Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Buty i poty czy doran

Majkelo0009

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaaaaależy.

Top - Butki + 3 Poty.

Mid - Butki + 3 Poty.

Bot

a) Support typu: Soraka (healer)

Doran

B) Support typu: Leona

Buty.

Uzasadnienie, bardzo prosty przykład: Jeżeli masz na midzie Anivie, Branda, lub na topie Volibeara, Singeda, to kupisz Dorana, aby dać się złapać w kręgu ognia i być wolnym przy okazji martwym, czy uciec i nadal spokojnie farmić?

Nie ma sensu w tym temacie rozpisywać sie bardziej.

| League of Legends |

| US | x_x | 1613 ELO |

Opublikowano

Zależy jeśli grasz ad carry z suportem np. sona, janna, sorka który cię obroni doda speeda wyleczy to doran blade, ale jeśli nie to buty i poty, na każdą pozostałą linie buty i 3 poty. Czemu łatwiej uciec wyleczyć się

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

siemka mam pytanie co lepiej wziąć na początek gry ?? Buty i 3 poty czy doran blade/ring itd. proszę uzasadnić :D

TO zależy jak Up@2 choc nie popieram jego taktyki

Jesli jestes carry i masz przeciwnikow z malym dmg bierz buty i potki nie powinni cie odrazu zabic a ty za to zostaniesz dluzej na linie

Doran bardziej przydaje sie do first blood'a poniewaz masz wiecej hp dmg i mozesz czesciej skillowac :P

Jesli uwazasz ze jest to zla rada zobacz na moje konta

lolstaty.png

to tylko 30 meczy a juz elo przekroczylo 1500 i do rozegranych 60 meczy mysle ze dojde do 1700-1800 elo :)

T2xlajE0X19fZXVuZV9fXzI0NV9fX05VTExfX18yX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzlfX19ub25lX19fMjExOUZGX19fc29sbw==.png

Opublikowano

Nie zawsze, ale bardzo często zależy też od postaci którą gramy (nie tylko przeciwko jakiej) - Viktor np. powinien brać dorana by jak najszybciej zdominować linię - jest to możliwe dzięki jego tarczy, którą można wykorzystać nawet by osadzić zwykłe auto po zlasthitowaniu miniona z Q.

Anivia natomiast jest tak powolna, iż nie wzięcie dla niej butów oznacza niemal pewną śmierć, a Doran nie zapewnia jej odpowiedniego mana regenu jak i dmg z AP

Zapomnieliście również o trzeciej opcji - głównie chodzi tu o solo topera, który musi stawić czoła double topowi (niestety zdarzają się i takie gry), i powinien mieć jak bronić się przed harashem. Mianowicie armor i 5 potek

Tudzież o kolejnej opcji - Regrowth Pendant + potka, przy rushowaniu np Philo na Nasusie lub Amumu

Co do AD carry biorących Doran's Blade - powinno się mimo wszystko iść bezpieczną opcją (butów) - o ile nie mamy healera. Jeżeli czujesz się na tyle pewnie, i na tyle dobrze grasz, że będziesz unikał harashu i karał przeciwników, to nic nie stoi na przeszkodzie dla parady doranów. Trzeba jednak pamiętać, że może to zarówno opóźnić kupno jakichś przyszłych itemów, ale pozwala lepiej lasthitować.

@up napisałeś praktycznie to samo co inne osoby. "Przeciwnicy z małym dmg". Omg a skąd wiesz jakie ma np. runki Twój przeciwnik i jaki poziom umiejętności sobą reprezentuje? Mimo wszystko buty i poty to najbezpieczniejsze rozwiązanie i pozwala na szereg możliwości. Dobry gracz widząc, że masz dorana i nie masz się jak leczyć zaharashuje Cię na śmierć lub nie pozwoli podejść nawet do minionów do czasu Twojego powrotu do bazy (co w early wiąże się z utratą co najmniej 0,5 lvl).

Przyszedłeś tu chwalić się ELO? No to Ci gratuluję.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Zaaaaależy.

Top - Butki + 3 Poty. - Czasami warto wziąć pelerynke i 5 potków vs ad z dobrym early.

Mid - Butki + 3 Poty. - Taa, czasami też doran, butki gdy mamy skillshoterów typu Ahri.

Bot

a) Support typu: Soraka (healer)

Doran

B) Support typu: Leona

Buty.

Jedyne przedmioty jakie się bierze na początek na supporta to: 1 pink, 2 wardy, wisorek na mane, potka hp.

