Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy informatyk musi umieć matme i fizyke?

StudzeKisiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to prawda, że aby dostać się do jakiejś szkoły informatycznej trzeba dobrze umieć matematyke i fizyke? I czy pójście w kierunku informatyki wiąże się z tymi przedmiotami?

fjlw0o.jpg

Opublikowano

Tak, myślisz, że dlaczego kierunek w liceum z informatyką to zazwyczaj mat-fiz-inf?

Choć przy samym 'naprawianiu' komputerów nasi 'informatycy' tej wiedzy nie używają, to przy bardziej 'informatycznych' dziedzinach informatyki owszem. ;)

Opublikowano

Tak, myślisz, że dlaczego kierunek w liceum z informatyką to zazwyczaj mat-fiz-inf?

Choć przy samym 'naprawianiu' komputerów nasi 'informatycy' tej wiedzy nie używają, to przy bardziej 'informatycznych' dziedzinach informatyki owszem. ;)

Liceum? Buahhhhahahahahhahaha

Idź do technikum, matematyka owszem - jest potrzebna bo .. bo przeczytaj, ja tego kopiować nie będę. Fizyka na pewno o wiele mniej. Teraz jestem w 1kl. tech i mam może 2 godzinki fizyki, z czego 1 godzina jest co drugi tydzień =D

Opublikowano

I co jest takiego śmiesznego w liceach?

Taka prawda, że jest mat-fiz-inf, nie ma w tym nic śmiesznego, bo uczysz się na wiele kierunków (Np. od architekta po programistę).

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Idź do technikum, matematyka owszem - jest potrzebna bo .. bo przeczytaj, ja tego kopiować nie będę. Fizyka na pewno o wiele mniej. Teraz jestem w 1kl. tech i mam może 2 godzinki fizyki, z czego 1 godzina jest co drugi tydzień =D

Taaa własnie chciałbym iść jednak matematyka, fizyka czy chemia nie jest moją mocną stroną. I nie wiem czy wgl jest sens iść skoro nie bardzo mi to idzie.

fjlw0o.jpg

Opublikowano

Matematyka jest ważna, fiza w infie nie tak bardzo ale jednak trzeba coś umieć, nie chodzę do technikum w pełni informatycznegp(tel-inf) To tam na zawodowych więcej wzorów jest niż na matmie czy fizie. Wszystkiego samym wzrokiem nie wyczytasz, czasem coś trzeba jednak wyliczyć

fs.png

Opublikowano

Matematyke MUSISZ umieć w każdym kierunku na jaki byś nie poszedł. Szkoła patrzy jak Ci idzie z matematyką bo chcą ucznia który jak najlepiej napisałby mature. I tak - matematyka czasami przydaje się podczas programowania. Ucz się matematyki i fizyki jeżeli chcesz sie dostać do klasy informatycznej.

@UP

Jesteś z krakowa ? Jak tak to chodzisz do szkoły obok ronda Mogilskiego ?

Kocham mame

Opublikowano

po pierwsze jak co niektórzy sądzą informatyka nie ma nic wspólnego z serwisem czy naprawą komputerów poza tym że się pracuje przy komputerze , to w sumie część matematyki czyli matma to podstawa

działy informatyki :

administracja sieciowa – zarządzanie siecią komputerową;

administracja systemem – zarządzanie systemem informatycznym;

algorytmika – tworzenie i analizowanie algorytmów. Podstawowa, najstarsza dyscyplina informatyki;

architektura procesorów – projektowanie procesorów, bez których nie byłoby komputerów;

bezpieczeństwo komputerowe – dyscyplina łącząca informatykę z telekomunikacją w celu zapewnienia poufności i bezpieczeństwa danych;

grafika komputerowa – wykorzystuje technikę komputerową w celu wizualizacji rzeczywistości;

inżynieria oprogramowania – produkcja oprogramowania;

języki programowania – tworzenie języków programowania. Wyróżniająca się, podstawowa dyscyplina informatyki;

programowanie – czyli tworzenie kodu źródłowego programów komputerowych. Najpopularniejsza dyscyplina informatyki;

sprzęt komputerowy – komputery i ich urządzenia peryferyjne;

symulacja komputerowa – komputerowa symulacja z wykorzystaniem modelowania matematycznego;

systemy informatyczne – tworzenie systemów informatycznych w celach użytkowych;

sztuczna inteligencja – komputerowe symulowanie inteligencji;

teoria informacji – dyscyplina zajmująca się problematyką informacji, w tym teorią przetwarzania i przesyłania informacji;

webmastering – projektowanie, programowanie i publikacja serwisów internetowych.

czyli jak widać nawet zwykły grafik komputerowy jest informatykiem i wcale nie musi się znać na budowie czy działaniu komputera , ale matematyka na pewno mu się przyda przy rysowaniu i tworzeniu

•  

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Matematyke MUSISZ umieć w każdym kierunku na jaki byś nie poszedł.

