Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stawianie serwera Counter Strike 1.6

BonBonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc... witam w moim pierwszym poradniku, w którym przedstawię jak postawić serwer CS 1.6, poradzę jaki hosting wybrać, jaki mod wgrac i tym podobne. Więc zaczynajmy!

:D

Jaki hosting wybrać?

Jest to jeden z ważniejszych punktów tego poradnika. Od tego jaki hosting wybierzemy będzie zależeć komfort gry. Brak komfortowej gry = brak ludzi. Brak ludzi = brak sensu stawiania serwera. Na prawdę warto przeszukać ofertę hostingów. Popytać na forach, można spytać znajomych, którzy mają serwer. Jeśli wybierzemy dobrze to już możemy mówić, że mamy serwer na którym da się grać. Jeśli ktoś chcę, żebym mu polecił jakiś hosting to proszę na kontakt PW/GG, bo nie chcę robić "reklamy".

Czego gracze oczekują od serwera?

Podstawową rzeczą jakiej po prostu oczekują gracze to jest oczywiście komfort gry. Pojęcie to pojawiło się już w temacie pt. "Jaki hosting wybrać?". Może nie którzy nie wiedzą na co się składa ten "komfort". Jeśli jesteś jednak osobą, która wie co to radzę ominąć ten temat. A więc. Co to komfort gry? Na komfort gry składa się wiele czynników. Ja wymienię takie bez których ja sobie nie wyobrażam gry.

1. Niskie, stabilne pingi!

-Chyba nikt z nas nie lubi grać gdy ping skacze po 300 i co krok go laguje.

2. Stabilna liczba fpsów.

-Skaczące fps'y to kolejna zmora gracza.

3. Ogarnięta administracja.

-Na pewno nikt nie trawi admina, który "bawi" się przywilejami. Co rozumiem przez "zabawę"?

• Gdy mu nie idzie na jakiejś mapie zmienia ją bez vote.
  • Spamuje na admin say'u.
  • Nie reaguje na to co gracze piszą na u@.
  • Zamiast sprawdzić czy ktoś ma cheata to gra sobie w najlepsze.

4. Dobre dobranie pluginów!!

-To jest rzecz oczywista. Np. robimy serwer Team Play. I wrzucamy tam 1/4 pluginów z COD MOD'a, 1/4 z SoccerJam i 1/2 z Diablo MOD. Jeśli się nie znasz na tym zleć to komuś.

5.(Nie konieczne) Unikalność serwera.

-To nie jest jakiś olbrzymi wymagów, ale warto dorzucić do serwera coś od siebie. Bo to jest bez sensu jak jest np. 30 takich samych BF2 modów.

Jaki mod wybrać?

To też może być dla wielu problemem. Wiadomo wszystko może od czegoś zależeć. Według mnie do ok. 12 slotów to jedynie Aim/Awp i tym podobne odmiany tego moda.

Tutaj dam wam mały spis modów :

• Battlefield 2 mod
  • Call of Duty Mod
  • Death Match
  • Team play
  • Soccer Jam
  • Jail Break
  • Aim/Awp
  • Aim + Only HS
  • Gun Game
  • Free For All
  • To oczywiście nie są wszystkie mody. Wymieniłem takie, które pamiętam w tej chwili. Jakbym tak zaczął mysleć to mogło by trochę zająć spisywanie tego wszystkiego.

Mix modów. To znaczy np. :

1. FFA + BF2

2. TP + BF2

3. DM + BF2

4. DM + COD

Reklama. Co i jak!

Sprawa jest taka. Jak wiadomo serwer od razu się nie zapełni. Jedną z bardziej efektywniejszych reklam jest wykupieniej takowej w Złotych Serwera na Serwery Wiaderko. Jeszczę powiem co nie co o reklamowaniu serwerów na forach. Według mnie to jest strata czasu. Działy te są zapełnione rozmaitymi serwerami i wątpie, żeby komuś się chciało wchodzić w takie działy. Wiadomo zapłacimy mamy większe szanse, że przybędzie ludzi.

Zakończenie.

Uważam, że na chwilę obecną mogę zakończyć ten poradnik. Jeśli będę miał jakieś natchnienie oczywiście zaktualizuje ten poradnik. Na pewno jeszcze potem dopiszę więcej modów. Zauważyłeś jakiś błąd albo niedociągnięcia napisz o tym tutaj, a na pewno to poprawię. Mam nadzieję, że ten TuTek przyda się choćby jednej osobie. W najbliższym czasie mam zamiar napisać jeszcze jeden TuTek i będzie on ze screenami.

