Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Nauka gry w haxball

pac.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tym poradniku chciałbym przedstawić Ci moje porady oraz spostrzeżenia co do gry

w haxball. Mam nadzieję, że porady jakie zaraz opiszę przydadzą Ci się na boisku.

Zacznijmy od podstaw.

Kontrola nad piłką to podstawa.

Jeżeli nie umiesz kontrolować piłki większość tricków, które opiszę później nie będą Ci wychodziły, będziesz

tracił piłki i oczywiście gole. Kontrola jest podstawą. Bez niej nie masz szans z graczami, którzy ją posiadają.

Jak ją uzyskać? Zrób pokój z hasłem do którego nikt nie wejdzie i biegaj z piłeczką w wybrane miejsca. Z biegiem czasu będziesz

coraz bardziej opanowywał piłkę co znacznie zwiększy twoje umiejętności. Jeżeli bieganie samemu Cię nudzi możesz

również pograć sobie z innymi, ale musisz się liczyć też z falą krytyki od innych ew. banem.

36135e368dd58.png

Gra w ataku.

Jako atakujący oczywiście musisz nauczyć się strzelać. Tutaj nic tak nie podwyższy naszych umiejętności jak po prostu gra.

Aby dobrze strzelić musisz właściwie podejść pod piłkę aby na końcu ją prawidłowo uderzyć. Nie należy długo holować piłki, gdy mamy dogodną okazję nie marnujmy jej, strzelajmy z zimną krwią. Nie należy również stać na sępa w oczekiwaniu na to, że osoba z naszego zespołu nam ją poda, gdyż może się jej to nie udać co najprawdopodobniej skutkuje utratą bramki.

Ustaw się tak aby twój partner z zespołu mógł podać Ci piłkę bez większych problemów, a w ewentualności mógłbyś wrócić z pomocą w obronie. Ważną rzeczą są tricki. Jeśli chcemy dobrze manewrować naszych przeciwników musimy nauczyć się kilku

przydatnych sztuczek.

• nie stój na sępa, wystawiaj się
  • ustaw się przed strzałem
  • nie holuj piłki
  • rozgrywaj z obrońcą
  • trickuj

Gra w obronie.

Obrona jest podstawą. Jeżeli nie ma jakiejś osoby która strzeże naszych słupków mecz możemy uznać za przegrany. Worek

z bramkami lada chwila się wysypie. Zawsze należy zostawić chociaż jedną osobę w obronie. No, ale co to za bramkarz,

który nie broni dobrze? Żaden. Pierwszą rzeczą jaką należy opanować jest przewidywanie gdzie wróg skieruje piłkę. Będziemy mieli czas na ustawienie się i obronie. W miarę dłuższego grania nasze przewidywanie ruchów przeciwnika znacznie się zwiększy co zaowocuje pięknymi paradami. Kolejną ważną kwestią jest wybijanie piłki. Pamiętaj, żeby nigdy nie w środek pola. Zawsze staraj się kierować piłkę w górę lub dół. Nasza piłka jest wtedy bardziej bezpieczna. Nie należy gonić za piłką gdy już ją wybijemy daleko. To należy już do atakującego, my zostajemy. Dobrze jest gdy nasz partner z drużyny będzie nas asekurował gdy nie uda nam się wybić piłki. Tutaj tricki też są ważne, ale nie tak bardzo jak w ataku. W tym przypadku musimy mieć pewność, że przeciwnik nie zdoła nam zabrać piłki.

• nie wybijaj w środek pola
  • zostań na bramce, nie atakuj
  • przewiduj gdzie przeciwnik poda/strzeli
  • trickuj tylko gdy masz pewność, że ominiesz przeciwnika

Porady.

Myślę, że poniższe porady w jakimś stopniu mogą przydać się w grze.

• Radzę oglądać filmiki na youtube, podpatrywać grę profesjonalnych graczy i się na nich wzorować. Przyznam, że, przed grą zawsze obejrzę jeden filmik klubu zaqhax. Epickie gole, piękne parady, cudowne akcje.
  • Bądź nieprzewidywalny.
  • Wyczekuj dogodnych sytuacji, nie kop gdzie popadnie.
  • Jeśli ktoś próbuje na tobie jakiegoś tricku lepiej nie atakuj. Poczekaj co ta osoba zrobi, a na końcu przejmij piłkę.
  • Graj, graj i jeszcze raz graj. Tylko tak nauczysz się tej sztuki. Ja tylko napisałem kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc. Pamiętaj, że to ty musisz chcieć. Żaden poradnik nie nauczy Cię grać jak profesjonalista.

Poradnik napisany w 100% przeze mnie.

Jeśli masz jeszcze jakieś wskazówki dotyczące haxball pisz w komentarzu.

Opublikowano

Apropos treningu i nauki do haxa znalazłem jeszcze taki filmik:

Nie wiem na ile to coś daje, ale może :).

PS. część tricków z tego filmiku mi się nie udaje, ale co tam :P.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Bardzo pomocniczy filmik. Ja akurat wszystkie umiem, nawet znam trochę więcej. Chociaż rockety mi słabo wychodzą.

Opublikowano

Filmik dobry , chociaz moglobyc wiecej objasnien co do rocket strzalow :D . Nie kazdy wie jak to zrobic , mi srednio wychodza musze przyznac. Najgorzej u mnie jest z pilka w rogu. :x . A jest jakis filmik jak ma trenowac napastnik czy cos?:D

Opublikowano

Nie można kogoś nauczyć gry w haxball'a, on sam musi się uczyć metodą prób i błędów, ale można jedynie komuś dać rady co do gry. Poradnik opisany świetnie sam myślałem jaki można tutek zrobić do haxa, ale nie miałem pomysłów lecz Twój się naprawdę udał!:)

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

No wiadomo, to zawarłem w ostatnim punkcie. Ja napisałem poradnik i dobrze gdybyście starali się przestrzegać tych porad. W przyszłości zaowocuje :)

Opublikowano

Nie można kogoś nauczyć gry w haxball'a, on sam musi się uczyć metodą prób i błędów, ale można jedynie komuś dać rady co do gry. Poradnik opisany świetnie sam myślałem jaki można tutek zrobić do haxa, ale nie miałem pomysłów lecz Twój się naprawdę udał! :)

Ty to najpierw siebie naucz grac trollu ^^, heheszki :D.

@top

poradnik dobry, estetyczny, przyda się, ale dodaj jeszcze różne filmiki.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...