Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

wyciąganie danych z bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem a mianowicie nie wiem jak wyciągnąć dane z bazy danych mam taką sytuację gdy stworzę gildię chcę by zapytanie do bazy aktualizowało kolumnie "id_gildia" w tabeli gracze a Id_gildia ma zostać wyciągnięte z tabeli gildie kolumna "id"

Sytuacja w bazie:

tabela gracze

tabela gildie

Proszę o jakiś przykład bo próbowałem już kilka razy i lipa za każdym razem ... :(

Opublikowano

Nie rozumiem o co ci chodzi :(

Napisz moze jak bys to chcial zrobic bo kompletnie nie wiem o co ci chodzi :/

Opublikowano

pacz mam kod który stworzy gildie gdy już ją stworzy to ona ta swoją nazwę i swoje unikalni id (to wszystko jest w bazie w tabeli o nazwie gidia)

i chcę aby to id tej gildii wpisało się do kolumny id_gildi wszystkim członkom tej gildi (kolumna gracze znajduje się w bazie w tabeli gracze)

jak to zrobić chcę jakiś przykład bo sam próbowałem ale...

Opublikowano

a nie lepiej w osobnej tabeli?

robisz tabele gildiia_czlonkowie dajesz id id_gildii id_gracza i ranga i zaproszony ( jesli chcesz zrobic na zaproszenia)

Opublikowano

1. mysql_query("UPDATE gracze SET id_gildi = 'tutaj zmienna która sprawdza id gildii na która ma się zmienić, np. 1' WHERE username = '$_SESSION[username]'");

2. mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT id_gildia FROM gildie WHERE nazwa = 'tutaj zmienna która ma nazwę gildii'"));

I tyle, to drugie to zmienna do pierwszego zapytania, oczywiście musisz dodać "[0]" w pierwszym zapytaniu do powyższej zmiennej.

Myślę że o to mu chodziło ;)

Opublikowano

1. mysql_query("UPDATE gracze SET id_gildi = 'tutaj zmienna która sprawdza id gildii na która ma się zmienić, np. 1' WHERE username = '$_SESSION[username]'");

2. mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT id_gildia FROM gildie WHERE nazwa = 'tutaj zmienna która ma nazwę gildii'"));

I tyle, to drugie to zmienna do pierwszego zapytania, oczywiście musisz dodać "[0]" w pierwszym zapytaniu do powyższej zmiennej.

Myślę że o to mu chodziło ;)

Sory że dopiero teraz pisze ;p tak o to mi chodziło !

ZAŁÓŻMY że moja sytuacja wygląda następująco lecz to nie działa ;/

mysql_query("UPDATE gracze SET id_gildi = '$id_gildii' WHERE gracz = ".$oUser['gracz']);

$id_gildii = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT id_gildia FROM gildie WHERE nazwa = ".$_POST['nazwa'].""));

Opublikowano

@UP

daj na końcu mysql_query "or die(mysql_error())" (po ostatnim nawiasie) i napisz jaki masz błąd ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...