Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Photoshop 7.0

Paradisia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

W tym poradniku opiszę Wam program Adobe Photoshop 7.0 CE. Opisuję tę wersję programu ponieważ nie posiadam innej.

Każda wersja programu jest do siebie podobna tylko różni się niektórymi funkcjami.

Przejdźmy do tut'a:

1347219272-U621182.png

Photoshop jak już pewnie wiecie jest to jeden z najlepszych programów graficznych dostępny na rynku.

Tego programu przeważnie używają profesjonalni graficy bądź także amatorzy którzy chcą nauczyć się czegoś nowego i mieć możliwość używania nieograniczonej ilości funkcji tego programu.

1347219061-U621182.png

W 1987 r. Thomas Knoll używając swojego komputera, rozpoczął pisanie programu służącego do wyświetlania obrazów w skali szarości na monitorze monochromatycznym (będącym w stanie wyświetlić tylko dwa kolory: czarny i biały).

W 1988 r. Thomas przerwał naukę na pół roku, by wspólnie z bratem rozwijać program, którego nazwa znowu uległa zmianie na ImagePro.

Obył podróż do siedzib dwóch dużych korporacji: Adobe Systems oraz Microsoftu. Tak narodziła się pierwsza wersja programu. Następnie została ona rozwijana i rozwijana. Do dzisiaj powstają coraz nowsze wersje tego programu.

1347220389-U621182.png

Photoshop oferuje nam bardzo wiele funkcji. Są nimi np.:

1347281439-U621182.png

1-Zaznaczenie prostokątne- Możemy zaznaczyć coś na danym obrazków w prostokąt. Wielkość tego prostokąta jest zależna od nas.

2-Przesunięcie- Mamy możliwość przesunięcia np. wpisanego tekstu, narysowanego obrazku w taki punkt gdzie chcemy.

3-Lasso-Również jak w przypadku zaznaczenia prostokątnego tutaj mamy możliwość zaznaczyć jakby lassem to co chcemy na obrazku.

4-Różdżka- Tutaj mamy do czynienia z bardzo fajną funkcją. Możemy wycinać dane obrazki z całego naszego obraza np. buty z nóg.

5-Kadrowanie- Szczerze mówiąc ta funkcja nie jest szczególnie potrzebna. Kadrujemy nią obraz.

6-Odcięcie- Jak sama nazwa wskazuje możemy odcinać coś od naszego obrazka.

7-Pędzel korygujący- Tutaj mamy do czynieniem z bardzo fajną funkcję. Możemy za pomocą niej skorygować niepotrzebne elementy grafiki np. jakieś pryszcze czy coś takiego :)

8-Pędzel- Jak sama nazwa wskazuje możemy nim malować.

9-Stempel- Możemy za pomocą tej funkcji robić różne stemple.

10-Pędzel stylowy- To jest inna wersja zwykłego pędzla. Ona troszkę inaczej maluje niż jej poprzednik.

11-Gumka- Wiadomo do czego.

12-Wiadro z farbą- Możemy wypełniać dany obszar naszym dowolnym kolorem

13-Rozmycie- Możemy rozmyć nasz obraz.

14-Rozjaśnienie-Możemy rozjaśnić dany obszar grafiki.

15-Zaznaczenie ścieżki- Moim zdaniem to jest nie potrzebna funkcja w programie, ale po nazwie możecie się dowiedzieć o co chodzi

15-Możemy zaznaczyć na naszej graficy w jakim punkcie chcemy coś napisać.

16-Pióro- Sama nazwa wskazuje.

17-Kształt własny- Dzięki tej funkcji do naszego obrazu możemy wprowadzać różne kształty itp.

18-Adnotacje- Wiadomo o co chodzi.

18-Kroplomierz- Możemy dowiedzieć się dzięki tej funkcji jaki mamy dokładny kolor w danym obszarze grafiki.

19-Rączka- Moim zdaniem nie potrzebne, ale tym możemy sobie ustawić obraz na naszym okienku.

20-Lupa- Można oddalić bądź przybliżyć grafikę.

21-Wybieranie koloru- Tutaj możemy ustawić kolor jakim np. pędzel będzie prosperował.

22-Zmienia warstwy.

23-Ustala nam tryb tego programu np. pełno ekranowy itp.

24-Można przejść do ImageReady.

1347282989-U621182.png

1. W tym okienku możemy ustalić styl, próbki i kolor danej części obrazu/tekstu

2.Tutaj bawimy się z warstwami.

3. Informacje i nawigator.

4. Tutaj wyświetla nam co zrobiliśmy po koli w tym programie.

1347283204-U621182.png

Wymieniłem teraz podstawowe i zarazem najważniejsze funkcje tego programu lecz jest ich jeszcze trochę.

Czym nowsza wersja programu tym więcej funkcji on oferuję.

1347306003-U621182.png

Niestety Photoshop jest płatny. Każda nowsza wersja jest droższa i za dodatkowe ,,Bajery" trzeba niestety płacić.

To nie jest program dla ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy o Photoshopie, a więc czym więcej poświęcisz w naukę robienia grafiki tym lepszą będziesz ją robił.

Moim zdaniem w Photoshopie trudno wstawić inny obrazek do własnej grafiki w wybrane miejsce. Jest to zdecydowanie za trudne co do wersji 7.0.

Photoshop ogólnie nie posiada wiele wad ponieważ jest to najbardziej profesjonalny program graficzny na całym świecie.

Photoshop oferuję bardzo dużo przeróżnych funkcji, także praktycznie z niczego możemy zrobić wielkie dzieło artystyczne.

