Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ashe - Lodowa Łuczniczka

Arcil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, we stępie chciałbym napisać, że jest to mój pierwszy poradnik dotyczący LoLa, chciałbym wam pokazać i opisać sylwetkę Ashe - Lodowej Łuczniczki. Build jest taki, jakiego ja używam, także nie każdy musi się z nim zgadzać. No to zaczynamy

:)

Ashe jest wysoko użytecznym, defensywnym AD Carry. Umiejętności Volley można używać do dobrego harrasowania przeciwników na linii, jest to także niesamowicie silny skill w połączeniu ze skillem Frost Shot. Hawkshot może nam pomóc, sprawdzając nim, czy przeciwnicy robią Barona lub Smoka, ale także może nam posłużyć do sprawdzania, czy np. w danych krzakach znajdują się aktualnie przeciwnicy. Jej Ultimate, a mianowicie Enchanted Crystal Arrow jest jednym z lepszych skilli do inicjowania teamfightów.

Kontry:

Kog'Maw: harrasuje, szalenie trudno wytrzymać z nim na linii, jest bardzo trudną do pokonania postacią nawet przez farmienie pod wieżą.

Urgot: ma różne możliwości harrasu i łatwo może nas zabić, bardzo ciężko przy nim farmić.

Masteries:

Ja polecam 21/0/9, standardowe zwiększenie many oraz AD

beztytuujjz.png

Wygenerowane za pomocą Masteries Calculator z solomid.net

Runy:

mark4.png9x Greater Mark of Strength

seal1.png 9x Greater Seal of Resilience

glyph4.png3x Greater Glyph of Clarity

glyph3.png 6x Greater Glyph of Warding

quint1.png 1x Greater Quintessence of Strength

quint3.png 2x Greater Quintessence of Swiftness

Dlaczego tak?

11 AD - łatwiejsze lasthity

13 Armor - niezbędne na linii

9 Magic Resist - przydatne i na linii, i w całej grze

5 Mana Regen na level - mam pewne kłopoty z maną, w późniejszych fazach gry są prawie nieustające walki, więc podoba mi się trochę Mana Regenu

3% Prędkości Ruchu - czasem przydatne zarówno do uciekania, jak i do gonienia

Kolejność maxowania skilli:

beztytuuack.png

Summoner Spells:

heal.pngflash.png

Na AD Carry zawsze biorę heal + flash, myślę, że nie muszę tłumaczyć dlaczego wybieram te spelle.

Item Build:

Start:

dorans-blade.png (jeżeli mamy sustain, np. Soraka, Alistar, Taric, Sona)

boots-of-speed.pnghealth-potion3.png (gdy nie mamy sustaina, np. Janna, Blitz, Nunu)

Doran jest czasami przydatny, nawet jeśli nie mamy utrzymującego na sustaina, gdyż zwiększa obrażenia krytyczne na 1 levelu i możemy też zdobyć wczesną przewagę, gdyż możemy zajmować się harrasowaniem przeciwnika z dodatkowym 3% lifesteala.

Early Game:

bf-sword.pngberserkers-greaves.png opcjonalnie vampiric-scepter.png

Standardowe buty na AD Carry, BF Sword, zwiększający nam damage, oraz opcjonalnie Vampiric Scepter dający nam lifesteala, pomaga nam utrzymać się na linii.

Mid Game:

infinity-edge.png + phantom-dancer.png lub last-whisper.png

Standardowo zaczynamy od Infinity Edge, a potem wybieramy sytuacyjnie.

phantom-dancer.png Daje nam attack speeda oraz kryty, co jest przydatne

last-whisper.png Pomaga nam, gdy przeciwnicy mają armor

zeal.png + last-whisper.png Jeśli postanowiłeś zacząć z Phantom Dancerem, ale dopiero po kupieniu zeala zauważyłeś, że przeciwnicy mają armor.