Opublikowano

Buty i potki są opcją defensywną a doran ofensywną, więc musisz sam zdecydować czy wolisz najpierw atakować czy spokojnie farmić. Ja osobiście wybieram doran'a bo gram ofensywnie a w środku walki potki mi się nie przydadzą, jedynie pomogą utrzymać się na linii dłużej a nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia więc zostają tylko buty do ucieczki.

Opublikowano

Ja np. ogólnie w większości biorę butki i 3 potki , ale wyjątek robie dla talona bo kupuje mu ten mieczyk za 425 golda i 1 potka, ponieważ w połączeniu z runkami łatwiej będzie nam o killa, farme czy nawet nękanie przeciwnika. A 1 potek jakby potrzeba było nam hp bez opuszczania naszsej linii.

Opublikowano

ja wszystko zaczynam butami... oprócz supporta (chociaż nim czasem też - gdy jest to wymagane). Teraz wypiszę dlaczego.

AD Carry - więcej lasthitów naklepiesz zanim będziesz musiał się wracać, po ewentualnym killu w early możesz się wyleczyć przed gankiem junglera

Mid - pullując blue (ew. pomagając) nie stracisz creepów, tak samo jak ad lasthity, pewnego rodzaju protekcja przed gankiem - grasz uważnie to masz 75% szansy na uniknięcie ganku

Top - pomagając junglerowi na 1 buffie też nie tracisz creepów, lasthity, antygank :>

Jungle - szybsza jungla, lvl 2 gank, ewentualna counterjungla ;)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Buty i 3 potki.Dzięki nim będziesz mógł zregenerować hp a np z doranem byś się musiał wracać do bazy , a buty po to żeby łatwiej uciec albo dogonić przeciwnika.

KHnS9.png

Signature by Karol22

Opublikowano

Zawsze kupuję 3 potki i butki. Ewent. Manożerna postać butki 2 potki czerwone i 1 niebieski. Czasem próbuję się zmusić do Doranka ale bez potków to nie to samo :D

500 post! :D

Game Over

Opublikowano

@up

Troche spushujemy linie, nadchodzi gank a my 300 ms -_-

@top

Tylko buty i poty (mozna rozne kombinacje potow) albo cloth armor albo regrowth ew. Counter item na przeciwnika

Opublikowano

Ja zawsze czekam do 1;30 przy blue jak idę na solo i wracam po jeszcze jednego pota nie tracąc last hitów przy tym więc wole jednak obcje defensywna butki + 4 potki na topa gdyż przeciwnik biorący dorana nie wyleczy się tak szybko jak my przy czym mam łatwiejszy harras : )

Opublikowano

jak grasz 3vs3 to jak bierzesz item dorana to dobrze jak ktos z druzyny jeden weznie heala a jak bierzesz butki i 3potki to bierzesz sobie flasha lub ehausta a wtedy heala nie bierzesz bo bd zbedny.

Opublikowano

Jak dla mnie to buty +3 potki mozemy dluzej na lini pozostac i pofarmic a przeciwnik z takim dorankiem bez supporta zaraz bedzie musial sie cofac a co nam to daje ? przewage w farmie jak i lvlu oraz na szybkiego invade'a butki sa ok.

Opublikowano

Hm, zależy jak gram. Dajmy na mid'a to nigdy nie kupuje dorana, po prostu jak mam dobre runy, i dość dużo ap na start + przebicie to nie potrzebne mi te dodatkowe 15. Wolę dłużej zostać na linii.

Ogólnie na rankedach to only buty + 3 poty, bynajmnie tak jest u tych lepszych, m5, tsm etc.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

@up

A jak lepsi, tak powinien robic kazdy, bo to oznacza, ze tak jest najlepiej. A nie moj kuzyn, uwaza sie za prosa, bo 1600 elo na farcie pojechal ( w kazdym meczu flamowal, czesto feedowal, pomimo tego, ze gra dwa lata ponad) i nadal startuje nawet na solotopa doranem. A jego masterki 24/6 na dariusa mnie rozjebaly xD

Opublikowano

szczerze mówiąc ten twój kuzyn nie carruje gier tylko pewnie ktoś je carruje

Dlatego ma takie ELO

Elo to nie jest poziom skilla -.- i jego wzynacznik to jest po prostu fart

Opublikowano

Ja zawsze kupuję buty i 3 potki. :) Jeśli nie umiesz grać to polecam eq dorana, ponieważ na early jest dosyć dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...