Ucząc się robienia grafiki właśnie w tym programie i opanowanie robienia tej grafiki przyczynia to, iż mamy możliwość dołączenia do różnego typu firm jako np. grafik do robienia stron, gier itp.

Jak już wspominałem w tym poradniku Photoshop jest jednym z najlepszych programów do robienia grafiki na całym świecie.

1347374970-U621182.png

Może słyszeliście też o projekcie nad którym Bert pracował przez ostatnie cztery lata? Stworzył On przy pomocy PS, wysoką na ponad 1.5m i długą na 7,6m panoramę Times Square. Spłaszczony plik zajmował grubo ponad 6GB i składał się z około 3000 pojedynczych plików Photoshopa oraz Illustratora. Najciekawszą informacją, którą zdradziłem już w temacie, jest ilość warstw w pliku psd. A było ich ponad 500 000! Jeśli przypadkiem będziecie na Florydzie, koniecznie zajrzyjcie do Orlando, gdzie na przełomie marca i kwietnia odbywać się będzie konferencja Photoshop World. Na jednym ze stanowisk wystawiona będzie duża fotka Berta

(źródło:http://fotowiesci.pl/tag/photoshopa/)

1347792587-U621182.png

Poradniki przede wszystkim znajdziecie na naszym forum w dziele FanART, a dokładnie tutaj:

http://www.mpcforum.pl/forum/365-adobe-photoshop/

Ja osobiście polecam video poradniki. Możecie oczywiście znaleźć je na serwisie YouTube.

Ale podam linki do kilka naprawdę fajnych video poradników :)

https://www.youtube.com/watch?v=B3bqlt_CS1Y

https://www.youtube.com/watch?v=0wfB2OYcO3I

https://www.youtube.com/watch?v=En5cwENu8Ew

https://www.youtube.com/watch?v=SOPCsaQfGo4

https://www.youtube.com/watch?v=lLZ6R3vc54A

Jest ich na prawdę bardzo dużo, a więc nie będę wszystkich tutaj wstawiał ;-)

Są również dostępne poradniki ,,Pisemne" w formie książek bądź różnych artykułów.

Te wszystkie poradniki dotyczą zupełnie czegoś innego ponieważ przeważnie w poradniku jest umieszczone informacje jak coś zrobić np. sygnaturę itp.

1347220081-U621182.png

Program niestety nie jest darmowy, ale jest wersja trial (próbna) tego programu na jakiś czas. Jeżeli spodobałby Ci się możesz zakupić ten program w pełnej wersji.

Tutaj można pobrać wersję trial:

http://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop&loc=en_gb

Strona producenta więc nie dodaję skanu.

1347793300-U621182.png

http://scr.hu/3j4/lwsjc

Wiem, że weryfikacja jest zupełnie niepotrzebna, ale chcę pokazać, iż sam robiłem całą grafikę do photoshopa, jak i namęczyłem się nad napisaniem poradnika.

Zakaz rozpowszechniania poradnika bez mojej zgody. Grafika do poradnika, jak i cały tekst bez ciekawostek został wykonany przez mnie.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

To jest Photoshop 7.0 CE, a nie CS. Dziękuję oczywiście za krytykę, ale z biegiem czasu poradnik będzie dostawał fajne korekty ;-)

Edit- Poprawione funkcje programu.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Dodane zostały + i - programu Photoshop. Mam nadzieję, że się spodoba.

Jutro dodam wszelkie ciekawostki dotyczące tego programu.

Jak wspominałem poradnik z biegiem czasu będę rozwijał.

EDIT- Dodane ciekawostki i zdjęcia do funkcji :)

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh. Teraz wprowadziłem małe poprawki stylistyczne i ortograficzne.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh- UP Dobrze zapamiętam.

Mam nadzieję, że szanowny moderator będzie brał pod uwagę to, iż mój poradnik został napisany w 95% przez mnie <bez ciekawostek>

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh. Dzisiaj dodam ostatnie poprawki :)

1368908122-U621182.png

Opublikowano

UP. Dzięki, ale właśnie czarny tekst na tym forum dobrze się czyta, ponieważ nie trzeba wysilać oczu.

Mam wadę wzroku i wiek, jak się źle czyta jakieś jaskrawe kolorki, a tutaj najlepiej czyta się czarne.

Po drugie czarny tekst ładnie komponuje się z moją grafiką do poradnika.

Ale będę jeszcze działał do jutra :)

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Napisałeś że "Program jest niestety darmowy" dafuq? :D Co do poradnika, wziąłeś sobie ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ PS ma dużo opcji, opisałeś tylko te podstawowe.

Opublikowano

Up. Dzięki, jakiś mały błąd wkradł mi się do mojego poradnika.

Dodałem do poradnika: ,,Poradniki i przydatne linki", a także ,,Weryfikację".

Mam nadzieję, że się podoba, ale jeszcze będę działał.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Moim zdaniem najlepszy poradnik w tym dziele. Koleś zrobił sam grafikę i opisał wszystko.

Powinien wygrać konkurs takie moje zdanie ;-)

Masz oczywiście Like.

Opublikowano

Refresh. Skończone ostatnie poprawki :) Oczekiwanie na zakończenie konkursu.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh :)

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Refresh

1368908122-U621182.png

Opublikowano

To już jest siódemka? :O Ja preferuję PS6, bo czarne tło jest <3

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." ~Stanisław Lem

Opublikowano

Up. To jest PS 7.0, a nie PS CS7 ...

1368908122-U621182.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...