Końcowy Build:

infinity-edge.pngphantom-dancer.pnglast-whisper.pngthe-bloodthirster.pngberserkers-greaves.pngquicksilver-sash.pnglub guardian-angel.png

Optymalny końcowy build dla AD Carry, perfekcyjny balans, jest offense i defense :P

Gra

Early Game:

Możemy spróbować burstować, albo zrobić invade w jungli przeciwników. 2 buffy to zawsze więcej niż jeden

:)

Graj agresywnie na pierwszych poziomach, jeśli możesz. Pamiętaj, kiedy damage skilla Volley spada, wtedy zaczynaj farmić.

Jeśli trafisz przeciwnika w taki sposób 6 razy, możesz poprosić junglera o ganka, gdyż może to wtedy być łatwy kill dla waszej drużyny.

Mid Game:

Większość AD Carry może być od ciebie w tym momencie silniejszymi, więc należy być ostrożnym, gdy np. robicia dragona. Pamiętaj o sprawdzaniu różnych miejsc Hawkshotem, oraz farm, farm, farm! :P

Late Game:

W tej fazie gry Ashe staje się potworem, bo dobre ulti może przeważyć szalę zwycięstwa na naszą stronę. Pamiętaj o rozważnym używaniu Hawkshota. Nie bój się w Late Game, ponieważ Ashe jest jednym z najsilniejszych AD Carry w tej fazie gry, jej 35% slowa z Volleya bardzo się przydaje.

Team Fighty:

Pamiętaj, ty jesteś tym, który stoi z tyłu, puszcza Volleye i autoattackuje

xD

Ulti Ashe jest bardzo przydatne do inicjowania teamfightów, więc pamiętaj o tym.

Hawkshot przydaje się, gdy np. jakiś przeciwnik przeżyje teamfight i ucieknie. Pamiętajcie również o tym.

Z czasem dodam brakujące rzeczy, zapraszam do komentowania

:D

37496916.png

Opublikowano

@up

napisał że stopniowo będzie dodawać .

narazie bardzo fajnie ale skille lepiej wziąć flash i ignite jeżeli umiesz grać ad carry .

beznazwy1_xhxwqaw.jpg

Opublikowano

mhm... Widzę, że ubogo narazie :)

"

Umiejętności Volley można używać do dobrego harrasowania przeciwników na linii, jest to także niesamowicie silny skill w połączeniu ze skillem Frost Shot."

To te umiejętności się kulminują i dostajemy zamiast 35% slowa to 50% jak włączymy Frost Shota czy jak, bo nie wiem :)

Zamiast Flasha preferuję Ghosta.

"Nie bój się w Late Game, ponieważ Ashe jest jednym z najsilniejszych AD Carry w tej fazie gry"

Tak, ashe jest dobra w late. Co rozumiesz przez "nie bój się" ? Jeżeli to ,że masz iść sam na wrogich championów to się mylisz. Taki Taric albo WW cie zestunuje i po tobie w praktycznie sekunde.

Ashe to papier.

Czekam na resztę

Opublikowano

Pograj więcej, a dopiero potem rób "poradniki", 0/10.

O, teraz mogę dać 2/10.

A teraz mogę powiedzieć, żebyś wypierdalał z RIP'ami.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Hmm...Według mnie brak blooda po phantomie troche boli ,bo nie masz vampirica.Przed berserkerami kupujesz 2 dorany ,a po berserkach dopiero B.F Sword - tak najlepiej :)

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

HAHAHA

"jest to mój pierwszy poradnik dotyczący LoLa"

http://www.solomid.net/guides.php?g=17118

DOBRE

@EDIT DOBRE DOSTAŁEM 5% za wykrycie perfidnie skopiowanego poradnika A ZA CO ? ZA "SPAM"

Tylko pogratulować moderacji tego działu, nie dość, że jeden przyznaje się do trollowania rankedów (bo "east to gówno"), to kolejni dają warny za nic, już się nawet nie wypowiadam o tym jakie mają doświadczenie związane z grą.

Temat już powinien być w koszu.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

co do spelli polecam blysk i teleport.Z teleportem mozna robic fajne rzeczy ashe np. Jestesmy na respie i bija nam tower'a walimy ulti i teleport na wierze, minionki padaja i zacznie bic wrogiego championa a my w tym czasie jestesmy pod wierza i cisniemy go naszym arsenalem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...