Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który lay ładniejszy/lepszy? Oceńcie

danielhinz

Który lepszy?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który lepszy?

• 1
      6
    • 2
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam razem z kumplem chcemy otworzyć pewną grupę The 29's która będzie się zajmować grafiką kodowaniem itp. Stworzyliśmy dwa laye jeden ja drugi on. Chcemy was poprosić o to abyście wybrali który według was jest ładniejszy. Ten który wygra będzie zakodowany i używany przez pierwsze parę tygodni. Główny szablon który będzie naszym oficjalnym jest dopiero planowany. A te 2 były robione na szybko. Zapraszam do oceniania.

1.

Ten jest zrobiony przeze mnie

2.

by: mlody1994

Opublikowano

Bogatszy w grafikę jest layot 2, lecz z tego co widzę to lepszy układ ma layot 1.

Layot pierwszy jest zbyt moim zdaniem czarny. Moim zdaniem jakby ten tekst miał taki sam kolor jak napis facebook i jeszcze jakieś obrazki spokojnie wygrałby 1/

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Bogatszy w grafikę jest layot 2, lecz z tego co widzę to lepszy układ ma layot 1.

Layot pierwszy jest zbyt moim zdaniem czarny. Moim zdaniem jakby ten tekst miał taki sam kolor jak napis facebook i jeszcze jakieś obrazki spokojnie wygrałby 1/

Kolory oczywiście można w każdej chwili zmienić. A grafik nie ma dużo bo chciałem zrobić jak najprostszy i czytelny układ. A nie pierdyliard zdjęć animacji i jeszcze wie czego.

Opublikowano

Ten drugi jest bardziej żywy i czytelny, natomiast w tym pierwszym jest zachowany minimalizm. Wydaje mi się, że strona do takiego czegoś powinna być dobrze zaplanowana, gdzie są informacje, precyzyjnie zbudowana nawigacja. Jak dla mnie wygrywa nr 2.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Drugi zdecydowanie lepszy.

W pierwszym mało co widać, za mało różnic kolorów.

W drugim niebieski paseczek połączyć z menu i będzie git ;)

Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza

Albert Einstein

Opublikowano

Widać, że oboje nie macie wielkiego doświadczenia jeżeli chodzi o layouty, więc nie wiem, czy uda wam się rozkręcić ten interes. Mimo to zawsze warto spróbować, ale zanim podejmiecie taką działalność proponuję jeszcze trochę się poduczyć. Na rynku są takie firmy i osoby prywatne zajmujące się grafiką+ kodowaniem, które poprzez stronę domowa aż wywołują wielkie wow, tym samym zachęcając potencjalnego kupca do skorzystania z ich usług.

Tutaj niestety nie ma żadnego wow.

Ok, zacznę od oceny Layoutu 1:

• Identyfikacja wizualna, jak najbardziej na plus. Logotyp jest skromny, ale zarazem charakterystyczny, znajduję się w dobrym miejscu, według mnie nic nie trzeba do niego dodawać.
  • Nawigacja jak dla nie za skromna i za mało rozbudowana. Nie piszemy Galeria tylko Portfolio. To po pierwsze. Widać, że chyba ty zajmujesz się bardziej kodowaniem bo zrobiłeś szablon, który wymaga minimalnej ilości grafiki i skryptów.
  • Stopka, nie robi się takich stopek bo wygląda to nieestetycznie. Już lepiej rozciągnąć ją na całą szerokość strony ewentualnie usunąć "kolor" pod copyrightem i zostawić sam napis.
  • Szablon ogólnie w małym stopniu nawiązuję do działalności, którą chcecie się zając. Jest mało tematyczny, zbyt skromny, i "mówiący" moje prace są takie, jak ten szablon, niczego więcej nie oczekujcie!

Layout nr 2:

• Nie czaje jednej rzeczy. Czemu raz napisy są po polsku, a raz po ang? Dziwnie to wygląda i tak się nie robi. Jeżeli chcecie również współpracować z obcokrajowcami to polecam umieszczenie dwóch nazw (polskojęzycznej i np ang) w jednej linii np: Galeria/Gallery.
  • Logotyp jest ok, chociaż według mnie jest za mały. Jest prawie wielkości fontu w nawigacji, wygląda to dziwnie. Pamiętajcie, że identyfikacja wizualna to wasza wizytówka. Musi być koniecznie dobrze widoczna.
  • Foty w nawigacji zmniejszyłabym o kilka pixeli.
  • Kolorystyka byłaby ok, gdyby nie zbyt duża przeważająca ilość szarości. Teraz bardzo modne jest łączenie kolorów pastelowych z szarością, ale w tym Layu jest to dziwnie rozmieszczone. Góra szablonu jest ładnie oprawiona w kolorystykę natomiast dół już jest jej całkowicie pozbawiony.
  • Slider jest dużo za duży. Zajmuje prawie całą stronę. Niestety ale slidery, czyli elementy flash nie mogą być zbyt wielkie bo u osób ze słabszym netem po prostu zalagują wszystko. Slider powinien być mniejszy, a prezentacja prac większa. W końcu, kiedy ktoś wchodzi na taką stronę, musi mieć już jak na dłoni pokazane umiejętności osoby/firmy, by móc się zainteresować i dalej przeglądać stronę.
  • Layout jest za szeroki. Standardowa szerokość layoutu to 980 px z tego względu, że to najczęstsze i przede wszystkim najmniejsze wymiary monitora. Obszar przeglądany, czyli ta środkowa część a tym Layoucie ma 1063px. Osoby z mniejszym monitorem, czy korzystające z tabletu będą musiały bawić się suwakami, by móc obejrzeć wasza stronę. Kilka elementów wychodzi poza ten obszar, jak np searchbar oraz stopka.

To tyle. Uważam, że chyba jeszcze trochę dla was za wcześnie ;-)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...