Odkrywca
Opublikowano

Oryginalny serwer? CLASSIC 11slot hltv 5on5 only steam, a najlepiej zamiast kupować 2 32slotowe kupić porządne pięć takich, ewentualnie 12slotów 5on5+hltv+admin na spect.

Opublikowano

Oryginalny serwer? CLASSIC 11slot hltv 5on5 only steam, a najlepiej zamiast kupować 2 32slotowe kupić porządne pięć takich, ewentualnie 12slotów 5on5+hltv+admin na spect.

Ma to trochę sensu, ale trzeba wziąć pod uwagę kilka rzeczy.

Reklama w złotych serwach = ~33 zł w losowym miejscu na liście

Więc tak :

1 slot w pakiecie Max na pukawie kosztuje 3.99zł

32 x 3.99 = 127.68zł/msc - Cena serwera 32 slotowego w pakiecie MAX

2 x 127.68 = 255,35zł/msc - Cena 2 serwerów 32 slotowych w pakiecie MAX

12 x 3.99 = 47.88zł/msc - Cena serwera 12 slotowego w pakiecie MAX

5 x 47.88zł = 239,40zł/msc - Cena 5 serwerów po 12 slotów w pakiecie MAX

2 x 33zł = 66zł - Cena reklamy w złotych 2 serwerów po 32 sloty.

5 x 33zł = 165zł - Cena reklamy w złotych 5 serwów po 12 slotów (chociaż w obu przypadkach sloty nie mają znaczenia)

Więc!

255,35zł + 66zł = 321.35zł/msc - Reklama + opłata 2 serwerów 32 sloty.

239,40 + 165zł = 404,40zł/msc - Reklama + opłata 5 serwerów 12 slotów.

Z czego Only Steam o wiele ciężej rozkrecić. A jak się np. postawi COD mod'a to jak się rozkreci go to jakby nie patrząc ludzie kupują premki, wiec częśc kosztów na pewno się zwróci. W przypadku tych 5 serwerów to 404zł na miesiąc byś wydawał i nic by Ci się nie zwracało.

Wydaje mi się, że nigdy nie miałeś serwera, bo jakbyś sobie tak pokalkulował to nie jest to takie sobie postawić serwer CLASSIC. Poza tym nie ma już takiego czegoś jak CLASSIC.

@@Edytuje

lorem ipsum

Po 1 Ja nie pisałem, że to jest robione dla kasy TYLKO DLA TEGO, ŻEBY ZMNIEJSZYĆ KOSZTY UTRZYMANIA.

Po 2 Ja sam tworzę serwery. Robiłem rozmaite. Od TP, przez BF2 po Aim/Awp.

Po 3 Ja mam możliwości i akurat moje serwery robie z pasją, bo mam sponsorowane.

Co do pukawki oczywiście nie trzeba pukawy brać. Są inne hostingi. Jednak za jakość trzeba płacić. To jest chyba wiadome, że pakiet MAX jest lepszy od LITE. Jak by porównywać te lepsze pakiety to mniej, więcej ceny są podobne. Oczywiście nie musisz się ze mna zgadzać.

@@@Łedit

Pukawa to jest tylko przykład. Podmieńcie sobie 3.99zł na dowolną inną liczbę. Chciałem tylko pokazać, że rozkręcenie 5 serwerów jest troche kosztowniejsze niż 2 :P

Opublikowano

Otóż zgaszę, że classici lepiej prezentowały się niż CODmody, więc jedynym serwerem jaki widziałeś jest zapewne cod mod, nie trzeba pakietów max z gównianej pukawki, bez przesady - pamiętaj, że jak ktoś robi coś dla pasji to koszty nie są wyznacznikiem, a takich ludzi mało, niestety w polsce.

jebać steam.

Opublikowano

Pakiet max z.pukawki jest porownywalny z lite z progamers -.- Progamers.serwer 11 slotow okolo 14zl. Pingi 10-25 standardowo. Na pukawce wachaja sie u mnie przy wersji lite od 35-50... Dodam ze normalnie czasami zejdzie mi do 5-7. Classikow jest bardzo malo a wiec na pewno bym gral. Popatrzmy na HJ TP. Co prawda 20 slotow ale i tak strasznie ciezko tam wejsc.

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

• 9 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...