Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jakiego języka się uczyć to zrobienia gry.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem zrobić grę single i multiplayer ale nie wiem czego muszę się nauczyć i jakich programów użyć. W grze chciałbym aby gracze robili konta na który będzie np. kupione przedmioty, lvl itp., ale żeby oni hostowali serwery a gdy hostujący wyjdzie pisało "Host opuścił grę" i wszystkich wywaliło do "lobby", ale ten kto hostuje nie ma admina po prostu gdy się wyjdzie z serwera to nie musimy na innym nie musimy wszystkiego od nowa robić. Ale np. ja gdy będę adminem to nie tylko na swoim serwerze ale też na innych.

ps gra ma być 2d typu strzelanka

jOABuHG.png

Opublikowano

C++ i masa skilla czasu przemyśleń funkcji itd.

Jak widze co ty planuejsz to z góry ci się nie uda.

Z takimi pytaniami ktoś kto chce stworzyć tak zaawansowaną gre napewno nie wypierdalałby na forum o czitach tylko użyłby google

Opublikowano

Aby zrobić samemu grę z grafiką tych czasów potrzebowałbyś ok 2 lat codziennego pisania. Poza tym nie potrafisz ani jednego języka programowania, a to nie jest dzień, tydzień, miesiąc nauki. Jeśli uwazasz, że w jeden dzień się nauczysz podstaw języka jakim jest C++ ( wg. mnie najlepszy język ) to jesteś w ogromnym błędzie. PODSTAWY programowania zawarte są w książce pt. "Symfonia C++". Książka ma ok 1000 stron ( tak, tysiąc - nie pomyliłem się o jedno 0 ). W c++ siedzę prawie pół roku, ale nie podjął bym się stworzenie nawet najprostszej gry 3D. Oczywiście nie wspomniałeś jaką gre chcesz zrobić, ale jeśli chciałbyś zrobić grę ze sklepem i na której byś trzepał kase to tylko 3D się teraz opłaca robić. Tak więc, aby zrobić grę marzeń potrzebujesz ludzi do tworzenia gry, chęci i pieniądze ( za darmo nikt nie będzie robił, chyba, że masz znajomych którzy się tym interesują ).

@EDIT

Tak w ogóle to zapraszam z takimi pytaniami do niezbędnika cheatera dostaniesz konkretne odpowiedzi.

@DOWN

Języka i tak się musi nauczyć.

Kocham mame

Gość LastPhoenix450
Opublikowano

Porządnej i znośnej gry ciężko samemu napisać. Musisz mieć nerdów z uczelni :G

Samemu trzeba znać więcej niż tylko Cpp. Trzeba grafiki, fabuły, udźwiękowienia i masy innych bzdur.

Tak Cię czytam i czytam i raczej musisz jeszcze poczekać 3-7 lat do napisania czegokolwiek w cpp dodatkowo w 3D.

//Są dobre (i nie tanie) silniki jak to wspomniał kolega wyżej.

Opublikowano

Ja tam bym się zaczął uczyć angielskiego i znalazł sobie jakieś porządne zajęcie, a nie bawił się w gry :)

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

To użyj silnika Tibi na otlandzie jest do kupienia za jakieś 8$ na 3 miesiące to bardzo fajna zabawa bo ten silnik jest legalny stworzyli go ludzie, tylko używanie klienta tibi do łączenia się z nim jest nielegalne.

Musiał byś napisać własnego klienta a właśnie o to Ci chodzi, a silnik już będziesz mieć do modyfikacji czy jakiś przykładów.

Sam stawiałem serwery do tibi i powiem Ci że to bardzo fajna zabawa :)

,,Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i on to robi.''

~ Albert Einstein

Opublikowano

Ale pierdolicie głupoty, chłopaka od razu odstraszacie, łap chłoptasiu https://love2d.org/ zrobisz w tym proste gry 2d, robi się je w języku lua na tym że silniku, I CO NAJWAŻNIEJSZE, lua to taki banalny język że naprawdę można go bardzo szybko obczaić a ten silnik daje naprawdę pole popisu dla noobów,

tu masz dobre tutoriale do tego silnika tylko że po angielsku, ale większość zrozumiesz raczej po samym filmiku. Nie zniechęcaj się bo koledzy wyżej właśnie tak robią a nie zdają sobie sprawy że stworzenie gry 2d jest naprawdę bardzo proste. Good luck!