Trzeba było tak od razu. Czyli że i tak nie mam wyboru ;-0 No dobra. Dzieki za info. Jeśli ktoś jeszcze chce dodać coś ciekawego proszę pisać.

fjlw0o.jpg

Opublikowano

Jakim cudem masz 2 godz fizyki ? Ja również jestem w 1klasie i mam jedną. Za to maty mam 3

Opublikowano

Po chuj chodzić do technikum 4 lata, skoro tam cię gówna nauczą (podobnie jak w liceum, z tym, że masz rok mniej), a w technikum dowiesz się jak rozkręcić obudowę komputera? xD xD

Opublikowano

Matematyka -> potrzeba do każdego kierunku . Podstawa

Fizyka -> W jakimś stopniu tak choć po co informatykowi fizyka :D

1347124469-U687933.png

Opublikowano
Po chuj chodzić do technikum 4 lata, skoro tam cię gówna nauczą (podobnie jak w liceum, z tym, że masz rok mniej), a w technikum dowiesz się jak rozkręcić obudowękomputera? xD xD
Podstawy programowania i co kolwiek z tym związanego.W dodatku nie musisz kuć jak ostatni kretyn i chuj z tego wiedzieć.

Matma jest potrzebna do rozumowania i algorytmów i tyle.

Opublikowano

Po chuj chodzić do technikum 4 lata, skoro tam cię gówna nauczą (podobnie jak w liceum, z tym, że masz rok mniej), a w technikum dowiesz się jak rozkręcić obudowę komputera? xD xD

Nie dystkutować z tym gównem.

A co do tematu, jestem w 2 klasie technikum informatycznego, o na prawde wysokim poziomie nauczania.

Co do matematyki...

Matematyka to przede wszystkim logiczne myślenie, co jest bardzo wskazane a nawet wymagane u informatyka (mam na mysli np. programistę a nie kogoś z serwisu) + oczywiscie przy pisaniu jakichś projektów na pewno będzie częste zapotrzebowanie na działanie na jakichś wzorach, czy czymś tam...

Fizyka?

Zastosowanie wzorów, logiczne myślenie i jeszcze raz myślenie. Fizyka na pewno jest bardzo potrzebna grafikowi, ale więcej na ten temat nie powiem bo w kierunku grafiki nie idę. Chodzi tu na pewno o realne zastosowanie padania światła czy innych takich pierdół, o których nie mogę za dużo powiedzieć.

Z tego całego tematu były 1-2 posty które dobrze oddawały w wielkim skrócie co teraz napisałem... Reszta zbędny syf za przeproszeniem.

Opublikowano

Jak dla mnie to bardziej potrzebna matematyka..

Do tego kto mówił coś "kijowego" o liceum.

W liceum zazwyczaj lepiej uczą czyli można iść spokojnie na studia i znaleźć dobrą pracę :>

<>

Opublikowano

A jeżeli nie zdasz matury to masz przejebane. W technikum masz praktyki, masz papier i prędzej znajdziesz dorywczą pracę. Po liceum bez dobrych studiów gówno zrobisz.

Opublikowano

Pytanie dość dziwne...

Bynajmniej ja właśnie na takowy kierunek w technikum się wybrałem i jak na razie nie ma nic specjalnego nie ma

Ale ogólnie już jeśli chodzi o drugi rok technikum dochodzi masę przedmiotów z tym związanych i właśnie w tedy podnosi się poziom nauczania w matematyce

Ja z kumplem wybraliśmy rozszerzoną matematykę :)

5gubmKI.png

Opublikowano

Na Profil Technik Informatyk obowiązuję przedmioty..:

-Matematyka.

-Fizyka..

I chyba jeszcze jeden+Dodaj wyniki z Egzaminu patrzą też na punkty z Matematyki i fizyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...