Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elemental Gelade

Asparte 

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

11725l.jpg

Ilość odcinków: 26

Rok wydania: 2005

Tytuł alternatywny: Erementar Gerad

Gahdia ? fantastyczny świat, gdzie oprócz ludzi żyją istoty zwane Eden Raidami. Przypominają one ludzi (a dokładniej ? śliczne dziewczęta), ale tak naprawdę są zupełnie odmienną rasą. Na pierwszy rzut oka można je odróżnić po tym, że w jakimś miejscu na ich ciele znajduje się szlachetny kamień, tytułowy erementar gerad. Poza tym Eden Raidy mogą zawiązywać z ludźmi swoisty kontrakt ? w razie potrzeby łącząc się z nimi i przemieniając się w potężne bronie. Taka moc kusi wielu niegodziwców, istnieje więc organizacja Arc Aile, powołana, aby chronić Eden Raidy.

Bez całej tej wiedzy obywa się spokojnie Coud van Giruet, początkujący pirat na powietrznym statku (gdzie, łagodnie mówiąc, nie jest szczególnie poważanym członkiem załogi). Już niebawem jednak jego życie ulegnie całkowitej zmianie. Oto bowiem wśród zdobytych w kolejnym wypadzie łupów znajduje się sarkofag, kryjący najpotężniejszą z żyjących Eden Raidów, Reverie Metherlence, zwaną ?siódmym cudem?... Która jednak w oczach naszego bohatera jest po prostu dziewczyną, którą trzeba się opiekować i strzec przed niebezpieczeństwem. Ren, bo tak się zdrabnia jej dostojne imię, ma jedno marzenie ? dotrzeć do legendarnego rajskiego ogrodu, miejsca, z którego pochodzą wszystkie Eden Raidy?

Kilka słów ode mnie: Sztampowy przedstawiciel shounenów, czyli nastoletni bohater i jego drużyna, barwny i obcy świat, pełna przygód i niebezpieczeństw podróż, elementy komediowe, nienachalne wątki romantyczne, no i oczywiście walki. To wszystko okraszone ciekawym soundtrackiem powoduje, ze ta seria jest jedną z lepszych, które oglądałem. Anime kupiło mnie tym, ze przypomina mi stare kreskówki o dalekich podróżach bohaterów. Kreska, pomimo swojego wieku(7 lat) trzyma poziom i nie przeszkadza w żaden sposób w odbiorze. Jest kilka ciekawych zwrotów akcji, a wątek romansu, który na swoje rozwinięcie potrzebuje kilkunastu epów, sprawia, ze anime cholernie wciąga. Ode mnie mocne 9/10.

Do obejrzenia online:

http://www.anime-shinden.info/17854-erementar-gerad-online.html

Downloadu, nie ma, bo nie ma żadnych wstawek, z których dałoby się pobrać(chyba, ze ktoś ma namiary to walcie na PW)

Z tego co wiem, to to anime zostało wydane w Polsce na dvd.

Pozdrawiam.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Jak dla mnie zbyt banalna fabuła.

Tak jak w każdym sztampowym shounenie :D

Last.fm

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@up'y

Mi sie własnie ta prostota w shounenach najbardziej podoba.

@topic

Zaraz zaczynam ogladac , dam znac o anime jak ogladne

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pamiętam, jak dziś... Moje pierwsze anime kupione w empiku (nigdy więcej!). Ogólnie powiem tak, muzyka bardzo mi przypadła do gustu, fabuła niczego sobie, chociaż mogłaby być bardziej rozbudowana. Postacie...hm... Ren- dziewczyna tak zamulała, że miałam ochotę walnąć ją krzesłem. Gorzej niże Bella w ekranizacji zmierzchu.

Najbardziej podobały mi się postacie z tej organizacji (nie pamiętam już nazwy). Co by tu jeszcze napisać... jako romans nie przypadł mi do gustu. Było wiadomo w sumie już od początku, jak to się skończy. Kreska, nie zła, ale też nie cudowna.

Ogólnie dałabym temu anime 5/10.

Opublikowano

Najbardziej podobały mi się postacie z tej organizacji (nie pamiętam już nazwy).

Arcaile

Wydanie z empiku miało napisy czy lektora?

Last.fm

Opublikowano
Wydanie z empiku miało napisy czy lektora?

Napisy i lektora, ale przy lektorze to można się popłakać.

Ktoś krzyczy, że go mordują, a lektor przedstawia to, jak by kupował bułki w spożywczaku.

Ogólnie nie polecam kupowania anime w empiku. Chyba 30 zł kosztuje raptem z 5-6 odcinków. Kupiłam właśnie to i SNS, ale nie powiem, żeby było idealnie przetłumaczone.

Tylko, że to było z kilka lat temu :D

PS. DL nigdzie nie ma, z tego względu, że nie posiada ta produkcja licencji na wypożyczanie i w Polsce dvd sprzedaje Anime Gate.

anime_442_1.jpg

Opublikowano

jeśli chodzi o kupno to na pewno o ile jest kupiłbym sobie parę klasycznych lub ulubionych anime takie jak death note , bakemonogatari , Tasogare Otome x Amnesia chciałbym mieć takie coś na półce :D

co do tematu , prosta fabuła , nic specjalnego , przeciętny shounen

NJxbd4x.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...