Opublikowano

To ja polecam Game Makera - jest darmowa wersja i mnóstwo poradników po polsku.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Mam taką radę, poczekaj kilka lat idz na dobre studia za granice bo w polsce gowno zrobisz. To co Ty piszesz do abstrakcyjne jak na polskie standardy marzenia.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

To użyj silnika Tibi na otlandzie jest do kupienia za jakieś 8$ na 3 miesiące to bardzo fajna zabawa bo ten silnik jest legalny stworzyli go ludzie, tylko używanie klienta tibi do łączenia się z nim jest nielegalne.

Musiał byś napisać własnego klienta a właśnie o to Ci chodzi, a silnik już będziesz mieć do modyfikacji czy jakiś przykładów.

Sam stawiałem serwery do tibi i powiem Ci że to bardzo fajna zabawa :)

Ale pierdolicie głupoty, chłopaka od razu odstraszacie, łap chłoptasiu https://love2d.org/ zrobisz w tym proste gry 2d, robi się je w języku lua na tym że silniku, I CO NAJWAŻNIEJSZE, lua to taki banalny język że naprawdę można go bardzo szybko obczaić a ten silnik daje naprawdę pole popisu dla noobów,

tu masz dobre tutoriale do tego silnika tylko że po angielsku, ale większość zrozumiesz raczej po samym filmiku. Nie zniechęcaj się bo koledzy wyżej właśnie tak robią a nie zdają sobie sprawy że stworzenie gry 2d jest naprawdę bardzo proste. Good luck!

Ale w lua będę mógł zrobić grę w której ludzie nie mają adminów jak postawią serwer i nie będą mogli wgrywać paczek z modami na roomy?

I czy rzeczy które zdobyliśmy na roomie będą na innych?

A np. ja będę miał zawsze admina?

jOABuHG.png

Opublikowano

Mam taką radę, poczekaj kilka lat idz na dobre studia za granice bo w polsce gowno zrobisz. To co Ty piszesz do abstrakcyjne jak na polskie standardy marzenia.

Glupoty gadasz, nasze politechniki sa jednymi z lepszych uczelni w Europie(niektore). Zadna szkola tak naprawde nie przystosuje Cie do warunkow pracy, ale swoje zadanie spelniaja bardzo dobrze. Ja aktualnie 3 rok Inf na PŁ i na 2 roku pisalismy mini symulatory 3d. Kazdy samemu w OpenGLu. Wszystko z teksturami, shaderami, oswietleniem, kolizje itd. Male miasteczko, do tego niektorzy mieli latajacy helikopter lub inne pierdoly.

@UP

Watpie... Do czegos takiego jak sie zabiera to nie ma siadania i pisania od razu. Najpierw ekipa siada i rozplanowuje schemat projektu w UMLu, rozpiska klas, zaleznosci, modulow. Projekt gry czasu rzeczywistego powinien byc najlepiej oparty o model MVC, gdzie listener musi nasluchiwac na akcje wykonywanie przez kontroler i przekazywac do widoku w celu odswiezenia.

Do tego masz modul sieciowy, ktory musi byc oparty na jakiejs strukturze pakietow, najlepiej pakiety powinny byc szyfrowane. Samo zrozumienie tego zajmie duuzo czasu.

Mozliwosc moddowania. Odpowiednie moduly .dll ladowane przy starcie z powiedzmy folderu plugins, musi byc sprawdzana poprawnosc pluginu, trzebaby wypracowac jakis schemat i prawa dostepu pluginow, czyli najlepiej udostepnisc jakies API dla modderow.

To jest ogrom pracy i dla 1 osoby bez wiedzy praktycznie nie do osiagniecia. Niestety taka jest prawda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...