Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Od zera do trochę ogarniającego DIF Majstera

kier0wnik!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie czytajcie tego tematu bo będziecie idiotami mojego pokroju :D

Dobry :P

Tym tematem chcę Wam trochę przybliżyć tworzenie DIF'ów (pliki tekstowe które mają zapisane w sobie co mają zmienić w pliku)

xDes. dał filmik ,ja dam pisemny poradnik

1.Ogólne pojęcie IDA

IDA to program dzięki któremu możemy podejrzeć kawałki pseudo kodu np game .

Wymawia się 'AJDA' a ja mówię IDA BO KURWA NIE STARAM SIĘ BYĆ BARDZIEJ ANGIELSKI OD ANGLIKÓW :)

Mimo że winno się mówić inaczej

IDA_PRO .. skąd ją można mieć ? full ?

Najlepiej było by kupić ; ) ale jeżeli nie to .. to pozostają warezy :)

ja mam z chomikuj.pl :) IDA_PRO ADVANCED

2.Otwieranie pliku(game) przez IDA

1.Otwierasz IDA

Welcome to IDA!

2.NEW

3.Wyskoczy okno 'new disassembly database' .

Zamykacie je ;p

4.Przesuwacie game na IDA

5.Wyskoczy wam okno ,wybieracie elf

6.Paczycie i się rozglądacie ..

3.Rozpoznanie terenu

4.Robimy prosty DIF

1.Myślimy co chcielibyśmy zmienić ,niech będzie osoba ulepszająca nasze przedmioty . KOWAL

2.Szukamy jego ID http://www.mpcforum....tkie-po-polsku/

20016

3.Otwieramy okno HEX'a (View -> Open Subviews -> Hex Dump)

4.Szukamy naszego kowala (Search -> sequence of bytes)

5.Zaznaczamy Decimal , w input wpisujemy 20016 (pamiętajcie że kowal może być up albo down w wyszukiwaniu)

6.Jeżeli go znajdzie to musimy włączyć mózg i pomyśleć czy to jest to miejsce tj znalazło mi to czego szukalem(pod oknem hex'a jest napisana funkcja)

Character ; can receive item

7.to chyba to ; p tak więc odpalacie kalkulator widok naukowy DEC 20016 na hex wywaliło 4E30 po odwróceniu 304E oo i mamy pana :

08094242 30 4E

teraz chcemy go zmienić na np 20017 ,wchodzicie w kalkulator 20017 DEC na HEX tj 4E31 odwrotnie 314E

8.Klikamy PPM (prawym przyciskiem myszy) i wybieramy EDIT

zamieniamy 30 na 31 , 4e na 4e (tego nie trzeba ;p)

I zapisujemy PPM 'commit changes'

9.Teraz robimy dif

10.File ->Produce File -> Create DIF file

11.GZ wydałeś pierwszego difa

This difference file is created by The Interactive Disassembler
game_r2089M_32
0004C242: 30 31

DIFY to nie tylko zmiana ID .. niestety ja nic więcej jeszcze nie umiem :P

4funmt2.pl

Opublikowano
5.Wyskoczy wam okno ,wybieracie Binary File

game to plik elf :>.

W IDA możemy podejrzeć baze danych pliku, po za tym mówisz o podglądzie pseudosource ale nawet nie napisałeś jak go załadować.

@offtop: bez obrazy, szczerze Ci radzę, nie bierz się za coś czego sam nie potrafisz a próbujesz uczyć. :(

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

Takie poradniki zostaw innym. Sam piszesz że diff to nie tylko zmiana kilku liczb (ID) a piszesz taki 'poradnik'. Niestety klapa, już więcej dowiedziałem się przez Endymiona, który pokazał mi, że wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy i wcisnąć przycisk Edit a następnie Commit changes. Ucz się ucz i wróć jak na prawdę poznasz na czym polega 'tworzenie diffów', bo mnie nie rajcuje opisanie co to jest ida.

umarł

Opublikowano

Od Endymionka :

ze sam nie wiele umiem, bo asm jest dla mnie zupełnie nie zrozumiały ale on jest kompletnym idiotom jeżeli chce kogoś nauczyć robić coś czego on sam nie umie. piszesz ze binary file, jak game jest plikiem elf. zanim napiszesz poradnik doedukuj się na temat o którym piszesz bo potem będzie banda debili twojego pokroju.

footer_logo.png

Opublikowano

po postu jest to dekompilator

btw.

