPF i Xaml =)

Pozdrawiam.

Ps. Visual Basic, nie virtual < virtual jest "wirtualizacja systemów" np. VirtualBox

Visual to od Microsoftu "Visual Studio"

..x..

Opublikowano

1.problem jest taki, że nawet w tym kodzie zajebałeś błąd. Nawet kilka

#include <iostream>
using std::cout; //using powinno być wcześniej
using std::endl; //nie. Używaj '\n'. endl nie tylko wstawia znak nowej linii	 http://www.cplusplus...ipulators/endl/
int main()
{

int year = 2012;
	int today;
	cin >> today;
	if (today == year) //operator = to operator przypisania. == to operator porównania
			cout << "No widzę gimbus umie liczyć "; //brak srednika
	else
			cout << "No patrz jaki zjeb "; //brak srednika
	return 0;
}

2.uczenie się wielu języków na raz nie ma sensu. Wszystko ci się będzie pierdolić i w żadnym nie będziesz umiał nic poza przeciętność

3.Ktoś napisał niedawno, "albo PHP albo programowanie"

4.

wpisz to sobie w google. Ono cie pouczy

Mówiłem, książkę od C++ dostałem ok 2h temu.

Nauka wielu języków, w tym samym czasie nie przyniesie ci nic dobrego i jeszcze zaszkodzi.

co do FreeBSD Polecam Książkę Michaela Lucasa i Bryan J.Hong

Dla ciebie proponował bym naukę Visual Basic <= tak Naprawdę język nie doceniany przez wielu, tylko że w C++ masz Większe pole do popisu.

a jak chcesz się nauczyć administracji serwerem to książki nauczą się podstawy, wszystkiego nauczysz się w praktyce, nie jakieś, a jak naprawdę myślisz na administracje, to najlepszą nauką będzie nie Na głupich emulatorach pokroju VirtualBox albo vmware. Tylko bez pośrednio, na swoim komputerze :)

Polecam książkę do Visual Basic.Net "Od Podstaw, Visual Basic 2010" Thearon Willis, Bryan Newsome, w niej zawarte są bardzo przydatne rzeczy tylko mało jest o WPF i Xaml =)

Pozdrawiam.

Dzięki, już się biorę do nauki :)

@

Panom plusy, można raczej zamknąć ^^

1351279892-U721655.jpg
Opublikowano

Mówiłem, książkę od C++ dostałem ok 2h temu.

Dzięki, już się biorę do nauki :)

@

Panom plusy, można raczej zamknąć ^^

Ja ci Tylko poleciłem, Najlepiej Popatrz jaka składnia języka przypadnie ci do gustu. ;)

..x..

Opublikowano

Pamiętaj-jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Skoncentruj się lepiej na czymś jednym, konretnym. Zastanów się przy czym chciałbyś pracować. Metin to chwilowe hobby i Ci sie znudzi prędzej czy później, a nawet jeśli nei to i tak z tego nei wyżyjesz na dłuższą metę. Także znajdź sobie to, co chcesz w przyszłości programować i na czym będziesz w stanie zarabiać i się ucz pod to.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...