Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Choke!

Przemo244

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio mam taki problem który występuje na różnych serwerach w CS 1.6

Pamiętam dobrze że był na "Cs-Gra Only Rats", ale wiem że na wielu innych też tak było, a nie powinno być.

Chodzi tu o choke. Mam "net_graph 3", i tam jest:

Ping: Po 50, ale nic nie poradzicie, słaby net.

Loss: zawsze 0

Choke: 7-20

Choke mi skacze, i to tylko w określonym momencie, a dokładnie kiedy się spojrzę na "przestrzeń"

Wiecie jako jest mapa de_rats, i wtedy, gdy się patrzę na podłogę, lub w ścianę, za którą nikogo niema, to jest spoko.

80FPS, i choke 0. Ale jak się tam na lodówce lub półce, spojrzę na tą całą mapę, to mam około 30 FPS, a choke to zależy na jaką odległość się patrzę, jak na największym widoku z możliwych to choke po ok. 20.

Choke często jest nawet na de_dust2, a szczególnie jak jest dużo osób na serwerze i wiele pluginów, (Pro CoD bodajże)

I jest źle, bo wtedy tylko 30FPS, i celownik powoli się pomniejsza, a co za tym idzie: Duży recoil.

Nawet wtedy seriami jak strzelam to muszę długo czekać na pomniejszanie się celownika, a zanim ten celownik się pomniejszy to już ktoś zdąży mnie zabić.

I zazwyczaj jak jest choke to mam wrażenie że pociski jakoś nie wchodzą.

Mógłby ktoś napisać mi co to jest choke, od czego zależy, jakie są jego skutki i jak go zmniejszyć?

I podajcie jakieś zaawansowane configi z ustawieniami internetowymi (rate) i jakimiś które mają wpływ na strzelanie.

Internet to neostrada 2Mb/s, ale ping po ok. 50 (mam od sąsiadów drogą bezprzewodową i dlatego)

Oto sprzęt:

CPU: AMD Athlon 2000+ / 2.0Ghz

GPU: ATI Radeon 9250 / 128MB

RAM: 1GB

Monitor: Jakiś stary Philips 16ms 75hz / 1280x1024

A co do konfiguracji itp. to za pomocą programu HLToolZ ustawiłem sobie wszystko na "High FPS", więc do ustawień CS'a to się nie czepiajcie.

A w ustawieniach karty graficznej to samo, mam wszystko na "max performance", a synchronizacja pionowa jest OFF.

dedust20033f.png

Madafaka!

Opublikowano

Nie korzystaj z tego Hl-Toolza bo to jedno wielkie gówno, kompa nie masz za wspaniałego tak jak ja, lecz jedynie co Ci zostaje to grać na zwykłym FFA/TP z małą ilością pluginów, do tego możesz sformatować kompa lub wyczyścić CCleanerem, zmienić rozdziałke w csie na mniejszą, ustaw na maksymalne Hz w monitorze, czyli 75 w twoim przypadku, a duże choke jest spowodowane nieprawidłowymi ratami względem siebie tj. np. rate do cl_updaterate, jak chcesz to masz jeszcze takie coś : "Choke procent danych jakie serwer, albo klient powstrzymuje przed wysłaniem, bo nie pozwalają mu na to ustawione parametry. Po prostu przekroczone zostały możliwości łącza na przesył danych." W ustawieniach karty graficznej nie musisz zmieniać wszystkiego na maksymalna wydajność, bo nie ma takiej potrzeby, oprócz odświeżania pionowego. Dodam że ja na takim sprzęcie wyciągam 99-100 fpsów, chyba że grubsza akcja to spada do 80 i choke rośnie do 30-50, ale się tym nie przejmuje bo tego nie widze (net_graph 0), Tobie też radzę to wyłączyć, bo to nie potrzebnie dekoncentruje.

Mój sprzęt :

procek intel pentium 4 2.8 ghz

ram 512 mb

grafa radeon 9200 SE

monitor stary CRT 85 hz 1024x768, ale w csie mam wymuszana 100 hz

Prawidłowe raty to :

cl_updaterate "101"

cl_cmdrate "101"

cl_rate "20000"

ex_interp "0.01"

rate "25000"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...