- napisał byś co to hex bo dla zielony nie wiedział by że to są bajty, "przedstawione, napisane" w systemie szesnastkowym

1 do 9 jest takie same jak w systemie dziesiętnym tylko 10 - A, 11 - B,12 - C,13 - D,14 - E,15 - F,

- że bajt składa się z 2 "cyfr" z systemu szesnastkowego, nie może być jedna, trzy itp tylko 2

- że jeżeli mamy bajt trzy cyfrowy należy go "odwrócić"

np. w systemie szensnastkowym liczba 1000 to będzie :3E8

a w bajtach(03 E8)

ps. dopisz żeby podglądnąć funkcję czyli pseudo kod F5

takie diffy to są dziecinnie proste i nie trzeba być "programistą" by to zrobić

takie diffy np. co zrobił sui czy tam balon, system energii, zmianę bonów u npc, tutaj troszeczkę więcej wiedzy trzeba, taz nie mówię że trzeba być pro elo elo =P

Opublikowano

po postu jest to dekompilator

btw.

- napisał byś co to hex bo dla zielony nie wiedział by że to są bajty, "przedstawione, napisane" w systemie szesnastkowym

1 do 9 jest takie same jak w systemie dziesiętnym tylko 10 - A, 11 - B,12 - C,13 - D,14 - E,15 - F,

- że bajt składa się z 2 "cyfr" z systemu szesnastkowego, nie może być jedna, trzy itp tylko 2

- że jeżeli mamy bajt trzy cyfrowy należy go "odwrócić"

np. w systemie szensnastkowym liczba 1000 to będzie :3E8

a w bajtach(03 E8)

ps. dopisz żeby podglądnąć funkcję czyli pseudo kod F5

takie diffy to są dziecinnie proste i nie trzeba być "programistą" by to zrobić

takie diffy np. co zrobił sui czy tam balon, system energii, zmianę bonów u npc, tutaj troszeczkę więcej wiedzy trzeba, taz nie mówię że trzeba być pro elo elo =P

IDA to dekompilator!? - raczej Debugger

Hex to sposób zapisu.

Opublikowano

[trolling mode=on]a tam, pierdolicie. Każde dziecko wie, że IDA to kompilator każdego języka świata[/trolling mode]

Co jak co, ale chłopaki mają rację - nie należy brać się za coś, czego się samemu do końca nie ogarnia (pozdro dla niektórych nauczycieli, pis joł)

57199140501148694665.png

Opublikowano

no to nie rozumiem po chuj robisz taki temat, takich jak Ty to powinno się od razu banować

umarł

Opublikowano

IDA to dekompilator!? - raczej Debugger

Hex to sposób zapisu.

gówno nam da windowsowy debugger do elfów. IDA w NASZYM PRZYPADKU służy jako deassembler z hex raysem, czyli pseudo dekompilatorem, stąd też pseudo source, bo to tylko kod podglądowy.

Co do tutoriala, tylko to może wyrazić moje zdanie:

xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD

Opublikowano

@xDeStRuCtx: masz rację, IDA to akurat debugger i disassembler, tylko że źle zrozumiałem przesłanie zdania kolegi. :)

Opublikowano

@xDeStRuCtx: masz rację, IDA to akurat debugger i disassembler, tylko że źle zrozumiałem przesłanie zdania kolegi. :)

szczerze nie będę udawał "pro elo diff makera" bo nim nie jestem mało się w tym bawię ale jak coś chcę to zrobię ;)

wolę pisać swoje programy itp

albo administrację...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...