Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem/VB.NET]Ustalanie lokalizacji programu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowiłem zrobić do mojego programu config w postaci pliku ini, i działa niestety trzeba podać dokładną lokalizacje pliku, string "plik.ini" nie wchodzi w grę, a wiadomo że użytkownik może przenosić program z dysku na dysk, na inny komputer, i chciałbym żeby wszystko było w jednym programie.I teraz pytanie jak sprawdzać w VB.NET aktualną pozycje naszego pliku wykonywalnego .exe ?

A co do kodu w VB.NET którego użyłem do stworzenia pliku ini tak jak chciałem a nie działał dobrze to:

Public Class Form1
Public Declare Ansi Function GetPrivateProfileString Lib "kernel32.dll" Alias "GetPrivateProfileStringA" (ByVal lpApplicationName As String, ByVal lpKeyName As String, ByVal lpDefault As String, ByVal lpReturnedString As System.Text.StringBuilder, ByVal nSize As Integer, ByVal lpFileName As String) As Integer

Public Declare Ansi Function WritePrivateProfileString Lib "kernel32.dll" Alias "WritePrivateProfileStringA" (ByVal lpApplicationName As String, ByVal lpKeyName As String, ByVal lpString As String, ByVal lpFileName As String) As Integer

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
WritePrivateProfileString("klucz", "nazwa", "wartosc", "config.ini")

End Sub
End Class

Prosił bym o szybką pomoc ;)

brzydkie2_ewareap.png

Opublikowano

Możesz użyć metody

Application.StartupPath

Zwróci string, z nazwą folderu w którym znajduje się program, bez nazwy pliku programu (jak nie nie lubię posługiwać się językiem polskim w dokumentacji :) )

Np.

D:\\BB|moja aplikacja\

Więcej...

Opublikowano

Wielkie dzięki ;), oczywiście Lubię to !, teraz tylko rozkminię działanie odwrotności(GetPrivateProfileString)i zabieram się do roboty przy moim generatorze cheatów ;p

brzydkie2_ewareap.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...