Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Odblokowanie portów nie działa

mieciu0077

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem.

Chciałem postawić serwer no-hamachi więc odblokowałem porty jak pokazuje większość tutoriali, również poza forum.

ss:

3nglhw.jpg

ne2whv.jpg

Ale mimo to nie działa :(

Resetowałem router, zmieniałem swoje ip wewnętrzne, nadal nie działa.

Proszę o pomoc.

mieciu0077

1351969276-U240495.png

Opublikowano

Dodałem, nadal nie działa.

Z tego co czytałem, to w konfiguracji serwera wpisuję wewnętrzne ip (192.168.1.100) a łącze się zewnętrznym (193.19.165.68) i nie działa :(

Mam tak:

1347561270-U240495.png

Odświeżam

1351969276-U240495.png

Opublikowano

serwer stawiany na komputerze zawsze działa na lokalnym IP i właśnie na niego należy konfigurować serwer czyli 127.0.0.1 , dla połączeń z tego komputera to tez adres IP 192.168.1.100, na którykolwiek ty się połączysz z tego komputera będzie działać

na routerze przeprowadza sie portfrowarding na komputer na którym jest serwer 192.168.1.100 , klient łączy sie dopiero na adres jaki ma router i przekierowywany jest na właściwy komputer w sieci

router poza tym powinien mieć włączone : upnp i koniecznie NAT, przy ustawianiu najlepiej wyłączyć zaporę sieciowa albo innego typu firewalle jakie posiada router w sobie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Wpisz zewnetrzny, bo chcesz aby serwer byl widziany poza siecia lokalna. On pisze co masz zrobic w konfiguracji rutera zeby serwer byl widoczny zewnetrznie.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

serwer ustawia TYLKO na 127.0.0.1 albo 192.168.1.100, nigdy dla komputera z IP nieroutowalnym nie ustawia się adresów zewnętrznych. to router ma wskazać położenie serwera a nie serwer je określać , on jest w jednym i stałym miejscu na komputerze który nie ma bezpośredniego dostępu do internetu ( adres nieroutowalny za nat )

p.s. nie wiem po co i do czego w konfiguracji wpisuje sie te adresy serwera

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Wystartowal na zewnetrznym, moze nie wpisuj w ogole zadnego ip (serwer wystartuje) i skonfiguruj ruter, potem jeszcze raz odpal serwer i zobacz czy jest widziany zewnetrznie.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Z wewnętrznym = działa tylko na wewnętrznym

Z lokalnym (127.0.0.1) = działa tylko na lokalnym

Z zewnętrznym = w ogóle nie uruchamia się

Bez wpisanego IP = działa na wewnętrznym, lokalnym i hamachi (lol)

Tak bez wpisanego IP:

45117678.png

1351969276-U240495.png

Opublikowano

czyli jak rozumiem na kompie ci działa serwer znaczy sie gra łaczy sie do niego po wewnetrznych ip a nie łaczy na zewnetrzny ? łaczenie do serwera na routowalne ip sprawdza sie z innego komputera a konfiguruje sie to tylko w routerze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie mam innego komputera + jak podłączę się do gniazda (bez routera) to jest zły adres mac i się nie połączy z netem (tak mam ustawione w centrali netu na osiedlu)

1351969276-U240495.png

Opublikowano

to po co zakładasz serwer ? by grali inni , niech ci sprawdzą czy działa i czy właściwie ustawiłeś router

p.s. MAC w kompie zmienia się na dowolny w kilka sekund

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...