Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Płyta główna pod AM3 lub AM3+

Flap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, za jakiś czas planuje kupić płytę główną pod mój procesor (AMD Phenom II 960T), chciałbym aby w przyszłości mógł wymienić na jakiegoś fx lub inny procesor pod AM3+, dlatego dobrze by było gdyby płyta główna miała podstawkę AM3+

Na płycie musi być możliwość odblokowania rdzeni na ww procesorze.

Mam zamiar robić o/c dlatego też chciałbym aby płyta miała dobrą sekcje zasilania itd.

Miałem zamiar kupić gigabyte-ga-990xa-ud3 ale jest to troszkę droga, czy jest jakaś płyta główna do 300zł (tym mniej tym lepiej) która spełniała by moje oczekiwania?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

A która z nich była by lepsza pod moje wymagania?

Te płyty się specjalnie niczym dużym nie różnią, ale na twoim miejscu wybrałbym Gigabyte.

CPU: Intel Core i5 3350p /// MOBO: Gigabyte GA-Z68AP-D3 /// GPU: MSI Geforce GTX 660 Ti OC 2GB /// PSU: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU /// HDD: Seagate 500GB /// RAM: Crucial 8GB 1333MHz

a71211487f3a47a8.png

Opublikowano

Sam mam asroka extreme 4, i bardzo ci go polecam! Wszystko chodzi bezproblemowo, świetnie się podkręca, można odblokować rdzenie jednym kliknięciem, bios jest wprost zajebisty. Racja, ma lepszą sekcję gigabajt, ale wybierz jak uważasz. Ja jestem za asrockiem

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Powiem tak - 990XA-UD3 to to samo co 970A-UD3 tylko z dodanym jednym złączem PCI-e x8. Weź Gigabyte'a, bo OC ma świetne (w jakimś teście, jak trzeba, to znajde i podeślę) te własnie Gigabyte kręciły się najlepiej w swojej kategorii cenowej.

Opublikowano

W tym teście pisze tak:

Nie zachęca również cena - 40 zł różnicy to zbyt mało, a jak się przekonaliśmy, tracimy nie tylko SLI i tryb x8 + x8, ale również możliwości OC.

Czyli ma słabe możliwości o/c? Czy słabe względem GA-990XA-UD3?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

W testach na OC szyna dała się podkręcić tylko o 2%, gdy w 990XA o 45%. Ale to był problem z BIOS'em, który był w wersji beta. Najnowsze BIOS'y wyeliminowały ten problem. Ogólne OC doszło tylko 100MHz mniej niz 990XA.

Opublikowano

Czyli teraz z nowymi dobrym biosem oc idzie lepiej? A jest gdzieś jakiś test jak dobrze idzie oc z tym nowym dobrym biosem?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Testu nie mam, mam doświadczenia - na 990XA na F10f, czyli uzytym w teście miałem problem z osiągnięciem 4,0GHz na 1,5V - teraz z F11 na 1,45V spokojnie daję 4,1GHz, a na 1,5V osiągam 4,4GHz. A jeszcze wyszedł nowy, F12 i beta F13f, w 970A odpowiedniki to F7 i F8f. Popytaj na jakimś forum dużym (Lab, Benchmark) użytkowników, jak im się teraz kręci, ale wiem, ze w innych modelach tego producenta te nowe BIOSy dużo dają.

Opublikowano

JakSieMacie - przy wyższych mnożnikach (na 955 - x20, x21, x22) 15MHz na szynie daje sporo, a jest je łatwiej osiągnąć niż kolejny mnoznik.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, żeby nie robić kolejnego tematu.

Czy spartan HE923 będzie dobrym wyborem do mojego procesora?(Phenom II 960T)

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...