Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jazda

Vassopent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Koło domu stoi maluszek na chodzie, wszystko jeździ i w ogóle chciałbym nauczyć się jeździć samochodem.

I tu mam kilka próśb , czy mógłby mi ktoś napisać wgl. od czego zacząć ? jestem kompletnie zielony ^^ , jak zmieniać biegi, kiedy zmieniać, sam kiedyś próbowałem to gdy przycisnąłem sprzęgło i zanim wrzucić 1 to wrzuciłem 3 -_-.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Wsiadasz.

Odpalasz

Wciskasz sprzeglo, wbijasz pierwszy bieg

Dodajesz z deka gazu

Powolutku puszczasz sprzeglo

Procedura startu na pewno za pierwszym razem Tobie sie nie uda. Musisz troche pocwiczyc...

No ok, rozpedziles sie do tych 10-15km/h

Puszczasz gaz, wciskasz sprzeglo, zmieniasz bieg na drugi i gaz...

Ot tak w skrocie..

Najlepiej gdyby ktos Cie nauczyl (tata, mama, brat, kolega) W praktyce lepiej sie nauczyc...

Opublikowano

Ja może nie kieruję ale podpatruję jak to mój tata czy dziadek jeździ :) Zanim odpalisz to najpierw dajesz sprzęgło. Odpalasz. Trzymając sprzęgło dajesz wsteczny by wyjechać z parkingu. Trzymasz sprzęgło i wrzucasz jedyneczkę Puszczasz sprzęgło i gaz. Gdy stajesz przed skrzyżowaniem to pamiętaj by dać sprzęgło by nie zgasł samochód bo mi pare razy tak się zdarzyło i musiałem od nowa odpalać xD. musisz wyczuć kiedy zmienić bieg. Jeżeli masz taką możliwość naucz się tylko jeździć na automacie a potem zmieniać biegi na manualu. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak ale zmieniając bieg nie będziesz się gapił na licznik obrotów. Wystarczy że wsłuchasz się w pracę silnika. Jeżeli silnik już głośno pracuje to zmieniasz bieg.

Opublikowano

Już kilka razy próbowałem się za to wziąć, jedynie ruszałem i dość mi to wychodziło , ani razu go nie zdusiłem ani nie zgasł, jedynie nie mogę jednego rozkminić, jak wszyscy przy zmianie biegów nie patrzą na rewalkę... ja nie mogę rozkminić tego że zanim 2 to wrzucę 4 albo zanim 1 to wrzuce 3...

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

@Up

Od tego jest licznik obrotów ;)

Nie każdy samochód ma licznik obrotów ?...

Jak można nie umieć jeździć samochodem, jest łatwiej niż z jazdą na rowerze...

ile masz lat tak wgl.

Opublikowano

Nie każdy samochód ma licznik obrotów ?...

Jak można nie umieć jeździć samochodem, jest łatwiej niż z jazdą na rowerze...

ile masz lat tak wgl.

Nie każdy ma licznik obrotów? W jakich ty czasach żyjesz? Samochody z lat 60 mają.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Prawie 15 , " jak można nie umieć jeździć samochodem " - no normalnie... nie interesowałem się motoryzacją aż do tej pory i teraz jest mi trudno ;/

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Myślę że się nauczę, już poprosiłem tate, póki co nie mogę rozkminić dlaczego wszyscy nie patrzą na rewalek jak zmieniają biegi, i czemu zanim np 1 to nie wrzucają 3 itd. dlaczego przy hamowaniu trzeba redukować na niższy bieg,,, może się nauczę.

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Jezeli nie zredukujesz biegu to samochod Ci zgasnie :). Nie patrza na "lewarek" bo znaja to na pamiec. Wrzucaja biegi po kolei aby silnik nie zgasl. Szybko zwiezle i nie zrozumiale :D

Specjalista
Opublikowano

dlaczego przy hamowaniu trzeba redukować na niższy bieg,,,

Samochód traci na prędkości i dlatego trzeba zmienić na niższy bieg, a nie czwórką wjeżdzać na skrzyżowania i jechać przez nie 5km/h.

1365526782-U231645.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...