Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Tylko F1 uruchamia komputer.

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam mały problem z laptopem jak że mam go na gwarancji wcale nie zamierzam w nim grzebać ale zanim go oddam sam chciał bym się dowiedzić co mu się dzieje. Doszłem już do paru wniosków tylko nie wiem, który będzie bardziej prawdopodobny.

Co się dzieje:

Laptop podczas uruchamiania wisi na Logo Asus i nie startuje żeby ruszył system muszę kliknąć F1 i wtedy wszystko działa.

Moje wnioski:

1. Bateria na płycie głównej po prostu padła i trzeba wsadzić nową

2. Sypie się dysk

A więc tak żebym nie miał go na gwarancji to już bym dawno mial zrobione ale mam więc oddam.

Jeśli chodzi o punkt 1 no to żaden problem ale jeśli chodzi o drugi no to już tutaj spotykam się pierwszy raz z czymś takim i tutaj jest moje pytanie. Po paru minutach w Google przeskanowałem dysk program HDDScan. Który pokazał mi takie coś:

40ed4675837d63ad366eed5af2aa17dd79.163.74.3hddscan.pngUpload with http://Wrzucajtu.pl

No i są tam dwa errory.... No i zastanawiam się czy to dysk powoduje że komputer nie uruchamia się poprawnie czy jednak ta bateria.. Bo nie wiem czy przed oddaniem go do serwisu robić sobie kopię całego komputera czy tylko te najważniejsze pliki.

PS: Wcześniej czytałem też że jeśli zawiesza się na Logo startowym to płyta główna jest do wymiany ponieważ szwankuje mostek północy chyba... Ale skoro komputer się uruchamia i działa cały dzień wykluczyłęm tą opcję.

Like za normalne odpwiedzi :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Miałem to na laptope Sony Vaio VGN-FW235J.

100% dysk. Też musiał z bootawania odpalać kompa. Po zaniesieniu do serwisu od razu mi powiedziano, że dysk.

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

No więc dzisiaj czeka mnie wycieczka :D Ale mam jeszcze jedno pytanie.. To chyba jak najbardziej podlega gwarancji przynajmniej tak mi się wydaje... Bo to nie wynikło z mechanicznego uszkodzenia :D Więc podlega gwarancji :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Jeśli obudowa nie nosi śladów otwarcia/napierdalania młotkopodobnym przedmiotem to powinni ci uznać. Ja kiedyś dawałem starego w200 na gwarancje to nei uznali gwarancji z powodu krzywej płyty głównej, lulz.

1346413204-U727097.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...