Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Nowy system - bootowanie

Kubus1337

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno kupiłem dysk SSD 60gb na system oraz 1,5tb na wszystkie inne rzeczy, wczoraj zainstalowałem na ssd Windows 7, dziś chciałem uporządkować komputer dlatego przerzuciłem wszystkie potrzebne rzeczy ze starego dysku 320gb na dysk 1,5tb. Kiedy odłączyłem dysk 320gb od komputera, BIOS nie wykrywa systemu na dysku ssd. Zaś kiedy owy dysk jest podłączony, to BIOS wykrywa oba systemy, czyli stary Win7 i nowy Win7. Próbowałem w Biosie ustawiać priorytet bootowania lecz bez skutku. I tu nasuwa się moje pytanie: co może takie zachowanie powodować?

classes06.png

Opublikowano

bios nie wykrywa nigdy systemu i nic do niego nie ma

masz po prostu botowanie ze starego dysku i uruchamia nowy system na ssd na którym nie ma plików systemowych, reinstal albo włącz instalkę i po restarcie nie instaluj

zainstaluj tylko na tym dysku system, drugi ( stary ) podłącz potem i najlepiej wyłącz go w biosie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

skoro się nie znasz to co się dziwisz i zgrywasz znawcę ?

cudu nie ma żadnego, pliki systemowe URUCHAMIAJĄ SYSTEM ale nie sa częścią nawet systemu i są zawsze na PIERWSZYM dysku i pierwszej partycji aktywnej w komputerze tzw systemowej , niekoniecznie na tym na którym jest system

to juz lepiej go nie wyłączaj tylko odłącz stary

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie zgrywam znawcy, po prostu niedokładnie wiem jak się sprawy mają.

Dobra, chuj, znalazłem pewne rozwiązanie w necie, może zadziała. W ogóle to ssd mam podłączony do slotu SATA0, a i tak bios mówi że on jest w SATA1 ;/

Dzięki za pomoc w każdym razie.

Zezwalam na zamknięcie :D

classes06.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...