Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Warwick solo top/jungle

Mysiałke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spis treści

1. Buildy jungla/solo top

2. Rozdawanie punktów

3. Jak grac

4. Masterki

5. Runy

6. Spelle

Na wstępie chciałem powiedzieć że Warwickiem gram od niedawna, także mogą być jakieś niedociągnięcia. Wszelkie pomyłki proszę pościć :) Postaram się poprawić.

Jak budować?

Jungla

Na start buty i 3 poty (mamy słabe CC, co utrudni ganki, więc bierzemy buty żeby zabić np. supporta który ich nie ma. Mamy duży sustain z pasywu i Q dlatego nie musimy brać armora)

Po pierwszym powrocie powinniśmy mieć kasę na madredy, które oczywiście kupujemy (jeśli coś nie wyszło i nie ma, po prostu kupujecie co się da. Lepiej wziąć armor niż dmg)

Z madredów budujemy bloodrazory.

Z butów Berserki

Naszym następnym itemem powinien być wits end (w razie mocnych ap) lub mallet w razie ogólnego dużego dmg.

Następnie po kolei budujemy Malleta, Sunfire, Spirit Visage, a na końcu kupujemy BT lub Phantoma wedle upodobań (jako że mamy już bardzo dużo AS, polecam kupić BT - mamy wtedy również dodatkowy life steal)

3006.png3126.png3091.png3022.png3065.png3072.png

Solo top

Budujemy prawie tak samo.

Można jedynie wziąć 2 czerwone i 1 niebieski potek, bo czasem może zabraknąć many na Q (jak mamy agresywną linię i potrzebujemy HP)

Jedyne co możemy zmienić, to kolejność budowania: Spirit Visage budujemy po Madredach, a później BT. Czyli mamy tak:

3006.png3126.png3065.png3072.png3091.png3022.png

2. Rozdawanie punktów

Nie ma co wstawiać tu jakichś screenów, po prostu na początku dajemy Q-W-E, następnie maksujemy Q-W-E :) Zarówno w jungli jak i na solo topie

3. jak gra

Jungla - zaczynamy wilki, prosimy team żeby zadał dmg i dobijamy gdy są z dala od nas (żeby nie podzieliło expa) Jeśli wszystko zrobisz dobrze, masz nadal całe HP.

Następnie idziemy na blue, możemy sobie poradzić bez pulla chociaż też się przyda.

Następnie biegniemy na wraighty-golemy, wtedy mamy smite i prawie całe hp.

Po zrobieniu red od razu biegniemy od razu na topa/bota (zależy który team) żeby wykorzystać slow z buffa.

Gankujemy potem od dołu do góry/od góry do dołu po kolei

Dragona robimy gdy mamy madredy (te zwykłe) i mamy przewagę w ilości żywych graczy (jak jest np. 3v5 i nikogo nie ma na bocie)

Solo top - staramy się tylko farmić. Małe dmg z auto attacków przeciwnika dużo nam nie robi, bo po 3-5 sekundach regeneruje się jeśli bijemy miniony. Także gramy śmiało, ani defensywnie ani ofensywnie.

Podczas ganków możemy liczyć tylko na CC junglera, bo ani nie zeslowujemy ani nie zestunujemy.

Wracamy się tylko jeśli: nie mamy many i hp, zabiliśmy przeciwnika i mamy dużo golda.

W Late/mid game z powodu dużego lifesteala oraz AS możemy często "divować" (chodzi o dive)

4. Masterki

Punkty w masterki dodajemy 21/6/3 (w defense hardiness i resistance, w utility perseverence)

5. Runy

Marki - attack speed

seale - armor

glyph - mr per level

quintessence - attack speed

6. Spelle

Z powodu braku systemu ucieczki przydaje się flash, jednak możemy wziąść ghosta i ignita. Ghost pomoże nam szybko uciec / dogonić i nieźle współgra z passive [E]

Na jungle bierzemy exhausta/ghosta oraz smite. Exhaust lub ghost przyda się do ganków, jednak lepiej wziąć ghosta bo jest wg mnie bardziej przydatny w każdej fazie rozgrywki

Poradnik pod względem kosmetycznym postaram się poprawić jutro jeśli znajdę czas. Błędy w poradniku proszę pisać a je uwzględnię.

BTW to jest mój pierwszy poradnik ale jak coś nie pasuje to piszcie śmiało

Opublikowano

Wymienię na szybko, bo mi się rozpisywać nie chce:

Support może mieć buty, nie wiem czemu napisałeś, że supporta nie ma butów.

Berserki - najgorsze co może być, Tabi / Merkury albo Mobility, aby przed 6 mieć większą mobilność, skoro tak ciężko z gankować.

Co do buildu to chujowy, praktycznie 0 resistów, opierasz się tylko na HP + Life Steal.

Nie widzę powodu, żeby przechodzić z wraithów na golemy, skoro można od razu wraithy > red i gank.

Dragona można zrobić jak mid i bot są pushnięte i z latarnią byś nawet dał rade, poza tym zanim złożysz madredy to wszyscy w 3s będą Cię ściskać.

21/6/3, wut? Z tego co pamiętam na Warwicka 9/21/0 albo 0/21/9.

Quinty - ad, nie wiem po co Ci tyle AS.

Flash + smite / exhaust + smite, ghost nieopłacalny, tak samo na topa, tylko, że zamiast smite'a ignite.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Gość Menesterowy
Opublikowano

Wpierw naucz się grać WW'nem, zanim zrobisz poradnik.

Osobiście w runach idę pod kolejno: M.Pen/Armor/M.Res/HP, na samym początku mam w choyy armora i resistów, nawalam z Q i jeżeli mam dorana, to ~800HP w 2minucie.

Itemy do chrzanu, poprawna kolejność na junglę:

1/ Buty + 3 Poty

2/ Powrót: Mercurki/Tabi + Składamy visage

3/ Kupujemy witsa lub frozen heart (w zależności od przeciwnika)

4/ Frozen mallet dla dmg, życia i slowa nakładanego na wroga przy R'ce

5 i 6/ Survi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...