Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Tworzenie profesjonalnego serwera minecraft cz.1 (Wprowadzenie)

Gib3l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak witam wszystkich serdecznie. Na początek pogadam trochę o organizacyjnych sprawach. Bez owijania w bawełne od razu zaczniemy!. Witam wszystkich serdecznie, nazywam się Rafał na mpcforum "Gib3l" i opowiem wam nieco o tworzeniu jakby to tak można powiedzieć "profesjonalnego serwera minecraft".

Seria tutorialu będzie uświadamiać, że każdy może zrobić serwer minecraft! Słabszy czy gorszy. Otóż części tutoriała będzie bodajże 4, chociaż jeżeli będziecie potrzebowali więcej pomocy to naturalnie stworze nowe części. Jak każdy człowiek, który posiada wiedzie, którą chce przekazać tym ludzią co jej nie posiadają, pamiętajcie nawet on się może pomylić.

Więc w wypadku gdybyście zauważyli jakiś błąd od razu PW do mnie (nie w temacie) i już poprawiam. Ta część tzw. "kursu" będzie porostu wstępna. Czyli jakbyście przyszli na pierwszą lekcję (organizacyjną) to też wychowaca wy gadał sprawy organizacyjne. Ale to chyba jasne i każdy wie oco chodzi. Ok no to co by tu więcej gadać, to by było na tyle i tak więcej wyniesiecie z tutoriali niż z organizacji;).

1. Poco mi serwer minecraft?

Tworzenie serwera minecraft wcale nie jest takie proste. To się zepsuje plugin, ktoś z teamu odejdzie, kończy się czas serwera itp.

Chociaż na chłopski mózg własny serwer przynośi wiele korzyści i radości. Może ktoś kupi jakąś range za sms bądź dostęp do ftp czy coś w tym stylu. Można wspólnie budować mape z kolegami, tego jest multum ale nie oto tutaj chodzi. A więc pytanie "Poco mi serwer minecraft" uważam za rozwiązane.

2. Jak zrobić serwer minecraft?

Tego możecie narazie nie wiedzieć chociaż podam wam w skrócie co i jak. Na początek kupuje się dedyka lub vps'a z wybranej serwerowni. Chociaż nie trzeba z serwerowni, można kupić własnego plasterka lecz jest to długa, długa historia... Gdy już będziemy posiadać serwer jest to już połowa sukcesu. Teraz pozostało nam wgrać pliki przez ftp ((ang.) File Transfer Protocol).

Brawo serwer postawiony można grać już na własnym serwerze.

(To jest skrócona wersja, dokładniej wszystko krok po kroku dowiecie się w bodajże części 1)

3. Skąd mam zamówić, zakupić serwer?

To jest już zupełnie proste. Jak na każdej serwerowni resejtrujesz się, wybierasz typ serwera, klikasz zamawiam i wykonujesz przelew bankowy czy tam sms. Ogółem wszyscy polecają przelew bankowy bo wychodzi o wiele taniej. Dla przykładu dajmy tak:

Gdy wyślemy sms za 10zł otrzymamy np. 4zł na portfel hostingu serwerów, lecz gdy zrobimy przelew o tej samej kwocie otrzymamy 7 zł na portfel hostingu serwerów. I jak widać chyba już tą dużą różnice, co nie ?

Poniżej pokażę wam hostingi serwerów, na których można zakupic serwer minecraft i nie tylko

1. MineServ.eu

2. CraftServe.pl

3. Ownserver.pl

4. Fiberhost.pl

5. yCraft.pl

Powyżej wymienione hostingi moim zdaniem są najbardziej zaufane oraz opłacalne

;). No to by było na tyle w sprawie podpunktu 3.

4. Kiedy będą się pojawiać następne tutoriale?

Jak każdy wie zaczął się rok szkolny ( trolololo ;d ) i każdy poza noł lajfami nie ma tyle czasu na komputer co w wakacje. Więc tutoriale będą się pojawiały co jakiś czas, reguralnie, ponieważ ja nie jestem roobt i nie napiszę dla was tutoriala w 10 minut i wsio. Ja też mam lekcje, nauke trzeba się przed sprawdzianem pouczyć. No ale co z resztą będę tłumaczył każdy raczej wie jak to jest. Jeżeli wytrwałeś do końca tego króciutkiego wprowadzenia to gratuluję. Przypominam, iż tutorial jest dla zupełne zielonych co dopiero zaczynają z tym zabawę!. No i to by było na tyle, pozdrawiam wszystkich serdecznie Gib3l!

Jeżeli byłaby możliwość to prosiłbym o zdjęcie mi tych 5%, jeżeli nie przepraszam za utrudnienia.

Opublikowano

było już pełno takich poradnikow.

Nieprzydatne.

Jeżeli nie przydatne, proszę o zamknięcie. Chociaż zauważ, że 70% takich tutoriali jest nabazgranych jak popadnie =,=. Ja startam się tym zielonym pokazać świat w jak najprostszy sposób. No to niech mod zadecyduje czy to zamknąć czy nie ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...