Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello guys,powiedzmy ze mam proo kompa z ubuntu i chce zrobic z niego serwer dedykowany na 1 gre...

Czyli co powinienem zrobic? Jestem zielony wiec prosilbym o pelne odpowiedzi bez zostawiania np. 1pkt bo bedziecie myslec ze to kazdy wie :)

Nagroda za pomoc :4 like'i i 5 w profilu

Opublikowano

BSD/Debian + Mocny komp + Zewnętrzne IP + Postawiony serwer gry. Aha, i komp włączony na 24/h + internet. No i prąd.

Czegóż chcieć więcej?

No masz pojęcie trochę ale nie za dobrą po pierwsze to jaki masz internet bo bez tego to będziesz mógł grać ale z lagami...

Jaka to ma być gra ?

Twój net ?

Jakiego masz kompa ? (CPU,Ram)

Jakie masz chłodzenie ?

No to chyba wszystko a i jak powiesz jaka to ma być gra to ci powiem jaki OS wgrać najlepiej.

regular-banner-63404-4.png

Opublikowano

Kup sobie mały serwer np z allegro, wrzuć debiana i podepnij internet.

Jednak jest to nieopłacalne, łącze niesymetryczne + prąd. Taniej wyjdzie dzierżawa.

Były Moderator Metin2, kiedyś z obowiązku, dziś dla rozrywki.

icon-social-apple-outline-64.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

po 1: "dedykowany" tzn kupujesz sobie na np exone.pl i on jest "dedykowany" Tobie. taki w domu jest poprostu serwerem.

po 2: zalezy jaką gre chcesz sobie na nim uruchomić ale gry typu "metin2" są uruchamiane na FreeBSD gdyż są mało zasobożerne itp. sam posiadam wolnego PC z prockiem 2.1 GHz ramem 1,5GB i jakąś tam grafiką. dla mnie wystarczy a nie obciążam swojego laptopa

po 3: jak chcesz postawić grę na swoim komputerze pamiętaj że będzie ona zasobożerna i MOZE ci uniemożliwić bezproblemową grę.

po 4: dla siebie tak. dla innych nie. chyba że masz bardzo dobrego neta

po 5: na "dedyku" masz go nonstop. a tutaj ogranicza się to że jak go wyłączysz inni nie mogą sobie pograć.

powiedz jaka to gra a prędzej będzie można ci doradzic

a i polecam ci pomysleć nad VPS. fakt. dlugo wszystko się wgrywa ale naprawde lepsze to niż stawianie na maszynie wirtualnej badz bezposrednio na swoim komputerze

• 3 lata później...
Opublikowano

Wiem to pytanko było 2012 roku a już 2016r. Lecz myślę ,że przyda się ta odpowiedz zielonym.Chcecie zrobić na kompie serwer gry? odrazu mówię ,że to nie jest proste ponieważ musisz znać system operacyjny Linuxa nie jest to prosty system ponieważ wszystko w nim robi się manualnie ,że to tak ujmę :) czyli nie masz zakładki np.Gry zazwyczaj linuxa operuje się przez putty,terminal.Jest to proste musisz wybrać wersje linuxa np. Masz windows na komputerze teraz takie pytanie jaki ten windows ma być np. 7 , 8 lub coś innego senk w tym ,że na linuxie jest podobnie musisz wybrać ubuntu debian jest tez centos ale tamte już radzę się nie bawić bo 3 razy trudniej będzie tobie to ogarnać ja odrazu jak coś to bym brał Debian 7 ,8 lub ubuntu w konieczności.Przyczyna jest taka ponieważ systemy te są najprostsze w obsłudze i nawet najmłodsi potrafią zrobić serwer ts3 lub gre np. minecraft mogę powiedzieć tak ,że musisz pobrać pliki serwerowe poczym wygenerować ip komputera tak aby można było się przez te ip łączyć do gry (To tak w skrócie to jest od chu... roboty przy tym).Jeżeli to już dokonasz to będzie już z górki ponieważ to jest najcięższe sam serwer na kompie stawia się łatwo lecz musisz pamiętać ,że nie chodzi tutaj tylko o ram komputera czy procesor ważniejsze jest łącze jeżeli masz 200 Gb ramu a łącze 500 kb/s to radze sobie zrobić music bota na tsa :) bo więcej na tym nie postawisz.Łącze jest ważne żeby serwer ludziom nie lagował bo jak już wiadomo każdy lubi pograć bez lagów.Wytłumacze też z tym ip.Ip komputera ma każdy np. Masz takie coś jak www.google.pl tak naprawde to jest domena www.google.pl czyli ktoś kupił dedyka i naprzykład ten komputer ma IP komputera 31.31.31.31 tak to żeby nie wpisywać np. te 31.31.31.31 a żeby wpisywać google.pl to kupił domene o domenach można poczytać.A tak w temacie kupujesz domene naprzyklad zajebistycs1.6.pl swoje ip komputera masz np.31313131.313131.313131 takie nie może być ale mniejsza z tym podlaczasz domene tak jak mowilem najpierw konfiguracja localhosta czyli twojego ip zeby to udostepnic to na localhoscie bedziesz musial się bawić.Jeżeli to dokonasz wchodzisz w google i wpisujesz pliki serwerowe do gry (wpisujesz nazwe) pobierasz robisz dysk oddzielny najlepiej bo na Dysku D: naprzykład nie radzę jak się robi serwery to inny dysk do gry inny do bawienia się na kompie :) powiedzmy zrobiłes to teraz będziesz musiał skonfigurować pliki serwerowe no w tym nie pomoge bym musial wiedzieć jakiej gry.Jeżeli to zrobisz to kolejnym krokiem będzie odpalenie serwera tam będzie aplikacja najpierw będziesz musiał nadać permisje zazwyczaj daje się komędą chmod 777 ./nazwa pliku     a zeby to odpalic ./nazwa pliku    i serwer dziala potem robisz na nim co chcesz to jest w skrócie oczywiście wytlumaczyłem to jak dla nowych w zabawie w sieci.Można powiedzieć ,że to jest posrane bo na własnym kompie bym nigdy nie robił serwerów ponieważ komp musi być włączony 24/24 inaczej jak wyłączysz komputer wyłączysz serwer , Natomiast jeżeli zjesz limit neta jeżeli masz na limit to wiesz do dupy nie radzę jeżeli bez to git i kolejna przeszkoda to prad gigantyczne rachunki k***a.Jeżeli rozwali ci się jakaś linia z prądem to zapomnij ,że serwer będzie działać wtedy tylko laska i c**j tyle tak jak mówię.Kup dedyka widziałem nawet po 130 zł na miech za 32 gb ramu 6 rdzeni i 100 mb/sek nie najlepszy ale na te twoje serwery wystarczy i napewno sporo zaoszczedzisz i wiele pracy przy konfiguracji ip xD mam nadzieje ,że sporo wytłumaczyłem panowie i powodzenia w robieniu sobie długów xD