Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Dostęp do jednej partycji

xenex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na komputerze swoje pliki, których nie chcę by ktokolwiek ruszał.

Planuje zrobić na komputerze konto gościa, które miałoby możliwość odczytu i zapisu jedynie na dysku F

W tym wypadku Właściwości>zabezpieczenia są mało skuteczne, gdyż pojawiają się małe problemy z windowsem, a często tak czy siak nie działają.

Ma ktoś pomysł jak zabezpieczyć wszystkie partycje C,D,E jako dostępne jedynie dla admina?

P.S. system win7

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

Konto goscia musi mieć odczyt z partycji systemowej, bo musi załadować elementy pulpitu i programy startowe(część z nich jest uruchamiana przez danego usera).

możesz ukryć w rejestrze, ale działa tylko w explorerze, można wejść do partycji wpisując literę w uruchom - wpisz regedit do uruchom, w menu plik wybierz załaduj gałąż .. wskaz plik ntuser.dat w folderze tego konta, wpisz nazwę, znajdz klucz

Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, kliknij prawym w prawym panelu, nowy - wartość dword, w nazwę wpisz NoDrives, kliknij na nazwę 2 razy, zaznacz system dziesiętny, i w dane wpisz liczbę dysku\dysków -

A: 1, B: 2, C: 4, D: 8, E: 16, F: 32, G: 64, H: 128, I: 256.. itd tzn każda następna litera to poprzednia liczba x 2

jeśli chcesz ukryć np f wpisujesz 32, jesli 2 dyski ich liczby dodajesz, np f i g = 96, itd

Jak coś jeszcze znajdę, dam edita.

EDIT: Mam coś jeszcze, tylko ze musiałbyś ręcznie chować i odsłaniać partycje:

http://forum.dobreprogramy.pl/ukrywanie-partycji-dysku-systemach-windows-t401728.html

P.S. Masz mica, a obiecanej konfy jak nie było, tak nie ma :c

1346413204-U727097.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...